לראשונה מזה שנים: דיון בינלאומי באטום הישראלי
בעוד פחות משבועיים ולראשונה זה יותר מעשור תדון הוועדה הבינלאומית לאנרגיה אטומית ב"יכולות ואיומי הגרעין הישראלי" - כך אישרה דוברת מטעם הוועדה בשיחה עם ynet. את הדיון יזמה הליגה הערבית, שטוענת שישראל מחזיקה בכ-300 ראשי נפץ גרעיניים. באותו כינוס יידון גם הנושא האיראני
לראשונה מזה שנים רבות, צפויה הוועדה הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA) לדון בסוגיית הגרעין הישראלית בוועידתה השנתית שתתכנס בוינה ב-15 בספטמבר. כותרת הדיון: "יכולות ואיומי הגרעין הישראלי". הוועדה צפויה לדון באותו כינוס גם בתוכניות הגרעין האיראניות.
דוברת נציגות ה-IAEA בניו-יורק אישרה אמש (יום ה') ל-ynet שהנושא כלול בסדר היום של הוועידה ה-47. הדוברת, טרייסי בראון, אמרה שהנושא נמצא לפי שעה במקום ה-22 בסדר לוח הזמנים: "ביום הראשון צפויה הוועידה לאשר סופית את הנושאים שיידונו וסביר להניח שנושא זה לא יעלה לדיון ביום הראשון, אלא באחד מחמשת ימי הוועידה".
גורמים מדיניים אמרו בתגובה ל-ynet "אין מה להתרגש מהעלאת הנושא. זהו משחק דיפלומטי ידוע שעיקרו לנסות ולהציק לישראל ולטפול עליה דברים. זה קורה מפעם לפעם ואין לראות בכך משהו חריג".
הליגה הערבית יזמה את הדיון
מאז 1980 עלה וירד נושא הגרעין הישראלי מסדר יומה של הוועידה, ומאז 1992 לא דנה הוועידה הבינלאומית של IAEA בסוגיית הגרעין הישראלי. השנה הצליחו מדינות ערב להכניס את הנושא ללוח הזמנים של הוועידה.
הליגה הערבית, שיזמה את הדיון בוועדה, טוענת שישראל מחזיקה בכ-300 ראשי נפץ גרעיניים. הליגה הערבית דורשת מהוועדה לאנרגיה אטומית לאלץ את ישראל לחתום על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני. כמו כן, היא דורשת מישראל לפתוח את הכור בדימונה לפיקוח בינלאומי.
במזכר שהגישה הליגה הערבית לוועדה לאנרגיה אטומית בסוף מאי נאמר ש"כל המדינות נדרשות לשתף פעולה כדי לתקן את המצב שבמסגרתו ישראל מחזיקה ביכולות גרעיניות, שאינן נתונות לפיקוח בינלאומי ואשר מהוות איום תמידי על השלום והביטחון באזור". גורם דיפלומטי באו"ם העריך לאחרונה ש"לא יהיה רוב פשוט הדרוש להעברת החלטה נגד ישראל".
פתרון אפשרי: פיקוח בכל המזרח התיכון
גם ד"ר מאיר שיטגליץ, מומחה ליחסים בינלאומיים ולאסטרטגיה, סבור שלא יוטל כל פיקוח על ישראל בסוגיית הגרעין בעקבות הוועידה בוינה, מכיוון שממשל בוש יטרפד כל ניסיון כזה. "ודאי שהקסדות הכחולות של הפקחים לא יתפרצו בקרוב לדימונה".
אולם לדבריו, בעוד שלהעלאת הנושא בוינה לא תהיה אולי השפעה מיידית, "יהיו לכך השלכות על החברה האזרחית, על הרבה צעירים שקוראים על כך ברחבי העולם. חלק מהעוינות שאנו נתקלים בה כלפי ישראל, היא בשל האופן שבו ישראל אינה מוכנה לשיתוף פעולה עם הקהילה הבינלאומית בסוגיה".
שטיגליץ מציע שישראל תשנה את מדיניותה המסורתית בסוגיית הגרעין. לדבריו, הדרך היחידה של ישראל להפחית את האיום הגרעיני העתידי עליה, למשל מצד איראן, היא באמצעות פיקוח בינלאומי הדוק בכל המזרח התיכון.
"ישראל צריכה לומר שאם איראן תסכים לפיקוח בינלאומי הדוק, הרי שישראל תהיה מוכנה לדון במסגרת הבינלאומית באמצעים להפחית את הסכנה הגרעינית האזורית. על ישראל לומר שהיא תהיה מוכנה לשקול צעדים שיש בהם משום מעקב מסוים של מעשיה".
ד"ר שטיגליץ הוסיף: "ברור לי שהדיעה הזו מנוגדת לדעתם של 95 אחוז מאזרחי המדינה, שרואים בכך בגידה, אבל הצורך שלנו הוא להבטיח את הפיקוח הבינלאומי ולעזור לו".