צה"ל מפתיע: יגייס נשאי איידס ויממן התרופות
ועדת קבלה מיוחדת תאפשר גם לנשאי איידס להתגייס לצבא כמתנדבים ביחידות עורפיות. נשא האיידס הראשון גויס לפני שנתיים. פרופ' שלמה מעין, מומחה לאיידס: "משרד הבריאות ומשרד החינוך אישרו לאחרונה את שיבוצם של עשרות תלמידים נשאי איידס במערכת החינוך, ואין כל בעיה"
צה"ל קיבל החלטה עקרונית לגייס נשאי איידס לשירות צבאי, אומר ל- ynet סא"ל ד"ר איתמר גרוטו, ראש ענף בריאות הצבא במפקדת קצין רפואה ראשי. נשאי האיידס שיגויסו ישרתו בהתנדבות ביחידות עורפיות. דבר מחלתם יישמר בסוד.
ההחלטה לגייס נשאי איידס התקבלה בצה"ל בעקבות פנייתו של נשא איידס לפני כשנתיים. מאז גיוסו, לא הוגשו בקשות של נשאי איידס אחרים להתגייס. בצה"ל אומרים כי כל מקרה יישקל לגופו, ולפי הערכת המצב תחליט ועדה מיוחדת בראשות רופאים מומחים לאיידס ולבריאות הציבור האם ניתן לגייס את המועמד. הוועדה תקבע גם באילו תפקידים יוכל הנשא לשמש בצבא.
מועמד המתגלה כנשא איידס יקבל בהליכי המיון בלשכת הגיוס פרופיל 21. אם יבקש לשרת בצבא בכל זאת, יוכל לבקש להתנדב, ובקשתו תידון בפני ועדת מומחים, מסביר גרוטו.
דבר מחלתם של נשאי האיידס שיתקבלו לשירות צבאי יישמר דיסקרטי, ויוודע רק לרופא היחידה. לפי עמדת צה"ל, אין סכנה לשלומם או בריאותם של החיילים האחרים בבסיס. סא"ל גרוטו: "צוותי הרפואה בכל בסיס מקבלים תדרוך על דרכי ההעברה של האיידס, ובמקרה הצורך ינקטו פעולות מניעה".
בהתאם לגישה החדשה, יישא הצבא גם בהוצאות המימון של קוקטייל התרופות הנדרש לנשאי האיידס. גרוטו מסייג עמדה זו ואומר, כי במקרים שבהם יתגלה מטען נגיפי גבוה אצל נשא, תישקל פסילתו מהמשך השירות בצה"ל, בשל הסיכון להדבקה.
מומחה: הסיכון לחיילים הוא מינימלי
"אני מברך על ההחלטה ואיני רואה מניעה מלגייס נשאי איידס לצבא", מגיב פרופ' שלמה מעיין, מומחה למחלות מין ואיידס מהמרכז הרפואי הדסה על החלטת הצבא. " הסיכון לצה"ל הוא מינימלי, והוא לא יותר גבוה מהסיכון שחיילי צה"ל שאינם נשאים ידבקו במחלה כשהם הולכים הביתה. חיילים בתפקידים תומכי לחימה היושבים במשרד, מול מחשב, ולא עוסקים כלל בפעילויות הקשורות במגע עם דם - לא נראה לי שיסכנו בצורה כלשהי את הסובבים אותם".
לדברי מעיין, משרדי החינוך והבריאות בישראל אישרו לאחרונה את הכללתם של עשרות תלמידים נשאי איידס במסגרת בתי הספר היסודיים והתיכונים בישראל, נוכח הניסיון ארוך השנים בארה"ב: "במשך יותר מ-20 שנה של מגיפת האיידס בארה"ב, לא דווח על שום מקרה הדבקה בבתי הספר", מסביר מעיין. "המדובר באלפי תלמידים נשאי HIV. גם שם הבינו שאין צורך לדווח על העובדה שתלמיד הוא נשא איידס, לא למורה, לא לתלמידים ולא למנהל. זה לא עורר שום בעיה מבחינת הדבקה, ולכן זה לא אמור לעורר בעיות גם בצבא".
רבקה רוזנטל מנכ"ל הועד למלחמה באיידס מסרה ל-ynet בתגובה כי היא מברכת על ההחלטה לגיוסם של נשאי איידס. "זהו עוד צעד בדרך לנירמול המחלה ולקבלת החברה את הנשאים כשווים בין שווים" אמרה רוזנטל.