כתב אישום נגד איש העסקים דוד אפל
הקבלן ואיש העסקים מואשם במתן שוחד לראש עיריית לוד וכן לגורמים נוספים, בניסיון לקדם פרויקטים לבנייה בלוד וגבעת שמואל. בין היתר נטען כי נתן שוחד לבכיר במינהל מקרקעי ישראל ולמנכ"לית המשרד לאיכות הסביבה לשעבר, נחמה רונן
לבית משפט השלום בת"א הוגש היום (ה') כתב אישום נגד איש העסקים והקבלן דוד אפל, חברת "מגדל הזוהר לבניין", העוסקת בתחום הנדל"ן, ובנימין טבין, בעליה של חברת "איכות חיים בגני אביב", העוסקת במתן שירותי ניקיון, אחזקה ושמירה.
כתב האישום רומז לקשריו הענפים של אפל בליכוד, מפלגת השלטון, ואומר בין היתר: "במשך השנים צבר אפל כוח והשפעה על גורמי ממשל ושלטון ברמה הארצית והמוניציפלית... לאורך השנים, נטל חלק פעיל בעניינים מפלגתיים שונים, לרבות בנושא של מינוי בעלי תפקידים למשרות פוליטיות וציבוריות שונות. אפל נודע כבעל כוח והשפעה בנושא מינויים למשרות ציבוריות ופוליטיות".
על-פי כתב האישום פעל אפל כיזם בתחום המקרקעין באזור המרכז, ובעיקר באזור לוד וגבעת שמואל, להשגת תמיכתם של עובדי ציבור, ובהם ראש עיריית לוד, בני רגב, מנהל מחוז מרכז במנהל מקרקעי ישראל, עודד טל, ואנשים נוספים, וזאת "באמצעות טובות הנאה כספיות שהעניק להם במטרה להבטיח את המשך בחירתם כעובדי ציבור - או כתגמול על פעולות הקשורות בענייניו בהעמקת מעמדו, כוחו וקשריו לקידום ענייניהם, ובנטיעת ציפיות אצל אותם עובדי ציבור בדרך של הבטחה כי מעמדו, כוחו וקשריו ישרתו אותם לקידום ענייניהם".
האישום הראשון מייחס לאפל ולחברת "מגדל הזוהר" מתן שוחד לראש עיריית לוד, בני רגב בסכום של 1,394,115 שקלים. אפל מואשם כי בדרך זו פעל לשמור על האינטרסים העסקיים שלו ושל חברת מגדל הזוהר בשכונת גני אביב בלוד (שכונה בה 5,000 יחידות דיור ו-20 אלף תושבים).
אפל וחברת "מגדל הזוהר" מואשמים כי פעלו לבחירתו של רגב לכהונה נוספת בלוד בדרך של טובות הנאה על-ידי מימון מערכת הבחירות שלו ומתן ייעוץ אסטרטגי ולוגיסטי בקשר למערכת הבחירות שלו. באישום זה אף מואשם בנימין טבין, שהיה באותה תקופה איש החזית של אפל בעניינים כספיים בתיווך בשוחד, כאשר העביר את הכסף מאפל לרגב.
באישום השני נאשם אפל במתן שוחד לזמיר בן ארי, ראש המועצה המקומית גבעת שמואל, שהתמודד באותה עת על כהונה נוספת, בסכום של 95 אלף שקל. לטענת הפרקליטות, אפל וחברת "מגדלי הזוהר" התכוונו ליצור משוא פנים כלפיהם כדי לקדם אינטרסים עסקיים שלהם בגבעת שמואל.
באישום השלישי נאשם אפל במתן שוחד של 50 אלף שקל לנחמה רונן, מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה דאז, אשר הייתה באותה תקופה גם מועמדת לכנסת ה-15, בקשר למילוי תפקידה כעובדת ציבור וכמועמדת, וזאת בתמורה לעזרה שהעניקה רונן לאפל בענייני משרדה.
באישום הרביעי נאשם אפל במתן שוחד לעודד טל, אשר כיהן כמנהל בפועל של מחוז תל-אביב במנהל מקרקעי ישראל, ולפני כן שימש כממלא מקום מנהל מחוז המרכז במנהל. על-פי כתב האישום, טל פעל כדי לקדם את האינטרסים של אפל וחברת "מגדלי הזוהר", הן בענייני היתר ומכרז פינוי-בינוי בשכונת גיורא בגבעת שמואל, והן בעניין חוב של אפל ורעייתו במנהל בגין דמי חכירה של ביתם הפרטי.
אפל נאשם כי יצר אצל טל ציפייה, בין השאר בדרך של מתן הבטחה, כשהשתמש בכוחו, מעמדו וקשריו בשלטון לקידומו של טל, וכן בכך שדיווח לטל כי הוא מטפל בענייניו ואף נקט פעולות בפועל כדי לברר אם אכן נבלם קידומו של טל ואם נמנעת ממנו פגישה עם שר התשתיות.
הפרקליטות הגישה לבית המשפט בקשה לקביעת הרכב של שלושה שופטים לצורך הדיון בתיק, וזאת מכיוון שלכתב האישום ולהכרעות אשר ייקבעו בו עשויות להיות השלכות ציבוריות ומשפטיות משמעותיות.
אפל נחשב מקורב לש"ס ולליכוד וכן למשפחת שרון, משפחתו של ראש הממשלה. בין היתר נחקרים קשריו עם הבן, גלעד שרון, שלו שילם סכומים גבוהים תמורת ייעוץ בפרשה שזכתה לשם "פרשת האי היווני".
תגובות: "אפל יזוכה זיכוי מוחלט"
עורך דינו של דוד אפל, משה ישראל, מסר ל-ynet את התגובה הבאה: "לאחר אלפי שעות חקירה, שנתיים של האזנות לשיחותיו של מר דוד אפל במשרדיו ובביתו, כולל האזנות לבני ביתו ולענייניהם הפרטיים, הוגש כתב אישום על מתן שוחד לארבעה עובדי ציבור. היקף כזה של חקירות, ויצירת אווירה באמצעות התקשורת - לא הותירו לפרקליטות ברירה, אלא להגיש כתב אישום כלשהו. אני אומר את הדברים בצער, אולם התחושה שהוחלט להגיש כתב אישום בכל מקרה, מתבססת גם על עובדות אלה:
א. כנראה שלסברת הפרקליטות, לאפל יש כשרון מיוחד לשחד את הבלתי-משוחדים, שכן לא ראיתי שהוגש אישום נגד כל אלו שנטען כי אפל שיחד אותם.
ב. בקשתי לשימוע לא נענתה. בנסיבות אלה, כאשר לאחר שנים של חקירות, לא מצאו לנכון לשמוע את אשר יש לנו לומר, מדברת בעד עצמה.
יש לי יסוד מוצק להניח כי גם כתב אישום זה, שהוא קטן בהיקפו מהאישום הקודם שהוגש נגד אפל, וממנו זוכה זיכוי מוחלט, יסתיים אף הוא בזיכוי מוחלט".
ראש עירית לוד, בני רגב, מסר בתגובה: "החקירה הזו נערכת במשך למעלה מחמש שנים. אני מבין שהרדיפה אחרי דודי אפל פוגעת בי ישירות, כי אני מתמודד בעוד קצת יותר מחודש בבחירות. אני רואה את הדבר הזה בחומרה, אבל אינני דואג מהעניין הזה".
רגב הוסיף: "נכון שזה מתסכל ולא נעים, אבל האמת תצא לאור ויראו שלא היה ולא נברא שום דבר, ויתברר שההר הוליד עכבר. הרבה נבחרי ציבור נחקרים משום שרוצים לפגוע בהם אבל עובדה שרובם יצאו זכאים. אני לא עומד לדין ואין נגדי שום כתב אישום".
מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה לשעבר, נחמה רונן, אמרה בתגובה כי "לפני כשנה וחצי תושאלתי בעניין דודי אפל במשטרה ונתתי הסברים מפורטים. לאחר מספר חודשים קיבלתי הודעה רשמית ממשטרת ישראל כי התיק בענייני נסגר ואין נגדי דבר וחצי דבר. על כן, איני רואה עצמי קשורה לעניין".
ראש המועצה המקומית גבעת שמואל, זמיר בן ארי, מסר בתגובה כי "דוד אפל מנסה שנים לפגוע במעמדי ובתפקידי כראש מועצה בשל מאבקי בו ובדומיו המנסים להשתלט על גבעת שמואל. לדוד אפל לא ניתן ולו ס"מ אחד אישור בנייה בגבעת שמואל, נלחמתי כל הדרך והתנגדתי לכל תוכניות הבנייה שלו שמטרתם היתה השתלטות על גבעת שמואל. אי לכך אני מברך על החלטת הפרקליטות להגיש כתב אישום כנגד כל גורם נדל"ניסטי המנסה לקבל זכויות בניה חריגות הפוגעות באיכות חיי תושבעי גבעת שמואל".