שתף קטע נבחר

רפואה משלימה: מדריך לבחירת הטיפול הנכון עבורך

אם פעם כשחלינו פנינו לרופא, היום יותר ויותר אנשים מעדיפים להיעזר בשירותי הרפואה המשלימה. השוק מגיב בהתאם ומציע המון מטפלים וטיפולים, שכולם מבטיחים שיפור במצב. איך בוחרים בטיפול הנכון, למי זה יכול לעזור וכיצד נזהרים משרלטנים

לפני כשנה החלה גליה (36) לסבול מסחרחורות חוזרות ונשנות. שורת בדיקות שעברה, כולל ביקור אצל רופא אף אוזן גרון, לא העלתה דבר. לאחר שנואשה מפתרון באמצעות הרפואה הקונבנציונלית, החליטה לפנות לרפואה המשלימה. בהיעדר מידע קודם על האפשרויות העומדות בפניה, פנתה קודם למומחה לתוספי מזון, שהלעיט אותה בוויטמינים ובכמוסות טבעיות, אך לשווא. כשנואשה מדרך הריפוי הזאת, החליטה לנסות הומיאופתיה. המרפא שפנתה אליו גבה ממנה סכומים נאים, סיפק לה סדרה של תרופות וצמחי מרפא, אך גם הפעם לא נפתרה הבעיה. רק כשהגיעה למומחה לרפואה סינית שעליו המליץ רופא המשפחה, נמצא לה מרפא. "אילו ידעתי מראש שזה הפתרון המתאים לי, הייתי מקצרת לעצמי את הדרך, חוסכת הרבה כסף וגם הרבה סבל", היא מסכמת היום את החוויה.

 

גליה היא רק אחת ממטופלים רבים, שמנסים למצוא היום מרפא ברפואה האלטרנטיבית. סקר שערכה קופת החולים "מכבי" מצא, כי כ-30 אחוז מכלל האוכלוסייה מבקשים היום פתרונות בריאותיים ברפואה המשלימה. הביקוש למרפאים אלטרנטיביים, שגדל מדי שנה, הביא לכך שהיום בכל קופות החולים וברוב בתי החולים יש מרכזים המציעים מבחר מגוון של טיפולים. בנוסף, הוקמו גם כמה מרכזים פרטיים, חלקם בתוך מוסדות לימוד כמו מכללת מדיסין, וכן קליניקות פרטיות, שבדרך כלל מתמחות בטיפולים מסוימים בלבד, כמו הומיאופתיה, טיפול בתזונה וכדומה.

 

- הרפואה המשלימה יכולה להחליף טיפולים קונבנציונליים?

 

"בשום אופן לא", אומר ד"ר שי פינטוב, מנהל שירותי רפואה משלימה בבית החולים אסף הרופא. "הרפואה המשלימה אינה מביאה מרפא, אלא מיועדת לסייע לגוף לרפא את עצמו. זאת הסיבה שהיא יכולה לעזור רק במקרים הפיכים ולא כאשר נגרם נזק ממשי לגוף. אם אדם יגיע לטיפול במרכז לרפואה משלימה כשהוא סובל מדלקת פרקים במצב מתקדם, לאחר שחל כבר הרס של המפרק, ספק אם נוכל לעזור לו. לעומת זאת, אם הוא מגיע בשלב מוקדם, ייתכן מאוד שנוכל לעצור את התפשטות המחלה".

 

יותר מזה, מוסיף ד"ר פינטוב, מטפל הגון צריך לדעת להבחין מתי הבעיה איננה שייכת לתחום טיפולו ובאילו מקרים עלולה המעורבות שלו לגרום נזק. "אם למשל מגיע אליו אדם שסובל מבקע (שבר) שעבר נמק, ברור שיש צורך מיידי בניתוח ואין מקום להתעסקות עם טיפולים משלימים, שרק עלולים להחריף את הבעיה. גם כאשר מדובר בחולה הסובל משברים בגלל אוסטיאופורוזיס, או כשיש כאב גב שמצריך ניתוח, חייבים להפנות את החולה לרופא המשפחה".

 

- מתי כדאי לפנות למטפל אלטרנטיבי?

 

ד"ר פינטוב: "רק אחרי שפניתם לרופא משפחה או לרופא מומחה והתברר שהטיפול שקיבלתם לא יעיל, או שרצוי להוסיף טיפול משלים על הטיפול הקונבנציונלי, יש מקום לשקול פנייה לרפואה משלימה".

 

כאשר עושים זאת, מוסיף ד"ר פינטוב, עדיף לפנות למרכזים רפואיים גדולים, כמו אלה שקיימים בבתי חולים וקופות חולים, משום שאלה מציעים יותר מסוג אחד של טיפול ומחזיקים רופא ממיין של המרכז. כשמגיעים לשם אפשר לעבור אבחון אצל הרופא הממיין, שבדרך כלל הוא רופא כללי. "זה לא אומר שמטפלים פרטיים פחות מקצועיים", מציין ד"ר פינטוב. "עם זאת, העובדה שבמרכזים הרפואיים נמצאים המרפאים והמטופלים תחת פיקוח של רופא, מבטיחה שהם יהיו אנשים רציניים".

 

חיים ברשנטיין, מומחה לרפואה אלטרנטיבית, חולק על דעתו: "אין קשר בין איכותו המקצועית של המטפל לבין המקום בו הוא עובד", הוא טוען. "דווקא המרפאים הפרטיים הרבה יותר מיומנים באבחון חולים, משום שהם נאלצים לאבחן לבד את המטופלים, בניגוד למטפלים במרכזים רפואיים, שם עושה זאת הרופא הממיין.

 

"מאחר שהמטפל הוא גם המאבחן, יש לו אחריות מלאה על הטיפול ואין הוא יכול להטיל אותה על הרופא הממיין. מגבלה נוספת של המרכזים הרפואיים היא, שהמטפל שם לא רשאי להחליט על שינוי בטיפול, משום שהוא יכול אך ורק לבצע את הוראות הרופא הממיין. מטפל פרטי פטור מהמגבלה הזאת, והוא רשאי להחליט על טיפול אחר, אם הגיע למסקנה שהדבר נחוץ".

 

- איך נדע באיזה טיפול לבחור?

 

ד"ר פינטוב: "הרופא שיבדוק אתכם יתאים את הטיפול, בהתאם לבעיה שבגללה פניתם. אם למשל אתם סובלים מבעיות גב חריפות, הרופא הממיין יברר את ההיסטוריה הרפואית שלכם, במה אתם עוסקים ואילו טיפולים קיבלתם. אם יתברר שהבעיה היא בשרירים, ההמלצה תהיה טיפול בדיקור. אם הבעיה היא במפרקים, קרוב לוודאי שיומלץ על כירופרקטיקה, ואילו אם הכאבים נובעים מלחץ ומתח נפשי, תקבלו טיפול הומיאופתי".

 

התאמת השיטה הנכונה, מוסיף ד"ר פינטוב, חייבת להתבסס גם על אישיותו, מצבו הנפשי והרגליו של המטופל. "אם נקבע שהטיפול הטוב ביותר לאדם הסובל מאקזמה הוא באמצעות תזונה, אבל הוא מתקשה להתמיד בטיפול בגלל מוטיבציה נמוכה, יהיה צורך להתאים לו טיפול אחר. יש אנשים שטיפול בשיאצו לא יתאים להם, כי הם לא אוהבים מגע".

 

- האם מטפל אלטרנטיבי חייב להיות רופא?

 

"לא", אומר ד"ר יאיר מימון, מנהל היחידה לרפואה המשלימה במרכז הרפואי איכילוב. "אין חשיבות לעובדה שהמרפא הוא גם רופא קונבנציונלי. יותר מזה, רוב הרופאים שעוסקים ברפואה משלימה השקיעו שנים רבות בלימודי רפואה, והרבה פחות ברפואה משלימה. לכן הידע שלהם איננו עולה על זה של מרפאים. עם זאת, יש לא מעט רופאים שהתמחו ברפואה משלימה, ואם זה חשוב לכם תוכלו לגשת אליהם. באוניברסיטת בר אילן, למשל, יש מסלול לימודים שנמשך שנתיים, ללימודי רפואה משלימה, שנועד לרופאים קונבנציונליים".

 

- איך נדע שהטיפול הסתיים?

 

חיים ברנשטיין: "לא תמיד אפשר לדעת כמה זמן יארך הטיפול. ייתכן מצב שבו אדם מגיע למרפאה עם כאבי בטן ממושכים, ובמהלך הטיפולים מגלים שהסיבה לכך היא חרדה, מה שיחייב הארכה של הטיפול. מצד שני, אם אדם מקבל מספר סביר של טיפולים ולא מרגיש שיפור, זה אמור לעורר אצלו חשד, ועליו לדבר עם המרפא.

 

"עם זאת, יש לזכור שהתגובה לטיפולים שונה, ואם אצל אחד יחול שיפור תוך שבוע, אצל אחר זה יכול לקרות אחרי שבועיים. לכן, מומלץ להגיע למטפל עם קצת אמון, אבל לא לוותר על מידה מסוימת של חשדנות".

 

- האם הרפואה המשלימה יכולה לסייע גם במחלות קשות?

 

"בהחלט", אומר ד"ר פינטוב. "בעיקר בסרטן. עם זאת, יש מעט מאוד מטפלים עם ניסיון וידע לטפל במחלה. מאחר שהיום כ-70 אחוז מהחולים פונים למרפאים אלטנרנטיביים, יש לא מעט מרפאים שמנצלים זאת ומציעים טיפולים, למרות שאין להם ידע בתחום, והם עלולים לגרום לנזקים. הבעיה חמורה עוד יותר, אם זוכרים שאין דרך לדעת מי מוסמך לטפל בחולי סרטן, מאחר שאין מערכת בקרה ממשלתית הקובעת כללים לסוגי ההסמכות השונים. לכן זהו, במידה רבה, הימור".

 

בכל מקרה, אומר נדב שרייבום, מרפא ברפואה סינית ומומחה בטיפול בחולי סרטן במכון חגי בתל אביב, מטפל אחראי שעובד עם חולי סרטן, צריך לדעת שהרופא האונקולוג הוא שמוביל את הטיפול. "כך למשל, טיפול בוויטמינים ובנוגדי חמצון, שנחשב לטיפול שכיח בקרב חולי סרטן, עלול לפעמים לפעול בסתירה לטיפול הכימותרפי. לכן חשוב ליידע את הרופא האונקולוג בכל טיפול שניתן על ידי המרפא האלטרנטיבי".

 

- כיצד מסייעים לחולי סרטן?

 

שרייבום: "צריך לדעת, קודם כל, שהרפואה המשלימה אינה יכולה לרפא את המחלה, אבל היא יכולה להקל מאוד על הסימפטומים המלווים אותה, כמו בחילות וכאבי ראש, ולשפר את איכות חייהם של החולים, כולל חולים סופניים. היא גם יכולה לחזק את המערכת החיסונית, לשפר את ההרגשה הכללית ולחזק את הנפש כדי שהחולה יתמודד טוב יותר עם המחלה".

 

הרפואה המשלימה אף יכולה להכין את החולה לטיפולים כימותרפיים. שרייבום: "אם חולה נמצא לפני טיפול והוא מיידע את המטפל, ניתן להעריך לאילו סימפטומים עליו להתכונן, וכתוצאה מכך, להכין את גופו ולחזק אותו".

 

יש מטפלים שמעניקים לחולי סרטן טיפולים מפנקים, כמו מסז'ים ועיסוי בשמנים, שמסייעים להם להירגע ומפחיתים כאבים. עם זאת, גם במקרים כאלה יש לפנות למטפלים שהתמחו בטיפול בחולי סרטן, משום שעליהם לדעת היכן אסור לגעת.

 

- הטיפולים האלה עובדים?

 

שרייבום: "מחקרים שנעשו בתחום מצאו שטיפול בדיקור ובצמחי מרפא מקל על כאבים ובחילות של חולי סרטן. במחקר גדול, שנעשה בארצות הברית, בדקו שלוש קבוצות של חולי סרטן. קבוצה אחת קיבלה טיפול כימותרפי בלבד. קבוצה שנייה טופלה רק בצמחי מרפא, והקבוצה השלישית קיבלה טיפול משולב, של כימותרפיה וצמחי מרפא. תוצאות המחקר הראו שהטיפול המשולב היה היעיל ביותר.

 

המחקר הזה מוכיח, שכאשר אדם מרגיש טוב יותר בזכות הטיפול המשלים, המערכת החיסונית שלו מתחזקת והוא מצליח להתמודד טוב יותר עם המחלה ועם הטיפולים הקשים הכרוכים בה. לכן, נראה שהרפואה המשלימה בהחלט מסייעת, משום שהיא משפרת את איכות החיים ובכך מחזקת את הגוף והנפש".

 

השיטות הכי נפוצות

 

12 שיטות טיפול עיקריות יציעו לכם ברוב המרכזים הגדולים לרפואה משלימה. מדובר בשיטות שמטפלות במגוון רחב של בעיות פיזיות ונפשיות, כמו דיכאון, חרדות, הפרעות שינה, כאבי מחזור, כאבי ראש, פרקים וגב, בעיות עיכול, מחלות כלי דם ויתר לחץ דם, מחלות של כלי הנשימה ועוד:

 

הומיאופתיה: טיפול בתרופות טבעיות, שמייצרות סממנים זהים לאלו של המחלה, במקום לסתור אותה כפי שעושה הרפואה הקונבנציונלית. התרופות ההומיאופתיות הן תרופות שדוללו מאוד או נמהלו במים, כך שהחומר המקורי נותר בהן בכמות מזערית ביותר. משך הלימודים של התחום הוא ארבע שנים בתוספת כשנתיים התמחות, וניתן ללמוד את המקצוע בארץ. מומלץ למגוון של בעיות רגשיות, כמו דיכאון וחרדות, אבל גם לחיזוק המערכת החיסונית, אסתמה, מחלות במערכת הנשימה, פטריות ותופעות של גיל המעבר אצל נשים.

 

דיקור סיני: טיפול הנלמד במסגרת הרפואה הסינית וכולל דיקור במחטים עדינות בנקודות ספציפיות בגוף. השיטה נלמדת בארץ, בקורסים שנמשכים ארבע שנים. מומלץ לשיפור זרימת הדם, לבעיות גב ומפרקים, בעיות במערכת העיכול ובדרכי הנשימה, בעיות גינקולוגיות כמו כאבי מחזור, ציסטות, דימומים לא סדירים וקושי להרות, וכן לאלרגיות והפרעות שינה.

 

נטורופתיה: טיפולים באמצעות תזונה טבעית, תוספי מזון וצמחי מרפא. לנטורופתים אין אגודה בישראל. הלימודים, המתקיימים גם בארץ, נמשכים בין ארבע לשש שנים. מומלץ לבעיות במערכת העיכול, לחיזוק המערכת החיסונית, למיגרנות ולטיפול באלרגיות.

 

שיאצו: שיטת טיפול יפנית המבוססת על לחיצות בנקודות ספציפיות על פני הגוף ושחרור חסימות אנרגטיות. הלימודים מתקיימים בארץ במשך שנה עד שלוש שנים. מומלץ לבעיות גב תחתון וגב עליון, כאבי מפרקים, בעיות בדרכי הנשימה, כמו קוצר נשימה וליחה, בעיות בזרם הדם כמו קרישיות יתר, או זרימה לא תקינה של הדם.

 

טווינה: שיטת פיזיותרפיה סינית, שממנה התפתחו שיטות עיסוי שמיועדות לשחרור חסימות אנרגיה. המקצוע נלמד גם בארץ במשך שנה עד שלוש שנים. מומלץ לטיפול בשלשולים, הורדת חום, כאבי שרירים, כאבי גב, צוואר, קשיים בנשימה ומיגרנות.

 

פרחי באך: טיפול באמצעות בליעה של תמציות פרחים מהולות במים. הלימודים, המתקיימים גם בארץ ומשולבים במסלולי המקצועות האלטרנטיביים השונים, נמשכים שנתיים. מומלץ למצבים של חוסר ביטחון, פחדים, חרדות, דיכאון ובעיות רגשיות אחרות.

 

ארומתרפיה: טיפול בשמנים שמופקים מצמחים. המקצוע נלמד בארץ במשך כשנתיים. מומלץ לכאבי שרירים, בעיות נשימה, חרדה, בעיות פרקים קלות, גב וכאבי ראש.

 

אוסטיאופתיה: טיפול בעמוד השדרה, בשלד ובשרירים באמצעות לחיצות ומניפולציות וחימום המקום. נכון להיום, לא ניתן ללמוד את המקצוע בארץ. בארצות הברית למשל, יש ללמוד זאת במשך שבע שנים. מומלץ לכאבי גב וצוואר, כאבי פרקים ובעיות של פוריות.

 

כירופרקטיקה: טיפול בעמוד השדרה והמפרקים באמצעות מתיחות שיביאו לשחרור השרירים ופריקה מהירה של הפרקים. המקצוע לא נלמד בארץ, ונדרשות שש שנות לימוד כדי לקבל תואר דוקטור לכירופרקטיקה, המקנה רישוי ממשרד הבריאות לעסוק בתחום. מומלץ לכאבי גב, מפרקים ושיפור היציבה.

 

ביופידבק: שיטת טיפול שבה לומד המטופל לפקח, באמצעות מחשב, על תהליכים פיזיולוגיים, כמו הזעת יתר, כאבי ראש, מתח ועוד. ניתן ללמוד בארץ, במשך כ-60 עד 80 פגישות. מומלץ למיגרנות, קשיים בשינה, יתר לחץ דם, הזעה, היפראקטיביות ובעיות התנהגות.

 

פלדנקרייז: שיטת טיפול בתנועה, המרחיבה בהדרגה את יכולת התנועה, משפרת את התנועות המוכרות ומוסיפה תנועות חדשות. השיטה נלמדת בארץ, במשך ארבע שנים. מומלצת לטיפול באוסטיאופורוזיס, בעיות גב, עקמת, פריצות דיסק וטראומות פיזיות אחרי תאונות.

 

שיטת פאולה: שיטת פעילות גופנית המפעילה את השרירים הטבעתיים בגוף, המצויים סביב העיניים, האוזניים, הפה, צינור השתן ופי הטבעת. מומלץ לבריחת שתן, טחורים, דלקת ברצפת האגן, צניחת מעי, צניחת רחם, אין אונות ובעיות של פוריות.

 

כך תפקחו על הטיפולים

 

נכון להיום, אין פיקוח מספק על רוב השירותים המשלימים. הנה כמה טיפים שיסייעו לכם להיזהר משרלטנים.

 

"הבעיה העיקרית עם השירותים האלטרנטיביים היא, שאין עליהם מספיק פיקוח", אומרת מרגלית שילה, מנהלת הרפואה המשלימה בקופת חולים לאומית. "התוצאה היא, שכל מי שעבר הכשרה קצרה יכול היום לפתוח קליניקה, לתלות שלט ולהצמיד לשמו תואר בכל תחום מומחיות שיחפוץ. כל מה שעליו לעשות זה לשלם מס הכנסה, והוא מסודר. אין שום תקנה שאוסרת על מרפא זה או אחר להציג את עצמו כמרפא אלטרנטיבי, ולמשרד הבריאות אין שום דרישות מחייבות כדי לעסוק בתחום".

 

במשרד הבריאות אומרים, כי אכן, נכון להיום המקצועות הנמנים עם הרפואה האלטרנטיבית אינם מוסדרים בחקיקה, וכי בימים אלה עוסק המשרד בהסדרת מקצוע האקופונקטורה. כדי למנוע נפילה לידיים הלא נכונות, הנה כמה כללי זהירות שכדאי לנקוט בהן:

 

 

 

  • לכו רק למטפל שקיבלתם עליו המלצות ממטופלים אחרים, או מרופא קונבנציונלי שמכיר אותו ושמע עליו טובות.
  • דרשו מהמטפל להגיש לכם תוכנית טיפול מפורטת, הכוללת מספר טיפולים ומחיריהם.
  • היזהרו ממטפלים שדורשים שינוי חד באורח חייכם. מטפל טוב יתייחס בכבוד לאורח החיים שלכם, יתחשב בו ויביא אתכם לשינוי בהדרגה.
  • בקשו מהמטפל פרטים על הכשרתו, היכן למד וכמה שנים. אם אין לכם כלים להעריך עד כמה ההכשרה שלו משמעותית, התקשרו לעמותה או לאגודה שמרכזת את אנשי המקצוע בתחום. כמעט לכל מקצוע אלטרנטיבי יש עמותה כזאת.
  • התחלתם בטיפול? אם לא נוצרו יחסים של אמון ביניכם לבין המטפל, או אם המטפל לא מספיק קשוב אליכם, הוא לא יכול להיות טוב עבורכם.
  • שימו לב כמה זמן מקדיש המטפל לאבחון הבעיה שלכם. ד"ר מימון: "כאשר הבירור נעשה בשיטת הסרט הנע, בעיקר בפעם הראשונה, אין זה סימן טוב. בירור רציני חייב להיות יסודי, מעמיק, ולכלול את כל ההיסטוריה הרפואית שלכם, וכן תיעוד מסודר בתיק שבו יופיע כל שלב בתהליך הטיפול".
  • היזהרו ממרפאים שמבטיחים להעמיד אתכם על הרגליים תוך זמן קצר, במיוחד אם ההבטחה היא בטלפון, בטרם ראו אתכם. זהו סימן היכר לשרלטנים.
  • אל תישארו אצל מטפל שמסתיר מכם עובדות הקשורות לטיפול. "בין המטפל לבין המטופל אסור שיהיו סודות", אומר שרייבום. "למטופל יש זכות לשאול כל שאלה הנוגעת לאופי הטיפול, תכולת התרופה שהוא נוטל, תופעות לוואי וכדומה. על המטפל, לעומת זאת, מוטלת החובה לענות על כל שאלה בפתיחות מוחלטת. מטפל שיסרב לענות על שאלה כלשהי, הוא כנראה לא מרפא מקצועי והטיפול שלו עלול לסכן אתכם".
  • אם אתם נמצאים בטיפול אחר, כמו טיפולי פוריות, טיפולים נגד סרטן או טיפולים תרופתיים אחרים, עליכם לדרוש שהמטפל ישוחח עם הרופא שלכם. מטפל שיתנער מכך או ידרוש שתפסיקו להשתמש בתרופות קונבנציונליות, הוא מטפל מסוכן ויש להפסיק את הביקור אצלו מיד.
  • מאחר שהטיפול עשוי להיות ממושך, בחרו מטפל שמרפאתו קרובה או לפחות נגישה לכם. ודאו שהמטפל מספיק פנוי כדי להקדיש לכם את סדרת הטיפולים הנחוצה. בררו האם הוא מתכוון לנסוע לחו"ל בתקופה הקרובה והאם יש במרפאה מטפל אחר שיכול למלא את מקומו.
  • בדקו האם הקליניקה בה אתם מבקרים נקייה ומסודרת. אם המטפל אינו טורח להקפיד על היגיינה, תארו לעצמכם מה מתחולל בתוך התמיסות והתרופות שהוא מספק לכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
רפואה משלימה. מסייעת לגוף לרפא את עצמו
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים