שתף קטע נבחר

 

רה"מ הכריע: אריאל מחוץ לגדר; זעם ביש"ע

ראש עיריית אריאל זועם על הכרעת ראש הממשלה שרון שמותירה את עירו מחוץ לתוואי גדר ההפרדה. מקורבים לרה"מ: הוא מעדיף את הפיתרון הזה, שימנע משבר עם האמריקנים. רה"מ בישיבת הממשלה: התוואי הסופי ייקבע רק בתום דיונים בנושא

ראש עיריית אריאל, רון נחמן, זועם על הכרעת ראש הממשלה, כי עירו תישאר מחוץ לתוואי גדר ההפרדה. בעקבות החלטתו העקרונית של שרון, צפויה הממשלה לקבל הכרעה זהה, אך ישנם שרים שכבר הביעו התנגדות.

 

ראש עיריית אריאל, רון נחמן, אמר הבוקר (יום א') ל-ynet כי "החלטה כזאת מהווה הודאה שהטרור הכניע את מדינת ישראל". נחמן ציין כי לא קיבל עדיין הודעה רשמית בעניין. לדבריו, "אני לא צריך לשוחח עם ראש הממשלה בעניין; שהוא יפנה לדבר איתי בעניין".

 

לדברי נחמן, "שני הפיגועים שהיו ליד אריאל לא אירעו בתוך עמנואל המגודרת, אלא בדרך אליה והפיגוע האחרון אירע על הציר המוביל לאריאל; גדר הייתה יכולה למנוע את שניהם. מה יקרה כשמישהו יבקש לצאת מאריאל לאזור התעשיה ברקן, הוא יעבור מגדר אחת לגדר השנייה? ומה יקרה אם מישהו יירצה לעבור מאריאל למרכז הארץ?".

 

גם השר בני אלון תקף את רה"מ בנושא בישיבת הממשלה השבועית, ואמר "הרי אתה היית זה שהתנגד בזמנו לגדר. כעת אינך מקיים שום דיון אסטרטגי על התוואי ומשאיר את העניין מעורפל במכוון. שרון השיב כי "התוואי הסופי ייקבע בתום דיונים בנושא".

 

שר המדע, מודי זנדברג, אמר ל-ynet בתגובה כי "חובה להכליל את אריאל בתוך הגדר. אריאל על 25 אלף תושביה היא קונצזוס - ולא אתן יד להפקרת ביטחון תושביה". 

 

המחלוקת עם הממשל ועם מופז

 

רשמית, אומרים בלשכת ראש הממשלה כי שרון טרם קיבל החלטה. מעשית, בסביבתו של שרון מודים כי הוא מעדיף פתרון שבמסגרתו תעבור הגדר סמוך לקו הירוק, ואילו את אריאל תקיף גדר עצמאית, "קלה" יותר.

 

בכך מסיים ראש הממשלה מחלוקת ארוכה עם הממשל האמריקני מחד ועם שר הביטחון, שאול מופז, מאידך. הצעת תוואי הגדר - ללא אריאל - תעלה לדיון ולהצבעה בממשלה, ככל הנראה בישיבה ביום ראשון הבא.

 

איך יסביר שרון את ההחלטה להותיר את אחד הישובים הגדולים והמבוססים ביש"ע מחוץ לגדר? ראש הממשלה יבהיר במסרים לציבור כי ניסה לכלול כמה שפחות תושבים פלסטינים בתוך הגדר, במטרה להקטין את מידת החיכוך עמם. במקביל, יבהירו אנשיו של שרון כי רק פתרון מסוג זה ימנע משבר עם האמריקנים.

 

ההחלטה לא נפלה בקלות: תחילה, ניסו ראש הממשלה שרון ושר הביטחון מופז לשרטט את תוואי הגדר כשהוא מכיל את העיר אריאל ואת התנחלויות לב השומרון - אזור שבו מתגוררים כ-35 אלף ישראלים וכ-7,000 פלסטינים בלבד. הגדר היתה אמורה לעבור סביב העיר אריאל, ההתנחלויות יקיר, רבבה, גינות שומרון וקרני שומרון וכן ההתנחלות קדומים הסמוכה - עד כדי קילומטרים בודדים מן העיר שכם.

 

אבל בוושינגטון ראו בכך נגיסה מוגזמת מעבר לקו הירוק של 1967: הממשל האמריקני תבע משרון לבטל את התכנית, ובמהלך ביקורו בוושינגטון לפני כחודשיים הסכים שרון עקרונית לשנות את תוואי הגדר, אלא שאז נתקל בהתנגדות מבית מכיוון מופז, אשר המשיך לתמוך בתוואי גדר המקיף את אריאל.

 

כפי שזה מסתמן כעת, ידו של מופז תהיה על התחתונה. תוואי הגדר שתיבנה לבסוף יכלול רק את ההתנחלויות פדואל ועלי זהב, כשהעיר אריאל תישאר בחוץ.

 

אבל אריאל תזכה לגדר משלה: גדר עצמאית זו היא חלק מתכנית האזור הביטחוני המיוחד שקידם פיקוד מרכז. המדובר בגדר פחות מאסיבית מהגדר המפרידה בין שטחי ישראל לשטחים, שעלות הקמתה היא כמיליון שקלים לק"מ במקום כעשרה מיליון. חשוב מכך - מדובר בגדר סביב יישוב, ולא בגדר שעלולה להיתפס כגדר גבול מדינית.

 

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
"כניעה לטרור". רון נחמן
צילום: צביקה טישלר
צילום: רויטרס
שרון. בלי אריאל
צילום: רויטרס
מופז. התנגד
צילום: עמית שאבי
מומלצים