זכרון דברים
האינטרנט שומר הכל - מסמכים ישנים, תמונות, חדשות וכתבות מגזיניות, הודעות בפורומים וקבוצות דיון ובדיחות ישנות, למען הדורות הבאים. אל תפשפשו בזיכרון - תחפשו ברשת. אספנו בשבילכם מיטב הארכיונים המקוונים
ברשת, שום דבר לא הולך לאיבוד. עיתונים ישנים, למשל - מה שפעם היה אפשר למצוא רק במדפים האחוריים של ספריות ציבוריות, בקופסה מאובקת שרק מנהל הארכיון הקשיש יודע מה יש בתוכה, נגיש היום בסלון ביתנו או מחדר השינה. גם אם הוא מונח בלינק מאובק בשורות האחוריות של תוצאות החיפוש של Google.
הרשת לכשעצמה היא ארכיון ענק, וחלק מהותי וחשוב ממנו הם הארכיונים המוצהרים הנמצאים ברשת. באקולוגיה של האינטרנט יש להם תפקיד חשוב: הרשת, כידוע לכולנו, סובלת מחוסר מידע מבוסס ואמין בכל נושא שהוא לא המשבר הרגשי העמוק שבריטני ספירס עוברת כרגע. הארכיונים הדיגיטליים מנסים לעשות קצת סדר בתוך הברדק החינני שהוא הרשת.
מאות אלפי ארכיונים
יש מאות אלפי ארכיונים מסוגים שונים ברשת, ומן הסתם רבים מהם ראויים לציון. הרשימה שלהלן לא יכולה, מטבע הדברים, להיות ממצה, אבל היא מציגה קשת נושאים רחבה של הארכיונים הקיימים ברשת. כמה מהם, כדוגמת ארכיון התצלומים הלאומי, נושאים משקל מיוחד עבור הגולש העברי. אחרים קלילים כמשמעות דבריו של פוליטיקאי, וחשובים לא פחות.
כל העולם הידוע
הרשימה אינה היררכית, אבל במקום הראשון שלה בכל זאת נמצא את ה-ארכיון בהא הידיעה של האינטרנט: Google. הרשת היא במובן מסוים ארכיון ענק, שמרחב ההיסטוריה המתועדת שלו משתרע החל מלפני חצי שנייה ועד ראשית ההיסטוריה האנושית, כולל כל מה שנכתב עליכם או על-ידכם ב-Web, בקבוצות הדיון, באתרי החדשות.
כך היינו - אוסף התצלומים הלאומי של ישראל
אתר מרהיב ומדהים של לשכת העיתונות הממשלתית, המאפשר חיפוש באלפי תמונות מכל שנות המדינה והיישוב בארץ ישראל. טוב לא רק כשמחפשים משהו ספציפי, אלא גם כדי להקיש סתם מילת חיפוש אקראית ולראות אילו תמונות קשורות אליה. אפשר לחסוך לכם את "חומוס", בכל התמונות המופיעות בתוצאות החיפוש נראה אהוד ברק מנגב באיזו מסעדה אלמונית בטירה. מצד שני, תקלידו "חסקה" ותראו אילו תמונות משובבות נפש. ובזאת הגיע לסיומו - כאן, לא עם העכבר שלכם - תחקיר העומק על האתר שמאפשר רטרוספקטיבה נעימה לעין לחוויה הישראלית.
אלו הם חייך - ארכיון השערים והתמונות של LIFE
ואם אנחנו כבר בקלאסיקות מצולמות, הרי שמגזין "Life", שנוסד ב-1936, ונפתח מחדש על ידי חברת האם Time ב-2002, שימש ברוב המאה הקודמת בית לצילום העיתונאי המשובח ביותר. נדמה שאין כמעט שער של המגזין שאתם לא מכירים מאיזה שהוא מקום. ובניגוד לעידן של היום, בו נדמה כי כל הפריימים שצילם כל צלם וצלם שתיעד את באקהם חותם למעריצים נמצא באתר צילומי העיתונות של Yahoo!, אז היה מוטל על כתפו של צילום אחד לספר את כל הסיפור.
המאה של הגרדיאן - Guardian Century
שימוש נאה במידע מוכן וקיים יש באתר ההיסטורי של הגרדיאן, היומון הבריטי הנחשב לאחד הטובים בממלכה - לא רק הבריטית, גם השביעית (העיתונות). תמצאו בו ידיעות על מאורעות היסטוריים חשובים שהתרחשו במהלך המאה ה-20, כפי שהופיעו בגרדיאן. ב-1948 מדווח העיתון, כמובן, על המדינה עליה הכריזו היהודים ב-15 במאי - שנים לפני שהעיתון, מעוזו של השמאל האינטלקטואלי הבריטי, הפך עוין באופן מופגן את ישראל.
ההיסטוריה של העולם - Perseus Digital Library
Perseus Digital Library הוא פרוייקט ארכיוני שקשה קצת להגדיר את גבולותיו. הוא מספק תיעוד היסטורי מגוון של אמנות ויצירה, מסמכים, ופריטי אינפורמציה היסטוריים מגוונים, והכי חשוב: תצוגות דיגיטליות עוצרות נשימה של ממצאים ארכיאולוגיים מגוונים. מלבד תצוגות מיוחדות שהוא מקיים מדי פעם, הוא מקשר באופן קבוע לאוספי אמנות וארכיאולוגיה של מוזיאונים גדולים בעולם, מהבריטיש מוזיאום ועד הלובר.
כל הבדיחות - 1BigJokeSite
יש עוד אלף כמוהו, כמו האתר הזה. מכאן שואבים לא מעט מכותבי הטורים בעיתונות - שלא לדבר על שולחי הודעות הבדיחה המשרדיות - את הוויצים שלהם, שתמיד ינחתו בתיבת הדואר שלך ברגע הלא מתאים. היינו מביאים כאן ציטוט של בדיחה, אבל בסריקה של חצי שעה לא נמצאה אחת שהיא לא קרש ו/או מוכרת מדי. יכולנו לוותר על אזכור האתר הזה, אבל אנו סומכים על הקוראים שאחד מכם לפחות ימצא שם בדיחה טובה.
פספוסים - The Slip-Up Archive
אתר המנסה לארכב מידע על פאשלות שאירעו בסרטי קולנוע, בטלוויזיה בעיתונות ובתקשורת בכלל. אמירות לא חכמות, טעויות אמינות קשות או קלות בסרטים ועוד מגוון הוכחות מענג לכך שהאדם באשר הוא אדם, הוא לא ממש מציאה גדולה. בהחלט, גם בשביל זה יש אינטרנט.
ארכיון משפחת סימפסון - The Simpson Archive
אין זה משנה עד כמה אתם מחבבים את הסימפסונים - האתר הזה הוא ההוכחה האולטימטיבית לכך שלאמריקאים משעמם בחיים. האתר כולל כל שביב מידע שאי פעם נרמז או היה נדמה כנמצא בסדרת הטלוויזיה המופלאה, החל מרשימת כל הדברים שבארט כתב אי פעם על הלוח, וכלה בכל ציטוט תרבותי שהופיע אי פעם בקרב המשפחה הצהובה.
כל הקונספירציות
האקדח המעשן ("The Smoking Gun") הוא ארכיון הקונספירציות הגדול של אינטרנט. הוא כולל לא רק מידע על סיפורי הקונספירציה, אלא מסמכים שמבססים אותם - חלקם מסמכים רשמיים שפורסמו ברבות הימים והוכיחו את נכונות הקונספירציות. זהו אתר חובה לכל קונספירטור מתחיל וכל פרנואיד מתקדם.
חלוצי החלל - תמונות נהדרות של נאס"א
כך נקרא ארכיון התמונות הנהדר של סוכנות החלל האמריקנית. מה לעשות, צודקים. מגוון מרשים של תמונות של סוכנות החלל והתעופה של ארה"ב. אסטרונאוטים, טיסות חלל, נופי כדור הארץ וכלי הטייס הניסיוניים של שנות החמישים והשישים.
מחשבים עתיקים - Old-Computers.Com
אתר מרכז מידע ותמונות על מחשבים אישיים מימי טרום ה-PC הגיע ועד אמצע שנות התשעים. מי שלא הצטרף לקהילת משתמש המחשב שלשום, ימצא כאן הרבה חברים נושנים - מסינקלייר ספקטרום ועד Dragon 32, מקומודור 64 ועד Apple II עליו אפשר היה לשחק, איך אפשר לשכוח, דונקי-קונג.
משחקי מחשב
יש אינספור אתרי נוסטלגיה שמתעדים את ההיסטוריה של משחקי המחשב, אבל זה אחד הטובים שבהם אם לא הטוב ביותר. מלבד מאגר עצום של משחקים, אמולטורים ופריטי מידע בעלי ערך אמוציונלי, הוא מפעיל מוזיאון למשחקי מחשב ומכונות משחק, עם המון מידע ולינקים שימושיים.
פרויקטים נוספים
ראוי להזכיר גם את פרוייקט גוטנברג, שמספק גישה לאלפי טקסטים קלאסיים שזכויות היוצרים שלהם פקעו. אפשר למצוא בו גם קישורים לכ-7,000 ספרים נוספים, במגוון נושאים, שאין עליהם זכויות יוצרים. המקבילה העברית למיזם היפה הזה היא פרויקט בן יהודה, הכולל טקסטים של המשוררת רחל, בן יהודה ואחד העם. אתר Snopes מתעד את האגדות האורבניות ומכתבי השרשרת המופצים באינטרנט ומסייע לגלות אם השמועות הן נכונות.
ארכיון האינטרנט
במקום האחרון והמכובד נמצא את ארכיון האינטרנט, אתר מרהיב וחשוב שכשמו כן הוא - מארכב כל מה שעלה לרשת בפורמט דיגיטלי. גולת הכותרת של האתר היא מערכת ה-Wayback Machine, שמתעדת את אינטרנט עצמה, כלומר את עמודי הבית של אתרים שונים מ-1996 ועד היום.
ניתן להקליד כתובת אתר בחלון החיפוש, לראות כיצד הוא נראה בעבר ולהשוות להיום. ה-Web קיים לכאורה רק הרף עין בקיום האנושי, וכבר ניתן לזהות בו אבולוציה והתקדמות בכל תחום. שווה להציץ בגרסאות המוקדמות של אתרים שאתם גולשים בהם היום.
עוד ארכיונים
היסטוריה ואקדמיה
ארכיון התמונות של אוניברסיטת ניו-יורק
ארכיון המאמרים של אוניב' סטנפורד
תמונות ומסמכים על הפשע המאורגן בארה"ב
תרבות ומדיה
ארכיון תוכניות האירוח של לנו, לטרמן ואובראיין
ארכיון פרסומות מהטלוויזיה האמריקנית
עיתונים, מגזינים ופרסומות עד 1955
מחשבים, אינטרנט ומידע
הממשל - ארכיון הפרסומים הרשמיים
ישראל ויהודים
ארכיון בן-יהודה, טקסטים עבריים קלאסיים