שתף קטע נבחר
 

מחקר חדש: סלולרי עלול להפוך בני נוער לסנילים

מחקר ענק שנערך באירופה מעלה ממצאים מפחידים: קרינת הטלפונים הניידים עשויה לגרום לדליפת חלבונים מהדם למוח. הנזק עלול להיות חמור: פגיעה בתאי המוח ובזיכרון עד כדי סניליות. מוטורולה: שהממשלות יפסיקו לבזבז כספים בחיפוש אחר נזקים

"דור שלם" של בני נוער עלולים להפוך לסנילים בשיא חייהם בשל שימוש בטלפונים סלולריים ובטכנולוגיות אלחוטיות חדשות – כך עולה ממחקר חדש שפורסם אתמול על ידי המכון האמריקני למדעי הבריאותה סביבתית של ממשלת ארצות הברית.

 

המחקר, שמזכיר במיוחד מפני שימוש אינטנסיבי של בני נוער בטלפונים סלולריים עשוי להוביל לחששות בציבור לגבי החשיפה לגלי מיקרו במדינות מערביות מכיוון שהוא חושף דרך חדשה שבה הם עלולים לפגוע קשות בבריאות.

 

פרופ' ליף סלפורד, שעמד בראש המחקר באוניברסיטת "לונד" היוקרתית בשבדיה, אומר: "החשיפה מרצון של המוח שלנו לגלי מיקרו מטלפונים סלולריים היא הניסוי הביולוגי האנושי הגדול ביותר אי פעם". לדבריו, הוא חושש שככל שהטכנולוגיה האלחוטית החדשה תתפשט, אנשים "יטבעו בים של גלי מיקרו".

 

המחקר, שמומן על ידי המועצה השבדית למחקרים בתחום העבודה, חדשני בכך שהוא בוחן כיצד רמות נמוכות של גלי מיקרו גורמות לדליפת חלבונים במעבר בין הדם למוח. מחקרים קודמים בנושא התמקדו באפשרות שהמכשירים הסלולריים מחממים את המוח או מסרטנים. אולם ככל הנראה החימום קטן מכדי להשפיע על המוח, ומאות מחקרים שנעשו לגבי סרטן שנגרם ממכשירים אלה לא הגיעו למסקנה חותכת.

 

כתוצאה מכך הצליחה תעשיית הטלפונים הניידים בארצות הברית לצמצם את המחקרים בתחום השפעות הבריאותיות של הטלפונים הסלולריים, ואירגון הבריאות העולמי הפסיק אף הוא את המחקרים בתחום.

 

סניליים כבר בגיל 30

 

מייז זוויקורד, יועצת מדעית בחברת "מוטורולה", אחת מיצרניות הטלפונים הסלולריים הגדולות בעולם, אמרה לכתב העת "ניו סיינטיסט" שכדאי שהממשלות והתעשייה יפסיקו "לבזבז כספים" בחיפוש אחר נזקים בריאותיים.

 

אבל פרופ' סלפורד והצוות שלו חוקרים כבר 15 שנה איום שונה. המחקרים הקודמים שלהם הוכיחו שקרינה עלולה לגרום לפתיחת המחסום בין הדם למוח – דבר שמאפשר לחלבון אלבומין לעבור אל תוך המוח. המחקר הנוכחי שלהם מתקדם עוד יותר בכך שהוא מראה שהתהליך הזה מוביל לנזק מוחי חמור.

 

פרופ' סלפורד אומר שההשפעות לטווח הארוך עדיין לא הוכחו, ושייתכן שהנוירונים ירפאו את עצמם עם הזמן. יחד עם זאת הוא אמר כי נוירונים שיכולים להפוך ל"סניליים" בגיל 60 ומעלה יהפכו בעקבות הקרינה לסניליים בגיל 30. פרופ' סלפורד הוסיף שהוא לא פירסם את המחקר שלו עד עכשיו בכוונה, וזאת כדי לא ליצור חרדה ציבורית. לדבריו, הוא אף מודע לכך שטלפונים סלולריים יכולים לעיתים להציל חיים, למשל במקרים שבהם נדרשת הזעקת עזרה דחופה.

 

מדענים: הוכחה שהחשיפה לסלולר פוגעת בתאים

 

"המחקר הזה מוכיח שוב שפגיעה בפעילות התאים בגוף אינה בהכרח קשורה ברמת חשיפה גבוהה היוצרת חום באיזור החשיפה, אלא מתרחשת גם ברמות חשיפה נמוכות" כך אומר פרופ' רפי קורנשטיין, חוקר באוניברסיטת תל אביב.

 

במחקר שהציג פרופ' קורנשטיין יחד עם חוקרים נוספים בכנס שנערך לפני כחצי שנה, הוכח כי חשיפה ארוכת טווח לקרינה סלולרית עלולה לגרום פגמים בחלוקת החומר התורשתי בזמן חלוקת התאים.

 

מנהל היחידה לרישום סרטן במשרד הבריאות, ד"ר מיכה ברחנא, חושב אחרת: "במחקר החוקרים מצאו הוכחות לנזק בפעילות המוח בעכברים. השאלה היא כיצד ניתן להשליך ממחקר שנערך בעכברים על התנהגות מוחית של בני אדם. מלבד זאת, בכל שנה מתפרסמים מחקרים שטוענים דבר והיפוכו לגבי השפעו תהשימוש בטלפונים סלולריים".

 

בכל מקרה, ד"ר ברחנא ממליץ לציבור המשתמשים בסלולרי שלוש המלצות עיקריות: לדבר תמיד עם אנטנה פתוחה, להשתדל להרחיק את האנטנה מהאוזן ולהשתמש כמה שיותר בדיבורית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סלולרי. דברו עם אנטנה פתוחה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים