הוועדה לזכויות הילד: איסור מוחלט להכות ילדים
בתום שש שנות עבודה ממליצה ועדת רוטלוי לעגן בחוק את זכויותיהם האזרחיות והפוליטיות של ילדים במוסד חינוך. כמו כן, מומלץ לחייב את החינוך החרדי בלימודי מדעים. השופטת רוטלוי: "זו הזדמנות היסטורית לשינוי מעמד הילד, ולהבנה שהם זכאים לזכויות משל עצמם"
הוועדה לזכויות הילד ממליצה לערוך שינויי חקיקה בתחום החינוך, שיאפשרו לתלמידים להשפיע על מסגרת לימודיהם ועל מעמדם השוויוני במערכת החינוך. הוועדה, בראשות השופטת סביונה רוטלוי, הגישה היום (ד') את מסקנותיה לשר המשפטים, יוסף לפיד.
הוועדה ממליצה גם לחייב את החינוך החרדי בלימודי שיעורי מתמטיקה, עברית, אנגלית ולימודי מחשב כדי להכשיר את התלמידים החרדים להשתלב בעולם המודרני ובשוק העבודה. הוועדה ניסחה גם הצעת חוק שתאסור באופן מוחלט על ענישה גופנית של ילדים, גם מצד הוריהם.
בנוסף, הוועדה ממליצה לבצע שינויי חקיקה בתחום הפלילי, ולעגן את זכות הקטינים למידע על ההליך הפלילי נגדם. כמו כן הכינה הוועדה הצעת חוק חדשה בתחום ההשמה החוץ ביתית של ילדים.
רוטלוי אמרה כי מינוי הוועדה יצר "הזדמנות היסטורית ליצירת שינוי במעמדו של הילד בדין ובחברה הישראלית. ילדים, בכל גיל, הם בראש ובראשונה בני אדם הזכאים לזכויות משל עצמם".
הוועדה הוקמה לפני שש שנים, כיוזמה משותפת של משרד המשפטים ושל מרכז הילד והמשפט במועצה לשלום הילד. זאת, לאחר שישראל הצטרפה לאמנה הבינלאומית בדבר זכויות הילד בשנת 1991. בפני הוועדה הופיעו כ-70 מומחים וכ-300 ילדים.
מנתוני הוועדה עולה כי שליש מאוכלוסית ישראל הם ילדים - כ-2.186 מיליון ילדים. בארץ לומדים כ-1.363 מיליון תלמידים. הוועדה מציינת שרק לאחרונה עוגנה בישראל זכותם של הילדים לחינוך בחקיקה, אך זכויות רבות בתחום החינוך טרם זכו לעיגון הולם בחוק.
עוד עולה מהנתונים שכ-116 אלף הם ילדים וילדות להורים גרושים. הוועדה מציינת שעל אף הגידול שחל בתופעת הגירושין בשנים האחרונות, טרם נחקק חוק המאפשר לילדים אלו להשמיע את קולם בהליכי הגירושין.
בתחום החינוך ממליצה הוועדה להחיל את חוק זכויות התלמיד על תלמידי כיתות י"א וי"ב ומערכת החינוך החרדית. הוועדה ממליצה גם לשתף את התלמידים, בכל הגילאים, בהחלטות הנוגעות לחייהם בבית הספר. כמו כן, היא ממליצה לעגן את זכויותיהם האזרחיות והפוליטיות של ילדים במוסד חינוך. מדובר בזכויות כמו חופש הביטוי, הזכות למידע, וחופש המחשבה, המצפון והדת. הוועדה גם ניסחה הצעת חוק חדשה בנושא השוויון בחינוך הכוללת את הזכות לחינוך איכותי על בסיס שוויוני, תוך איסור אפליה מטעמים שונים, ואת אחריות המדינה למתן חינוך.
המלצות בתחום הפלילי: לעגן את זכותם של הקטינים למידע והשתתפות בכל שלב משלבי ההליך הפלילי נגדם, כמו הפנייה לבית המשפט, המוקנית כיום רק לממונה על המעונות או לקצין המבחן. הוועדה ממליצה לבטל את האפשרות לעצור קטין ללא עילת מעצר מטעמים הגנתיים, מכיוון שהדבר מנוגד לזכויותיו הבסיסיות. עוד הומלץ לעגן את זכויותיהם של קטינים נפגעי עבירה, ההופכים פעמים רבות לקרבנות בשנית במסגרת ההליך הפלילי, להשתתף בכל עניין הנוגע להם, אם ברצונם בכך.
המלצות בתחום ההשמה החוץ ביתית: כ-9,000 ילדים הועברו על ידי משרד העבודה והרווחה למגורים מחוץ לביתם בפנימיות, במשפחותונים ובמשפחות אומנה. הוועדה מציינת כי אין עדיין בישראל חוק המסדיר את מכלול זכויותיהם של ילדים אלו, ואת חובת המדינה כלפיהם במסגרות אלו.
לפיכך, הוועדה גיבשה הצעת חוק חדשה המעגנת את זכויות הילד הנתון להשמה חוץ ביתית, וכוללת את אחריות המדינה להעמיד מסגרת השמה מתאימה. הצעת החוק מגדירה גם הוראות מפורטות לכשירות פנימיות ואומנה. ההצעה מחייבת את המדינה לממש את זכות הילדים לקשר עם הוריהם ולפעול למימוש זכותם לגדול עם הוריהם, ככל שהדבר עולה בקנה אחד עם טובתם.
לפיד: איישם את הדו"ח
שר המשפטים התחייב ליישם את הדו"ח, ואמר כי ימנה עובד בכיר במשרדו שיעסוק בזכויות הילד ויציע לממשלה למנות נציג לזכויות הילד. בנוגע להצעת החוק שתאסור על ענישה גופנית של ילדים, אמר לפיד שהוא מברך על המלצה זו "גם אם תגרום לעוגמת נפש לח"כים מסוימים".
השופטת רוטלוי הוסיפה כי "אין די בחוקים המגינים על ילדים, אם אין לצדם מערכת סדורה ועקבית של עקרונות להסדרת חקיקת הילדים מנקודת המבט של היות הילדים בכל גיל בראש ובראשונה בני אדם הזכאים לזכויות משל עצמם. אם החברה בישראל תמשיך להכריז השכם והערב על חשיבות ילדיה, מבלי שתכיר בפועל באמצעות חוקיה ומעשיה בחשיבותם ובהיותם בני אדם מבלי שתכבד אותם ככאלו, כי אז היא תאבד את אופיה הדמוקרטי ואת אמינותה בעיני אזרחים".
עד לחודש דצמבר הוועדה תגיש לשר המשפטים שני דו"חות נוספים - בתחום הייצוג של ילדים ונוער ובתחום נושא הילד ומשפחתו.