נפגעי הצלילה בקישון: הופקרנו מדממים
הלוחמים שנפגעו מסרטן טוענים כי למרות שמופז הבטיח להם לפני חצי שנה שהמערכת תמשיך לטפל בהם, הרי שבפועל "הופסקו מימון הטיפולים הרפואיים, והתשלומים לקרובי הנפטרים". לדבריהם, "הופקרנו, וכעת אנו מודאגים שיעשו בנו וידוא הריגה"
לוחמי השייטת והיחידה לעבודות תת ימיות (ילת"מ) שנפגעו מסרטן הודיעו היום (ד') כי משרד הביטחון הפסיק את מימון הטיפולים הרפואיים בהם, את תשלומי הגימלאות ליתומים ולאלמנות הלוחמים שנפטרו, וכן את הבדיקות ללוחמים שנמצאים בקבוצת סיכון.
יו"ר עמותת "אנשי הדממה", המאגדת את הלוחמים, רס"ן (מיל') יובל תמיר, אמר היום ל-ynet כי "הפקירו אותנו מדממים לצד הדרך ואנחנו מודאגים מכך שגם יעשו בנו וידוא הריגה".
תלונתם של "אנשי הדממה" הינה מפתיעה למדי, שכן רק לפני חצי שנה, לאחר פרסום מסקנות ועדת החקירה הצבאית בראשות נשיא בית המשפט העליון בדימוס, מאיר שמגר, הודיע שר הביטחון, שאול מופז, כי למרות שהוועדה קבעה בדעת רוב כי אין קשר סיבתי בין הצלילות בקישון לתחלואה בסרטן, הוא מאמץ את דעת המיעוט של שמגר עצמו. דעת המיעוט של שמגר קבעה כי הוכח קשר בין הצלילה במי הקישון לבין תחלואת לוחמי השייטת בסרטן.
מופז אמר אז כי ההחלטה בעניין הפיצויים, למרות הוויכוח בשאלה האם יש קשר סיבתי או לא, חייבת להתבסס על העיקרון הערכי: "למערכת הביטחון ולמפקדי הצבא יש אחריות ללוחמים שנפגעו בשליחות המדינה, ומכאן שמוטלת עלינו חובה עליונה לגבי בריאותם וגורלם של חיילי צה"ל שנפגעו עקב פעילות אימונים ולחימה, שמערכת הביטחון החליטה עליהם", קבע מופז.
הנחייתו של מופז קבעה כי "יש לבדוק באילו מנגנונים ניתן לפצות את הלוחמים. החיילים שנפגעו ובני משפחותיהם יהיו זכאים כדין לתגמולים ולשיקום, וחומרים בנושא יועברו לטיפולו המיידי של קצין התגמולים בצה"ל".
"פתאום אין מימון"
תמיר סיפר היום ל-ynet כי לפני כמה ימים, כאשר ביקש מראש אגף השיקום במשרד הביטחון לאשר לו יציאה לטיפול נגד מחלת הסרטן במכון המתמחה בכך בגרמניה, סירב ראש האגף לאשר את הטיפול והוא נאלץ לממנו מכיסו. "המשרד אישר לי ארבע פעמים לצאת לטיפול ובפעם החמישית פתאום הוחלט שאין מימון", סיפר תמיר.
לדבריו, "גם לוחמים אחרים צריכים לשלם עכשיו מכיסם על טיפולים ותרופות, ולוחמים בריאים, המצויים בקבוצת סיכון לחלות בסרטן, הפסיקו לקבל מימון לבדיקות התקופתיות. רק אתמול פנה אלי לוחם שיש אצלו חשד לסרטן וסיפר שמשרד הביטחון אינו מוכן לממן לו בדיקת MRI".
תמיר לא ידע להסביר מדוע השתנה יחסה של מערכת הביטחון כלפי הלוחמים החולים אולם העריך כי מדובר במעשה מכוון לאחר שראשי משרד הביטחון סברו כי הלוחמים החולים נשכחו על ידי הציבור ואינם נמצאים יותר באור הזרקורים. "מרגע שהשופט שמגר סיים את העבודה בענייננו בוועדה והתרחק, הדברים החלו להידרדר עד עכשיו. גם מפקד חיל הים, שבעבר הביע אמפטיה לנושא וללוחמים, ניתק מאיתנו מגע כשראה שזכינו בניצחון על המערכת".
משרד הביטחון: מוענק הטיפול הנדרש
דוברת משרד הביטחון מסרה היום בתגובה לדברים כי "משרד הביטחון מעניק לנכי צה''ל את כל הטיפול הרפואי הנדרש, לרבות ניתוחים קונבנציונלים בחו"ל. המשרד בוחן עם מיטב המומחים את האפשרות לביצוע טיפולים רפואיים בגרמניה".
לדבריה, "בעניין יובל תמיר: עם כל הרצון הטוב להעניק ליובל את הטיפולים הרפואיים, משרד הביטחון נדרש לבחון כל טיפול רפואי במלוא הרצינות וההתייחסות הראויה. תמיר התבקש להמציא חוות דעת רפואית שמצביעה על הצורך בטיפול רפואי בגרמניה, ולצורך כך הוקמה בימים אלו ועדה שתבחן את הטיפול הרפואי שלו, לרבות חוות הדעת שהמציא. הועדה מורכבת ממנהלי מחלקות אונקולוגיות ורופא מיוחד בתחום שעבר התמחות בארה"ב והינו בעל שם עולמי".