3 חברי "מחתרת בת עין" הורשעו בניסיון לרצח
המתנחלים מבת עין, ירדן מורג, שלמה דביר ועופר גמליאל, הורשעו בניסיון לרצח של פלסטינים ובהחזקת נשק. הם ניסו באפריל 2002 לפוצץ עגלת תופת ליד מוסדות פלסטינים במזרח ירושלים. השופטים מטרתם היתה לבצע מעשה נקמה ולהוכיח "שלכל מטבע שני צדדים"
בית המשפט המחוזי הרשיע אחר הצהריים (יום ד') בעבירות של ניסיון לרצח והחזקת נשק את שלושה חברי מחתרת המתנחלים של "בת עין" - ירדן מורג, שלמה דביר ועופר גמליאל.
השלושה ניסו בחודש אפריל 2002 לפוצץ עגלת תופת ליד בית החולים "מקאסד" ובית ספר לבנות א-טור במזרח ירושלים. הפיגוע נמנע לאחר שהמטען נוטרל על ידי חבלנים - בעקבות חשד של שוטרים שעברו באקראי במקום.
משפטו של נאשם נוסף בפרשה, יוסף בן ברוך, מי שהוגדר כ"מוח" של החוליה ונאשם אף הוא בניסיון לרצח - עדיין נמשך. משפטו של נועם פדרמן, שהואשם בעברות של אחזקת נשק נמשך אף הוא. בן ברוך הוזכר בעדויות הנאשמים כמי שהציע להפעיל את עגלת התופת וכמי שמימן את רכישת העגלה. פדרמן הוזכר בעדויות הנאשמים כמי שהחזיק לבנת חבלה ששימשה מאוחר יותר להרכבת המטען.
אחד הנאשמים בפרשה, שלמה דביר, אמר בעקבות ההחלטה כי הוא מתחרט על המעשה - ולא יערער על פסק הדין: "היהודים עברו את אושוויץ ואת סיביר. עדיף לשבת בבית הכלא מאשר להתפוצץ בבתי קפה".
שלושת השופטים, יפה הכט, משה רביד ויעקב צבן, כתבו בהכרעת הדין כי "הנאשמים החליטו לבצע פיגוע גדול שיגרום לאבדות גדולות בתושביה הערבים של ירושלים". עוד נכתב כי מקום הפיגוע תוכנן ונקבע בקפידה, מאחר ואין בו סיורים שגרתיים של המשטרה ומשמר והגבול וכן אין בו נוכחות של ישראלים.
הדרך בה נבחר המטען - שתי לבנות חבלה, שני בלוני גז, מאות ליטר של סולר וברגים רבים - מוכיחה לדעת השופטים כי הדבר נעשה מתוך מאמץ לפגוע ולפצוע עוברי אורח ותלמידות.
השופטים קבעו עוד כי כוונתם של הנאשמים היתה לבצע מעשה נקמה לשגר מסר לפיו "לכל מטבע שני צדדים". הם דחו את טענת הנאשמים כי הכשל במטען בעגלת התופת היה מכוון.
פרקליטם של הנאשמים ירדן מורג ושלמה דביר, עו"ד נפתלי ורצברגר, אמר כי הוא מעריך ש"פסק הדין הוא לא סוף פסוק. בית המשפט מתמודד עם מחשבות, גם לשופט הטוב ביותר יש קושי לדעת מה בליבו של אדם", דברי ורצברגר.
גזר דינם של השלושה יינתן ביום רביעי הבא.
היסטוריה של טרור יהודי
זהו איננו מקרה ראשון של ארגון טרור יהודי: בשנת 1984 נחשפה המחתרת היהודית, שתיכננה, בין השאר, לפוצץ את מסגר כיפת הסלע בירושלים. חבריה, שהועמדו לדין, ונידונו לעונשי מאסר ארוכים שקוצרו לאחר מכן, הואשמו גם בניסיון להתנקש בראשי ערים ערביים. לאחר מספר שנים זכו חברי המחתרת בחנינה.
התארגנות דומה נוספת הייתה בשנות השמונים, כאשר הקים הרב מאיר כהנא את "הוועד לביטחון בכבישים", שנטל על עצמו את האחריות לרצח שלושה ערבים בתרקומיה ב-94'.
פגיעה בערבים על רקע אידאולוגי הייתה גם מנת חלקם של בודדים. במארס 1993 רצח יורם שקולניק מחבל ערבי שהיה כפות בידיו וברגליו. שקולניק נידון לתקופת מאסר ארוכה, ושוחרר לפני חודשים אחדים מהמאסר. ב-1994 נכנס ד"ר ברוך גולדשטיין, יהודי דתי, למערת המכפלה, ורצח ביריות 29 מתפללים מוסלמים.
שלושת הנאשמים בבית המשפט
צילום: סבסטיאן שיינר
שלמה דביר. עברנו את אושוויץ וסיביר
צילום : גלי תיבון
עופר גמליאל, אחד הנאשמים
צילום: אלכס קולומויסקי
פדרמן. המשפט עדיין נמשך
צילום גלי תיבון
מומלצים