אישום: בכיר במינהל לקח שוחד מאפל
לפי כתב האישום, עודד טל, ששימש כמנהל אגף המחוזות במינהל המקרקעין, סייע לדוד אפל להשיג חוזי בנייה בגבעת שמואל ובתמורה - ביקש מאפל לפעול לקידומו במינהל, ומהחברה בה היה מעורב אפל - להעסיק את אשתו. הוא מואשם גם בשורת מקרים נוספים של לקיחת שוחד והפרת אמונים
לבית משפט השלום בתל אביב הוגש היום (ד') כתב אישום חמור נגד בכיר לשעבר במינהל מקרקעי ישראל, עודד טל (47) מרמת גן. כתב האישום מגולל מסכת שחיתויות קשה, במסגרתה לקח טל שוחד מאיש העסקים דוד אפל. טל, ששימש כמנהל בפועל של מחוז תל אביב במינהל ואף כמנהל אגף המחוזות במינהל, נאשם בעבירות של לקיחת שוחד, שוחד והפרת אמונים בארבעה אישומים שונים.
לפי האישום הראשון, לאחר שפורסם מכרז לפיתוח מקרקעין בגבעת שמואל וזכתה בו החברה בה היה דוד אפל אחד הנהנים בה, חברת "מגדל הזוהר", דאג טל לשינוי המכרז עבור אפל, זאת למרות שטל ידע כי לא ניתן לבצע את השינויים. למרות זאת, הוא הסמיך עו"ד שלא היה רשאי לכך להיפגש עם נציגי החברה ולדון עמם בשינויים שביקשה, שינויים מהותיים אשר לטענת הפרקליטות היו משמעותיים מאוד לחברה ולאפל, ושוויים הסתכם בעשרות מיליוני דולרים.
"במעשים אלה התחייב טל להעניק לאפל ולחברה הטבות אשר לא היו במכרז ושהתחרות במכרז לא נסובה סביבן, ובכך הוא גרם לפגיעה בעקרון השוויון העומד בבסיס דיני המכרזים", נאמר בכתב האישום. עוד נטען כי "טל אף הפר את חובתו כפקיד ציבור הנאמן על רכוש הציבור והתחייב ללא סמכות כדין להעניק לחברה טובות הנאה על חשבון הקופה הציבורית".
לפי כתב האישום, הוא אף אישר מסמכים שונים שעסקו בהטבות שניתנו לחברת מגדל הזוהר, כאשר הוא פועל ללא סמכות כדין ומבלי שהוא התייעץ ביועצים המשפטיים של המינהל. על כך הוא נאשם בהפרת אמונים הפוגעת בציבור.
"תעסיק את אשתי"
טל לא הסתפק בכך ואף פנה לאחד העובדים בחברת "מגדל הזוהר" בבקשה להעסיק את אשתו כעורכת דין בחברה. כל זאת, כאשר באותו הזמן התנהל משא ומתן בין המינהל לבין החברה בנוגע לשינויים שביקשה במכרז. בין "מגדל הזוהר" לאשתו של טל אף סוכם כי תקבל תפקיד כעורכת דין בפינוי המפונים בקרקע בגבעת שמואל והיא תקבל מקדמה של 20 אלף דולר. עם זאת, בסופו של דבר, מטעמים שאינם ידועים לפרקליטות, לא נחתם ההסכם בין החברה לבין אשתו.
טל נאשם גם כי פעל למען אפל, כאשר אשתו של אפל נדרשה לשלם למינהל סכום של למעלה מ-250 אלף שקל עבור דמי חכירה לביתם ברחוב שניר בתל אביב. לאחר שאשתו של אפל לא שילמה את הכסף הנדרש מהמינהל, הוגשה תביעה נגדה לבית משפט השלום בתל אביב ואילו טל פעל כדי למשוך את התביעה ולהחזירה למינהל לבדיקה נוספת, וכך לא נמשכו הליכי התביעה נגדה.
בהמשך, אף הורה טל לסגנו לבדוק חלופות להקטנת החוב, אולם היועצת המשפטית של מחוז תל אביב במינהל סירבה לכך והתיק הוחזר לבית המשפט.
"תפטר אותו"
ביוני 98' מונה אבי דרכסלר כמנהל המינהל והעביר את טל מתפקידו לתפקיד פחות בכיר. אך טל, ששאף להתקדם, פנה לאפל וביקש ממנו להשתמש במעמדו ובקשריו כדי להתקדם במינהל וביקש ממנו לקבוע פגישה בינו לבין שר התשתיות. הוא אף נפגש עם אפל פעמיים בנושא זה. ביולי 99' מונה אלי סוויסה כשר התשתיות וטל ביקש מאפל להשפיע עליו להעביר את דרכסלר מתפקידו. אפל הבטיח לו כי יארגן לו פגישות עם סוויסה ועם השר חיים רמון, כאשר היתה אפשרות שהמינהל יעבור לתחום אחריותו של רמון.
במעשים אלה הוא נאשם בשוחד בנוגע לפעולות הקשורות בתפקידו. הוא ביקש מאפל לסייע לו במינהל ובסעיף זה הוא נאשם בלקיחת שוחד ובהפרת אמונים.
הוא נאשם בעבירה נוספת של הפרת אמונים, כאשר ביקש מיהודה אבידן, אשר היה לוביסט בכנסת, ואף עבד כמקדם תוכניות של חברת "מגדל הזוהר", לארגן לו פגישה עם השר סוויסה ואף ביקש ממנו להבטיח שנציבות שירות המדינה לא תערוך מכרזים למינויים בכירים במינהל כל עוד מינויו לתפקיד בכיר אינו מובטח.
שכר טרחה לאשתו
טל נאשם גם בשוחד ובהפרת אמונים: הוא פנה לקבלן סמי מצלאווי, אשר בנה באותה תקופה מספר פרויקטים במחוז מרכז ונזקק לשירותי המינהל. טל נאשם כי בשנת 2000 הוא פנה למצלאווי כדי שיספק עבודה לאשתו. מצלאווי אמר כי אין לו עבודה מתאימה, אך בסופו של דבר, לאחר שטל פנה אליו כמה פעמים ואמר לו כי הוא ואשתו נמצאים בקשיים כלכליים, נעתר מצלאווי לבקשתו ומסר לאשתו של טל הכנת חוזי מכר לדירות. שכר הטרחה המשוער שלה היה 18 אלף דולר.
במעשים אלה הוא נאשם כי הוא עשה במילוי תפקידו כעובד ציבור מעשה של הפרת אמונים בכך שיצר אפשרות של ניגוד אינטרסים בין כוונתו לדאוג להעסקתה של אשתו לבין הצורך והחובה לשמור על האינטרסים של המינהל.
באישום נוסף נאשם טל כי פנה לאביגדור קלנר, מנכ"ל חברת "פועלים השקעות", שכיהן גם כיו"ר 'חוות הזורע 39' בע"מ', אשר היתה באותו זמן בעלת זכות חכירה מהמינהל על שטח באזור מסובים. החברה פנתה למינהל בבקשה לשנות את ייעוד הקרקע.
במהלך אותה תקופה, פנה טל אל קלנר והזמין אותו לפגישת היכרות במשרדו. במהלך הפגישות ביניהם הוא ביקש ממנו להעסיק את אשתו. קלנר נעתר לבקשה, וסיפק לה עבודה אשר בתמורה לה קיבלה למעלה מ-30 אלף דולר. בתמורה לכך, דיווח טל לקלנר ללא סמכות כדין, על החלטות פנימיות של חברי הנהלת המינהל באשר לפרויקט ואף המליץ לו למי לפנות כדי לשנות את ההחלטות.