שתף קטע נבחר

 

מחקר: גם קופים "משתגעים" מחוסר צדק

שני חוקרים אמריקנים אפשרו לקופים "לקנות" מלפפונים באמצעות אסימונים. אם אחד מהקופים "עשה עסקה טובה יותר" - השאר הגיבו בזעם

קופים, כמו בני אדם, רגישים לאי שיוויון, עובדה שמעלה השערה כי חוש לצדק הינו תכונה שירשו האדם והקוף מאבותיהם הקדמונים המשותפים. כך מלמד מחקר חדש שתוצאותיו מתפרסמות היום (יום ה').

 

בניסוי יוצא דופן שארך כשנתיים, לימדו החוקרים שרה ברוסנן ופרנס דה וואל - מומחים להתנהגות חיות מאוניברסיטת אמרוי שבאטלנטה, ג'ורג'יה - קופי קפוצ'ין חומים, לקבל אסימונים ולהחליפם באוכל. 

 

במהלך הניסוי, הקופים נראו די מרוצים כשהחליפו אסימונים תמורת מלפפון, אבל אם החוקרים נתנו לאחד הקופים עינב, פריט מזון נחשק יותר בקרב קופים, מייד התעוררה קנאתם של שאר חברי הקבוצה. הקופים הביעו את קנאתם בכך שחלקם סירבו לחליף את האסימונים שברשותם, וחלקם הסכימו להחליף אותם תמורת מלפפון, אולם סירבו בשאט נפש לאכול אותו.

 

אם הקוף בר המזל שקיבל עינב כלל לא נדרש לשלם תמורתו - שאר הקופים היו נתקפים בחמת זעם.

 

לדברי החוקרים, זו הפעם הראשונה שמתברר שלבעלי חיים יש חוש לצדק. "אנשים שופטים צדק לפי חלוקת הרווחים ולפי אלטרנטיבות אפשריות לתוצאה נתונה", כתבו החוקרים בכתב העת המדעי "Nature". "הקופים מודדים אותו באופן דומה, כשהם משווים את הפרס שלהם עם הפרסים של האחרים ומשווים את המאמץ שהם עשו לעומת המאמץ שהשקיעו האחרים. הם מגיבים באופן שלילי לפרסים שקיבלו, אם מישהו אחר 'עשה עסקה טובה יותר'".

 

לדברי החוקרים, ההנאה מגמול והכעס שמעורר יחס לא צודק הנם משתנים ידועים העומדים בבסיס ההיררכיה ושיתוף הפעולה בין בני אדם, וכעת נראה שאצל הקופים זה מתנהל באופן דומה.

 

צ'רלס ג'נסן, חוקר קופים אחר מאוניברסיטת ניו יורק, חלק על הממצאים, ואמר כי ייתכן שהקופים פיתחו את החוש לצדק תחת שבי, וכי לא מדובר בתכונה הישרדותית קדמונית. החוקרת ברונסנן אמרה בתגובה כי לא ניתן ללמד חיות לעשות משהו שלא היו עושות בטבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים