מרזים לפני החגים: השבוע שלפני וארוחת החג
החוכמה היא להוריד כמה קילוגרמים לפני החג ובחג להרשות לעצמכם, בגבולות המותר. תפריט מומלץ לימים שנותרו עד ראש השנה, וגם עצות להכנת שולחן חגיגי וטעים - אבל פחות משמין
הכללים לשבוע שלפני החג
לחם - אכלו כל יום 10-8 פרוסות לחם קל לנשים, 16-12 לגברים. מרחו על הלחם שכבה דקה של ממרח, רצוי לא מתוק. לדוגמה, גבינות עד 5%, אבוקדו, טחינה, חומוס, איקרה, או לשים פרוסת פסטרמה/סלמון (אחד מהמבחר). לעובי הממרח חשיבות עליונה: לחם עם ממרח, ולא ממרח עם לחם. שתייה - שתו לפחות 8 כוסות נוזלים ביום לנשים, לפחות 10 לגברים. מותר לשתות כל נוזל שלא מכיל סוכר, כולל משקאות דיאט ושימוש בממתיקים מלאכותיים (חלב, מיצי פירות טבעיים ואלכוהול אינם נחשבים לשתייה).
ירקות - אכלו ירקות ללא הגבלה, בכל צורת הכנה (קבוצה זו אינה כוללת תפוחי אדמה, בטטה, תירס וקטניות יבשות).
פירות - אכלו פרי אחד ביום לכל היותר. מותר להחליף אותו ביוגורט טבעי, במעדן חלב דיאט או בארטיק דיאט.
שמן - 3-2 כפיות שמן זית/קנולה ביום (בסלט, טיגון, בישול).
ביצים - ביצה בכל צורת הכנה 3 פעמים בשבוע.
בשר ודגים - בשר רזה (עוף, הודו, פילה או סינטה בקר) או דגים 3 פעמים בשבוע, עם ירקות ובלי לחם. חשוב שיוכנו בלי פירורי לחם, קמח ורטבים שמנים. לפני האכילה יש להסיר את העור והשומן. ביום שבו אתם אוכלים בשר/דג הסתפקו ב-8-6 פרוסות לחם לנשים ו-12-10 לגברים.
והכי חשוב, כדי להילחם באויב הרעב - אכלו כל 4-3 שעות מהרגע שהתחלתם לאכול עד כשעה לפני השינה, לא חשוב באיזו שעה.
שימוש חופשי - רסק עגבניות, חומץ, חרדל, רוטב סויה, תבלינים, עשבים, סחוג, סלט טורקי, קרטיבים דיאטטיים (עד 10 קלוריות), מסטיקים וסוכריות ללא סוכר.
תפריט חגיגי לראש השנה
ארוחת החג יכולה להיות משמינה מאוד, אבל אפשר לצמצם את כמות הקלוריות למינימום.
תפריט חגיגי ממוצע כולל רבע רימון (30 קלוריות), כפית דבש (20 קלוריות), פרוסת חלה (00-901 קלוריות), חצי תפוח עץ גדול (כ-50 קלוריות), קציצת גפילטע פיש (120-100 קלוריות), 2 כפות כבד קצוץ (160 קלוריות), 2 כפות סלט ביצים עם מיונז (120 קלוריות), מנת בשר עם תפוחי אדמה ואורז + צימוקים ושקדים (כ-700 קלוריות), פרוסת עוגת דבש (200 קלוריות), פרוסת עוגת פירות (300 קלוריות), מוס שוקולד (כ-350 קלוריות), כוס לפתן עם פירות יבשים (כ-120 קלוריות), כוס תירוש (160 קלוריות), כוסית יין מתוק (140 קלוריות), כוסית יין יבש (80 קלוריות), 50 גרם שקדים ואגוזים (330 קלוריות) וכוס משקה ממותק או מיץ (200-150 קלוריות).
אם אוכלים בארוחה מנה אחת מכל דבר, מגיעים בקלות לכ-3,000 קלוריות. לא פלא שסוכרתיים ומי שסובלים למשל ממחלות כליות, לב ומערכת העיכול עלולים לחוש החמרה במצבם הבריאותי לאחר סעודת החג, ואף למצוא את עצמם בחדר מיון. ואיפה הקילוגרמים שנוספים?
אבל אפשר גם אחרת. רימון, דבש ותפוח רק לטעום, לא ממש לאכול (30 קלוריות). אפשר לקנות חלה קלה (40 קלוריות בפרוסה) או לפרוס חלה רגילה לפרוסות דקות (80 קלוריות בפרוסה). כדאי להכין מרק ירקות כמנה ראשונה (כלום קלוריות). מנות ראשונות נוספות - סלטי ירקות בכל הצורות עם מעט שמן. לדוגמה, קישואים מאודים עם בצל מטוגן ומעט מיונז דל קלוריות; חצילים בטעם כבד; סלט גזר פיקנטי; לקט ירקות קפואים מאודים עם רוטב סויה ותבלינים. הם כמעט לא מוסיפים קלוריות, אך מוסיפים הרבה טעם. סלט ביצים אפשר לעשות עם מיונז דל קלוריות וחרדל (60 קלוריות בשתי כפות).
אפשר לבחור סוגי בשר רזים, כמו עוף או הודו, ולהכין מהם מאכלים טעימים ולא שמנים, בהשוואה לבקר או כבש. הסירו את העור והשומן לפני האכילה ווותרו על הרטבים. אפשר לנצל עשבי תיבול במקום כל הרטבים.
אל תפריזו בשימוש בשמן! התוספת המועדפת למנה בשרית היא ירקות - מוקפצים או מאודים, שעועית ירוקה וצהובה עם רסק עגבניות ותבלינים, תבשילים מפטריות וכדומה. אפשר להוסיף מעט גרעיני תירס או אפונה מעורבבים באורז (רצוי בסמטי). במקום אורז אפשר לבשל תפוחי אדמה, לחתוך לחצי ולמלא בירקות ובצל מטוגן במעט שמן (לא לטגן תפוחי אדמה). כך המנה הבשרית והתוספת יורדות מכ-700 קלוריות ל-400.
למנה אחרונה אפשר להגיש ג'לי דל קלוריות עם פירות חתוכים בפנים (כ-30 קלוריות בצלוחית) וגלידה דיאט עם פירות יער קפואים (80 קלוריות במנה). ולשתות - מים ומשקאות דיאט, כלום קלוריות. לא להגזים באלכוהול ומיץ ענבים. אפשר לצאת מהשולחן שבעים, מרוצים וקלים במחיר של כ-1,500 קלוריות בלבד.
בכל מקרה, מלאו את הצלחת במגוון מאכלים ואכלו מכל דבר - כמות גדולה יותר מהמאכלים המשמינים פחות, וקטנה יותר מהמשמינים יותר. הצלחת המלאה מרגיעה ומשקיטה את התיאבון, ונותנת תחושה שאכלתם מכל דבר ולא הגבלתם את עצמכם.
בהצלחה, וחג שמח.