מת הבמאי אליה קזאן
אליה קזאן ("חופי הכרך", "קדמת עדן"), מגדולי הבמאים בהיסטוריה של הוליווד, הלך לעולמו בגיל 94
הבמאי האמריקני אליה קזאן הלך לעולמו אתמול, יום א', בביתו שבניו-יורק, כשהוא מוקף באשתו וילדיו. קזאן, שנחשב לאחד הבמאים האמריקנים הבולטים והמשפיעים, היה בן 94 במותו.
קזאן זכה להצלחה גדולה בשנות החמישים והשישים עם סרטים כמו "חופי הכרך", "קדמת עדן", "חשמלית ושמה תשוקה" ו"זוהר בדשא". עם זאת, דמותו היתה שנויה במחלוקת בשנות החמישים במשך תקופת מקרתי, במהלכה הודה קזאן בפני וועדת הקונגרס כי היה חבר במפלגה הקומוניסטית בשנות השלושים, ומסר שמות של קולגות נוספים, שהיו אף הם חברים במפלגה. הלשנות אלו הצילו את הקריירה האמנותית שלו, אך גרמו לאחרים להיכנס לרשימות השחורות ולהפוך למחוסרי עבודה. שנים מאוחר יותר אמר קזאן על התנהלותו באותה התקופה כי נהג כשורה וכי אינו נושא כל אשמה.
אליה קזאן, בן של מהגר יווני, זכה במספר פרסים כבמאי תיאטרון לפני שהגיע לקולנוע. עם סיום לימודי תיאטרון באוניברסיטת ייל בשנות הארבעים החל לביים מחזות בברודוויי, בהם יצירות מופת כמו "חתולה על גג לוהט", "חשמלית ושמה תשוקה" ו"מותו של סוכן" - עליו זכה גם בפרס הטוני. בשנת 1948 ביים את הסרט "הסכם ג'נטלמני", שזכה בפרס האוסקר לסרט הטוב ביותר של אותה שנה.
שש שנים מאוחר יותר גרף סרטו "חופי הכרך" בכיכובם של מרלון ברנדו ורוד סטייגר שמונה פרסי אוסקר. ברנדו, באחד מתפקידיו הגדולים עליו זכה גם בפרס האוסקר, מגלם מתאגרף שהופך לפושע ומוצא עצמו בלבו של מאבק פועלים. קזאן גם נחשב למי שהביא למסך הגדול את וורן בייטי וג'יימס דין.
בשנות השישים פרסם קזאן אוטוביוגרפיה ושישה רומנים, חלקם הפכו לרבי מכר. את שני הרומנים הראשונים שכתב "America" ("אמריקה אמריקה") ו"America And The Arrangement" ("הסדר") עיבד מאוחר יותר לקולנוע.
בשנת 1999 הוענק לקזאן פרס הוקרה מיוחד מטעם האקדמיה האמריקנית לקולנוע על מפעל חייו. הענקת הפרס עוררה מחלוקת בתוך ומחוץ לאקדמיה האמריקנית לקולנוע בשל פעילותו של קזאן בתקופת מקרתי. את הפרס העניקו בסופו של דבר לבמאי השחקן רוברט דה נירו והבמאי מרטין סקורסזה.