ישראל פעלה בשטח סוריה; מועצת הביטחון התכנסה לדיון
מטוסי חיל האוויר פגעו במחנה אימונים פלסטיני בשטח סוריה. מדובר בפעולה שכמוה לא בוצעה מזה שנים. מביירות דווח כי מדובר במחנה ישן, ששימש בעבר את ארגונו של ג'יבריל. גורמים מדיניים: החלטנו להפעיל את "אופציית המגירה" הזו. שרון התייעץ בטלפון עם שרי הקבינט
ישראל משגרת איתות אזהרה לסוריה, בדמות תקיפה צבאית חריגה בעומק שטחה: מטוסי קרב של חיל האוויר פעלו, אור ליום ראשון, נגד מחנה אימונים שבו מתאמנים פעילי טרור פלסטינים. לא היו נפגעים לצה"ל (לפרשנות - לחצו כאן).
בעקבות התקיפה התכנסה מועצת הביטחון של האו"ם לדיון דחוף, לבקשת סוריה. סוריה ביקשה לגנות את ישראל באופן פומבי על הפרת החוק הבינלאומי שביצעה, לדבריה. שר החוץ הסורי, פארוק א-שרע, כתב במכתב ששיגר לאו"ם ש"סוריה מסוגלת להרתיע את ישראל, אך תנהג באיפוק". א-שרע ציין כי התקיפה יצרה "הסלמה מסוכנת במתיחות במזרח התיכון".
הפעולה בסוריה באה בעקבות הפיגוע הקשה בחיפה שבו נהרגו 19 בני אדם. בהודעת דובר צה"ל נמסר כי המטרה היתה מחנה עין צאחב, השוכן כ-20 ק"מ צפון-מערבית לדמשק, משמש לאימון מחבלים ונתמך על ידי האיראנים. האימונים כוללים חבלה, אימוני ארטילריה וגרילה. המחנה שנפגע שימש לטענת ישראל לאימונים של פעילי החמאס והג'יהאד האיסלאמי, שראשיהם ופעיליהם זוכים ל"אירוח" מצד הממשל הסורי.
ראש הממשלה, אריאל שרון, קיים טרם להחלטה התייעצויות טלפוניות עם כמה משרי הקבינט. גורמים מדיניים בישראל אמרו ל-ynet כי "האופציה של תקיפה בסוריה נדונה בעבר והיתה תכנית מגירה מוכנה. האישור לכך ניתן אתמול על ידי מקבלי ההחלטות".
דובר מטעמו של ראש הממשלה אמר לסוכנויות הידיעות כי "ישראל תמשיך לתקוף מטרות בסוריה - אם זו תמשיך להעניק מקלט לארגוני טרור פלסטינים". ואילו מדובר צה"ל נמסר כי "סוריה הינה מדינה תומכת טרור, אשר מנסה באופן קבוע להכשיל את היציבות באזור ונותנת מחסה לארגוני הטרור".
ובמה פגעו? כלל לא ברור
על פי הדיווחים מלבנון, נראה כי לתקיפה לא היתה השפעה משמעותית: מביירות נמסר כי מטוסי הקרב הישראלים ירו מספר טילים לעבר מבנים במחנה ישן, ששימש בעבר את החזית העממית - המפקדה הכללית, ארגונו של אחמד ג'יבריל. בדיווח נאמר כי מספר אזרחים נפצעו ולא נגרם נזק משמעותי. הדיווח מחזק את המסקנה שמדובר היה ב"גיחת אזהרה" בלבד מצד ישראל.
נציג הג'יהאד האיסלאמי בלבנון, אבו עימאד א-ריפאעי, טען כי ההתקפה נועדה לפגוע באזרחים חפים מפשע ובעמדה הסורית התומכת במאבק הפלסטיני. לדבריו, "זהו שקר לומר שיש מחנות פלסטינים בסוריה - אין לנו מחנות או בסיסים בשום מקום מחוץ לפלסטין".
פרשנים סורים הדגישו אף הם בכלי התקשורת הערביים כי במקום שהופצץ "אין שום מחנה של הג'יהאד האיסלאמי". לדבריהם, מדובר בריכוז של פליטים פלסטינים. הדבר עולה בקנה אחד עם העמדה הסורית הרשמית, לפיו אין דמשק תומכת בטרור - עמדה שבעטיה נקלעה לעימות עם הממשל האמריקני.
הג'יהאד האיסלאמי קיבל אחריות לפיגוע בחיפה. ראשי הארגון וכן מפקדותיו נמצאים בדמשק ובמחנות הפליטים הסמוכים (כגון מחנה ירמוכ) ופועלים באין מפריע. בראש הארגון עומד כעת רמדאן עבדאללה שלח, מחליפו של פתחי שקאקי, שנהרג בהתנקשות במאלטה.
ביולי 2001 תקפו מטוסי חיל האוויר עמדות מכ"ם סוריות בשטח לבנון, בעקבות מתקפה של חיזבאללה (ארגון נוסף שלו מעניקים הסורים חסות) על מוצבי הר דב. פעולה בעומק השטח הסורי לא בוצעה פעולה מזה כ-20 שנה.
התגובות: ומה עם פרס?
התקיפה זכתה לדיווחים נרחבים בעולם: בבריטניה קראו לאיפוק של כל הצדדים. בהודעת משרד החוץ בלונדון נאמר כי "לישראל יש זכות לנקוט בצעדים כדי להגן על עצמה, אבל על צעדים אלה להיות במסגרת החוק הבינלאומי".
מזכ"ל מפלגת העבודה, ח"כ אופיר פינס, הביע תמיהה בעקבות התקיפה, כיצד נתן ראש הממשלה שרון את ההוראה להפציץ בסוריה - מבלי להתייעץ כמקובל במקרים מסוג זה עם ראש האופוזיציה, שמעון פרס, ומבלי לכנס את הקבינט. לדברי פינס, במהלכים דרמטיים מסוג זה, שעלולים לגרור הסלמה צבאית, יש צורך בהסכמה לאומית רחבה.
ואילו ח"כ רומן ברונפמן ממרצ אמר בתגובה כי "הכניסה של ישראל לשטחה של מדינה ריבונית מהווה הפרה בוטה של המשפט הבינלאומי". לדבריו, "פשעי המלחמה של שני הצדדים לא יביאו ביטחון ושגשוג לאזור".
"מדיניות הנקמה הבלתי אחראית של ממשלת שרון עלולה להביא להסלמה נוספת של המצב באזור כולו ולהרחבת מעגל הדמים שיסכן עוד יותר את ביטחונם של אזרחי ישראל", הוסיף ברונפמן.