קישורים ישירים ליום הכיפורים
עזבו אתכם ממוספים לחג: האינטרנט מלא בסימני חיים של אנשים שהיו שם: גלויות, רשמים אישיים, שירים ותוכחות. מבחר קישורים על המלחמה ההיא ואליה
בתקופת מלחמת יום כיפור, בשלהי 1973 וראשית 1974, הגיעו לגלי צה"ל אלפי גלויות מאנשי מילואים ששירתו תקופות ממושכות ברמת הגולן, סיני ומעבר לתעלת סואץ. החיילים שלחו את הגלויות על מנת שתחנת השידור הצבאית תמסור דרישות שלום למשפחות ולחברים בבית.
הגלויות נאספו על ידי ישראל פרקר ששימש טכנאי באולפנים ביפו. לדבריו, בלילות העבודה הארוכים ליקט משולחנות הקריינים כ-200 גלויות מצויירות שונות עם דש"ים והודעות מהחיילים לאחר ששודרו ברדיו. חלק מהגלויות האלה נסרקו ופורסמו באתר האינטרנט שהקים פרקר, ודומה כי הן מעידות, יותר מכל כתבה אחרת, על תחושות החיילים במלחמה הקשה ההיא.
קבור בטנק
"נדמה היה לי ששומעים קולות של אנשים מתוך אחד הטנקים הבוערים, קוראים לעזרה. חיפשתי מסביבי מישהו שייגש לטנק העומד להתפוצץ, אבל גיבור כזה לא היה בנמצא. גיבורים כאלה ניתן למצוא, כנראה, רק בסיפורי 'חשופים בצריח'".
מתוך "קבור בטנק", תיאור יומיים במלחמת יום הכיפורים. מתוך יומן מלחמה שכתב לוחם שריון באתר המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הקונספציה
הכשלון במלחמת יום הכיפורים היה יתום מאבות. אך היו לו שלוש סיבות מרכזיות, על פי המאמר של ד"ר אורי בר יוסף באתר המרכז לטכנולוגיה חינוכית: נוהל עבודה בעייתי, דבקות בקונספציה כי המצרים לא יתקפו ומעל הכל יהירות וביטחון עצמי מופרז ביכולתם של הכוחות המצומצמים בחזית לבלום כל מתקפה ערבית.
יהיה בסדר
"לאחת הבעיות הכואבות שלנו יש שם, שם פרטי ושם משפחה. זהו צירוף שתי המלים "יהיה בסדר". צירוף המלים האלה, שרבים מאיתנו שומעים בחיי היום-יום של מדינת ישראל, הוא בלתי-נסבל. מאחורי שתי המלים האלה חבוי בדרך-כלל כל מה שלא "בסדר": יהירות ותחושת ביטחון עצמי מופרז, כוח ושררה, שאין להם מקום. ה"יהיה בסדר" מלווה אותנו כבר זמן רב, שנים, והוא סממן לאווירה הגובלת בחוסר אחריות ברבים מתחומי חיינו. ה'יהיה בסדר', אותה טפיחת כתף חבר'מנית, אותה קריצת עין, אותו "סמוך עלי", הוא סממן לחוסר סדר ומשמעת, למקצועיות שאיננה, לבטלנות שישנה".
דברים שאמר ראש הממשל לשעבר, יצחק רבין ז"ל, בבית ספר לפיקוד ולמטה, 1992. המאמר הבא של סא"ל דני רשף בוחן את המושג "יהיה בסדר" בהקשר למלחמת יום הכיפורים ותוצאותיה.
איש מביט בבנו
איש מביט בבנו
ורואה בעינו את מה שהיה
ומה שהינו ומה שיהיה כשהוא
עצמו כבר אינו
וכל המראה הזה איך כבה
כמו במכת-רעם
ומי ימוד את יגונו
אם הוא כשורש עץ
או הוא כאמירו
קטע מתוך שיר שכתב נתן יונתן לזכר בנו ליאור שנפל במלחמת יום כיפור
הגל החדש בקולנוע בעקבות המלחמה
מאמר באתר "עמל" הסוקר את הזעזוע בקולנוע הישראלי בעקבות מלחמת יום כיפור: האחיזה של השלישייה המובילה - מנחם גולן, אפרים קישון ואורי זוהר התרופפה, והתחילה לבלוט יותר ויותר החלוקה בין הסרט המסחרי לבין הסרט האמנותי, האיכותי.
המלחמה ההיא
אתר של רשת "אורט" הסוקר את הסיבות ההיסטוריות לפרוץ מלחמת יום כיפור. מביא מידע בפרקים קצרים, ובכלל זה נתונים על המלחמה, מהלכים עיקריים, על ההתקפה העיתוי וההפתעה, ועל מה שקרה אחרי המלחמה - ועדת החקירה אגרנט וחתימת הסכם השלום עם מצרים. באתר יש גם מילון מושגים, תמונות, ביבליוגרפיה, מאמרים קצרים וקבוצת דיון.
מכתב אישי לגורודיש, ברן, ושרון
"הנה קחו גנרלים אותי. תעשו איקס גדול בפנקסים שלכם. תעדכנו את תמלילי גורדיש, הוא מת, רב טוראי קופרמינץ מת. תעלה עומרי על האופנוע וטוס לאבא. תגיד לו: "יש. סוף סוף יש הוכחה. יותר ברורה מאשר הבנים של חוסיין שהאמריקאים פירסמו. בצבע. ואבא, אבא, לא צריך לעשות ריטוש, זה לא מזעזע עם הדם והכול. נפטרת ממנו." גשו לברן, האלוף ברן, תביאו לו גם כן. גנרלים יקרים, כמה שאני שונא אותכם. תנו למות בשקט כבר. שלושים שנה ואתם מתחילים כמו כל שנה את החגיגות שלכם. כמה עמודים של עיתון. ועוד אחד לשבוע הבא, והשיא יבוא ביום כיפור עצמו. מוסף המוספים. מחדל המחדלים. אשם האשמים. שמחים אתם שאני מת. הייתם מתים שאני מת. אני יודע בדיוק את האמת. לא אתה שרון, ולא אתה ברן, ולא אתה גורדיש, ולא אתה דיין, לא אתם. אני ניצחתי את המלחמה לבד. אני אמרתי לטנקים להיכן ללכת, אמרתי לדוברות היכן נמצא ראש הגשר, אני שלחתי את עצמי קדימה לשום מקום, אני לא שמעתי כלום כי לא נאמר כלום מה צריך לעשות ואיפה."
מתוך "מצב נפשי", האתר של יורם קופרמינץ
מסע ויזואלי בזמן
אתר "אוסף התצלומים הלאומי" של לשכת העיתונות הממשלתית מציע לא פחות ממסע ויזואלי בזמן אל מלחמת יום כיפור. באתר אפשר לראות תצלומים של חיילי מילואים בדרכם אל גבול הצפון ב-7 באוקטובר על מנת לעצור את המתקפה הסורית, תשאול של שבוי סורי שנלכד ברמת הגולן, חייל המחלק מכתבים לחיילי צה"ל על אחד ממוצבי החרמון, חייל מתפלל בבסיס בסיני ועוד עשרות תמונות. כדי לצפות בתצלומים יש להקליד את המלים "מלחמת יום כיפור" בשדה החיפוש הפשוט באתר.