שתף קטע נבחר
 

חשיפה: "הסכם שוויץ" גובש בין בכירי שמאל לפלסטינים

פרסום ראשון: ל-ynet נודע כי קבוצה של פוליטיקאים בכירים מהשמאל גיבשה מסמך להסדר קבע, המכונה "הסכם שוויץ", עם בכירים ברשות הפלסטינית. בסוף השבוע תתקיים בנושא פגישה משמעותית בירדן, במטרה לחולל פריצת דרך. הבסיס הוא "מסמך ביילין אבו מאזן" ומתווה קלינטון. ערפאת ידע על הכנת המסמך

חשיפה: קבוצת פוליטיקאים בכירים, ממפלגות השמאל וגופים פוליטים נוספים, פועלת בחודשים האחרונים לגיבוש הסכם קבע בין ישראל לפלסטינים, שזוכה לכינוי "הסכם שוויץ".

 

ל-ynet נודע כי גיבוש ההסכם נמצא בשלב מתקדם - ובמסגרת זו תתקיים בסוף השבוע פגישה משמעותית בירדן, בחסות בכירים בממלכה ובמעורבות גורמים בינלאומיים, במטרה לחולל פריצת דרך.

 

מדובר בהסכם שלום הכולל פתרון לכל סוגיות הסדר הקבע, בהן נושא הגבולות, ירושלים וזכות השיבה של הפליטים הפלסטינים. בין המשתתפים בגיבוש המסמך – יוסי ביילין, ראש תנועת שח"ר והשר הפלסטיני לשעבר, יאסר עבד רבו. זהותם של שאר המשתתפים שמורה במערכת ynet.  

 

ההסכם מתבסס על מסמך "ביילין אבו מאזן", שנחתם באוקטובר 1995 ופורסם מספר חודשים לאחר מכן, ומופיעים בו הסעיפים הבאים:

 

  • זכות השיבה: בנושא שיבת הפליטים הושגה פריצת דרך וגובשו פתרונות יצירתיים, שבמסגרתם גילה הצד הפלסטיני גמישות משמעותית.

 

  • התנחלויות: הבסיס הוא מסמך קלינטון (שפורסם בינואר 2000), לפיו ישראל מוותרת על הרוב המכריע של ההתנחלויות, ובראשן אריאל, אולם תשמור על גושי ההתנחלויות בגוש עציון וסביב ירושלים, כולל מעלה אדומים. בתמורה יקבלו הפלסטינים פיצוי בקרקע באזורים שונים, ובהם באזור הר חברון.

 

  • ירושלים: עיר הבירה תחולק לשניים, בהתאם למסמך קלינטון, הקובע כי "כל מה שיהודי – ליהודים, וכל הערבי – לערבים".

 

  • כחלק מההבנות, הצדדים מסכימים כי מדובר בהסכם קבע סופי, ולאחר קבלתו לא יהיו להם תביעות נוספות זה מזה.

 

מקורות ישראלים, שהיו מעורבים בהכנת המסמך, ציינו בשיחה עם ynet כי הסכמות אלו מוכיחות כי "יש עם מי לדבר ויש על מה לדבר".

 

ל-ynet נודע כי ההסכם גובש במהלך השנה האחרונה, במימון שוויצרי ובהשתתפות גורמים בינלאומיים, בהם יפן, האיחוד האירופי וארצות הברית. הצדדים נפגשו בתקופה האחרונה במקומות שונים בעולם, בהם בריטניה, שוויץ, יפן וישראל.

 

גורמים המקורבים לצדדים אמרו ל-ynet כי ההסכם גובש בידיעת יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, וכן בכירים אחרים ברשות, בהם ראש הממשלה היוצא אבו מאזן וזה הנכנס – אבו עלא.

 

עוד נודע כי החתימה על המסמך נדחתה מספר פעמים בעבר, וזאת בשל הסתייגויות של שני הצדדים במספר נקודות. עם זאת, מתכננים המעורבים בהסכם קמפיין רחב היקף ש"ישווק" את המסמך לציבור הישראלי כאלטרנטיבה וכהוכחה לכך ש"יש פרטנר" בצד הפלסטיני.

 

יש לציין כי אמש תקף ראש הממשלה, אריאל שרון, בחריפות את מפלגת העבודה והשמאל, וטען כי הם פועלים מאחורי גבה של הממשלה בתיאום עם הפלסטינים. הדברים כוונו, ככלל הנראה, נגד הקבוצה שגיבשה את המסמך, ומצביעים על כעס רב ששורר בלשכת ראש הממשלה בשל המהלך העצמאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'רמי פלדמן
מסמך נוסף. ביילין
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום גלי תיבון
מן הצד הפלסטיני. עבד רבו
צילום גלי תיבון
צילום: איי פי
נתנו את ברכתם. ערפאת ואבו עלא
צילום: איי פי
מומלצים