שתף קטע נבחר

 

השגריר בסיוני ישוב היום למצרים

מחריפה המתיחות המדינית בין ישראל ומצרים. גורם במשרד החוץ המצרי ל-ynet: בסיוני לא ישוב לישראל כל עוד נמשכת האלימות הישראלית נגד הפלסטינים

שגריר מצרים בישראל, מוחמד בסיוני, ישוב היום (יום ד') לקהיר בהוראת נשיא מצרים, חוסני מובארק, לזמן בלתי מוגבל. בהודעה המצרית נאמר כי בסיוני נקרא להתייעצויות "בעקבות ההתקפה הישראלית על רצועת עזה".
ראש הממשלה אהוד ברק אמר בתגובה, במהלך סיור בעזה: "אינני שמח על החזרת השגריר, ואני מביע את תקוותי כי זה לזמן קצר. מצרים ממלאת תפקיד חשוב בתהליך המדיני, תפקיד חיובי, והחזרת השגריר לא תורמת לתפקידה בתהליך".
גורם במשרד החוץ המצרי אמר ל-ynet כי למרות שבסיוני הוחזר לצורך התייעצויות, ההחלטה היא שהוא לא ישוב לישראל כל עוד נמשכת האלימות הישראלית נגד הפלסטינים. הגורם הוסיף כי "יש לחכות ליומיים הקרובים כדי לראות מה יניב הלחץ האמריקני הכבד הצפוי על מצרים בנושא".
ממשרד החוץ המצרי נמסר גם כי השגריר בסיוני הוחזר להתייעצויות "עקב ההתפתחויות המסוכנות באזור כפי שהתבטאו בהפגזות אתמול על רצועת עזה. אנו רואים בהפגזת תשתיות אזרחיות מעשה מסוכן מאוד שמטיל סימן שאלה גדול על נכונותה של ישראל להגיע לשלום צודק וכולל באזור".
ממשרד החוץ בירושלים נמסר כי "אנו בודקים את נושא החזרת בסיוני. שגרירנו במצרים לא קיבל כל הודעה על כך, ובכל מקרה, אין לנו כל כוונה להחזירו ממצרים".

הסמן המתון

מצרים נחשבה עד כה לסמן המתון בקרב מדינות ערב בכל הקשור ליחס לישראל במהלך המהומות האחרונות. ברחוב המצרי היו הפגנות סוערות למען הפלסטינים, אולם כוחות הביטחון המצרים דיכאו אותם ולא נתנו להם להתפשט.
גם בוועידות השונות של מדינות ערב מילאה מצרים את תפקיד המרגיעה, לצד ירדן, כשהיא לוחצת למתן את ההחלטות. סוריה ועיראק דרשו להורות לכל המדינות לנתק את היחסים עם ישראל, ואולם מצרים וירדן סירבו לעשות זאת, בניגוד למדינות כמו עומאן וקטאר, שהשעו את היחסים הדיפלומטיים עם ישראל.
רעייתו של השגריר בסיוני, נגואה, אמרה בשיחה ל-ynet כי היא אופטימית, למרות החזרת בעלה לקהיר: "אני אופטימית, אנחנו נחזור והכל יהיה בסדר", אמרה רעיית השגריר. נראה כי לפי שעה היא תישאר בארץ.

"ההנהגה בלחץ"

נאסר עבד אל רחמן, עיתונאי ופרשן פוליטי מצרי, אומר כי ההנהגה המצרית היתה שרויה בלחץ גדול כתוצאה מהציפיות בעולם הערבי ממצרים, כמדינה הערבית המובילה, לנתק את היחסים עם ישראל.
לדבריו, הרחוב המצרי דרש זאת. "הפגנות של הסטודנטים ושל האיגודים המקצועיים ממלאות את הרחובות בקהיר בדרישה לנתק את היחסים עם ישראל". הוא הוסיף, "ההפגזות אתמול הן ששברו את גב הגמל ואפשרו למצרים להתעלם מהלחצים האמריקנים שדרשו לא לנתק את היחסים ואפילו לא להחזיר את השגריר".
לדברי הפרשן, גם בתוך מצרים "המצב היה על סף פיצוץ מהכעס על מדיניות ישראל וההפצצות אתמול שכנעו את מובארק שהדבר הכי טוב מבחינתו זה להחזיר את השגריר להתייעצויות. זאת, כדי להרגיע את הרחוב מצד אחד ולהביע מחאה חריפה על מדיניות ישראל אך מבלי לנתק את היחסים עמה מצד שני".
הוא צופה כי "זה המקסימום שיכול לעשות הנשיא מובארק, ואלא אם יקרה דבר דרמטי אני מעריך שלא יהיה ניתוק מלא של היחסים". הוא הוסיף כי ב"מצרים מאוד לא מרוצים מהעובדה שזה מספר ימים לא מאפשרת ישראל כניסה של משלוחי מזון ותרופות לפלסטינים מהגבול המצרי".
לינוי בר גפן מוסיפה: יו"ר הקואליציה אופיר פינס אמר כי "מצרים עושה טעות וכנראה שאינה עומדת בלחץ שמפעילים עליה גורמים פלסטינים. זהו צעד שיגרום להסלמה".
ח"כ דני נווה (ליכוד) החבר בוועדת חוץ וביטחון של הכנסת העלה בעקבות פניית ynet את הנושא בישיבת הוועדה בה השתתף ראש אמ"ן ושמע ממנו לדבריו כי למערך המודיעין הישראלי עדיין לא ברורים המניעים האמיתיים להחזרת השגריר.
יו"ר סיעת הליכוד ראובן רבלין אמר: "אני מצטער לשמוע זאת. המצרים יודעים ומכירים את ערפאת ואת התנהגותו. הם צריכים להבין שעלינו להגן על עצמנו וכי מדובר בסכסוך בין ישראל לפלסטינים ולא סכסוך ישראלי ערבי או יהודי מוסלמי".
ח"כ מוחמד ברקה (חד"ש) אמר כי "ברק מוביל את ישראל לא רק למצב של עימות עם הפלסטינים אלא לעימות כולל עם כל האזור".
יו"ר ישראל בעלייה, נתן שרנסקי ציין כי "זו התוצאה של הביקור של ויצמן. מצרים מנסה לשחק תפקיד כפול, גם מתווך בין ישראל לפלסטינים וגם גוף נחוש וקשוח כנגד ישראל".
יו"ר סיעת המפד"ל שאול יהלום אמר כי "ישראל צריכה לדעת שהשלום עם מדינות ערב מוטל בספק".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מובארק. "התפתחויות מסוכנות"
צילום: איי פי
בסיוני. ישוב לפרק זמן ממושך?
צילום: AP
צילום: אביגיל עוזי
בן עמי. צעד מצער
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים