לא רק הוטמייל
מספר ספקי דואר רשת מציעים את שירותיהם לגולשים ישראלים. מה מציע כל אחד מהם, מי מומלץ יותר ומי פחות ומהן החלופות? מורה נבוכים מקיף ובשורה: דואר החינם לא עומד להעלם
הדואר האלקטרוני תמיד היה פופולרי אך שירותי הדואר רשת אחראים לא מעט לכך שהדואר האלקטרוני נשאר השירות הפופולרי באינטרנט גם בתקופה של אתרי תוכן אטרקטיביים, תוכנות מסרים מידיים ותוכנות שיתוף קבצים מושכות קהל.
הגישה לדואר האלקטרוני האישי מכל מחשב – בבית, בספרייה, בעבודה ובחו"ל, נראית כיום טבעית לחלוטין, אך לא ב-4 ביולי, 1996, אז יזם הודי בשם סביר בהטיה השיק את Hotmail.com והעניק עצמאות למאות אלפי משתמשים לשלוח ולקבל דואר אלקטרוני מכל מקום, בכל זמן.
מהפכת דואר הרשת לא פסחה על ישראל. בעוד שירותי הדואר העולמיים לא הסתדרו טוב עם השפה העברית, פעלו בארץ "ניומייל" ו"דואר נט", ויותר מאוחר הושקו דואר וואלה, דואר נענע, הוטמייל ישראל ואחרים. התכונות החשובות בשירות דואר רשת הן נפח התיבה (נפח קטן מדי יביא לסתימת התיבה, למחיקת הודעות ואף לסגירת החשבון), קבלת דואר מהחשבון של ספק האינטרנט (POP3), קבלת דואר מחשבון דואר הרשת גם בתוכנת הדואר (למשל, אאוטלוק), אפשרויות חיפוש בתוך כל ההודעות, חסימת דואר זבל ועוד. בהמשך נבדוק מה מציע כל ספק דואר רשת בחינם ומה נקבל אם גם נשלם עבור השירות (או, ליתר דיוק, מה לא נקבל אם לא נשלם).
הוטמייל העולמי
400,000 ישראלים משתמשים בשירות Hotmail.com, נתון שהופך את שירות הדואר הרשת הפופולרי בעולם למצליח ביותר גם בישראל. מיקרוסופט שמרה על הממשק הנוח, האינטואיטיבי והצבעוני של הוטמייל, מוביל על פני מתחריו על פי אמות מידה עיצוביות. הממשק, אמנם, אינו בעברית, אך אפשר להקליד הודעות בעברית ולקרוא הודעות כאלה ללא כל בעיות. בצד ימין של שדה הכתובת יופיעו כתובות הדואר המועדפות המאפשרות לכם לפסוח על הקלדת כתובת מסוימת ובחירתה מתוך רשימה.
יתרונות: השירות כולל כלי עזר לכתיבת הודעות, בהם מילון, בודק איות ותזאורוס (הפועלים באנגלית בלבד), וסרגל העריכה מאפשר לעצב כל הודעה: להחליף גופן ולשנות את גודלו, להדגיש טקסט, להוסיף קישורים לטקסט, מחוות ועוד. מסנני השירות מאפשרים לחסום זבל (בהצלחה מסוימת בלבד) ואפשר לסרוק ידנית הודעות נכנסות בעזרת תוכנת האנטי וירוס של מקאפי, המשולבת בשירות. ניתן לקבל הודעות "הוטמייל" בכל תוכנת אאוטלוק (כדי לקבל דואר הוטמייל בתוכנות אחרות יש צורך בהתקנת תוספים מיוחדים) - יתרון חשוב של הוטמייל לעומת שירותי דואר רשת מתחרים. יתרון נוסף: אפשרות להתעדכן על קבלת הודעות חדשות באמצעות תוכנת MSN מסנג'ר ומערכת ההפעלה Windows.
חסרונות: החסרונות הגדולים של Hotmail.com הם התיבה הקטנה (שני מגה בייט בלבד), הודעות הזבל שמתרבות כמו בקטריות בנחל הקישון (על אף שבחודשים האחרונים ניכר שיפור מסוים במצב), מגבלת גודל על כל הודעה הנשלחת (עד 1 מגה בייט), וסגירת התיבה לאחר 30 ימים של אי פעילות. משתמשי שירות החינם גם לא יכולים לקבל הודעות מחשבונות דואר אחרים.
שירות בתשלום: משתמשי שירות הפרימיום, MSN Extra Storage, שישלמו כ-32 יורו בשנה (כ-165 שקלים) ייהנו מתיבת דואר מורחבת של 10 מגה בייט, מקום אחסון של 30 מגה בייט בקהילות MSN, סריקת וירוסים אוטומטית לכל ההודעות, החשבון לא פג לעולם והודעות הדואר הישנות לא נמחקות
הציון שלנו (לשירות החינם): 6 מתוך 10.
הוטמייל ישראל
220,000 משתמשים בהוטמייל ישראל, נתון שהופך את שירות דואר רשת זה לפופולרי בישראל (ביחד עם הוטמייל העולמי). שירות הוטמייל הבסיסי הכולל נפח תיבה של 3MB ללא תשלום.
יתרונות: הממשק אינטואיטיבי, דמויי אאוטלוק, מוצג בעברית וכולל גם לוח שנה ואפשרות להוסיף אנשי קשר ומילון עברי-אנגלי-רוסי-איטלקי-יפני-פורטוגזי ועוד שפות. נוסף על כך, לקוחות סלקום ופלאפון יכולים לגשת לתיבת ההוטמייל שלהם באמצעות הטלפון הסלולרי.
חסרונות: השירות אינו מציע לגולש לסנכרן את הודעות הדואר, אירועי לוח השנה ואנשי הקשר עם תוכנת "אאוטלוק" במחשב האישי ולא מאפשר למשתמשים להוריד הודעות מחשבון hotmail.co.il שברשותם אל המחשב האישי. אי אפשר לגשת מחשבון ההוטמייל לחשבונות דואר אחרים וכל הודעה שנשלחת מוגבלת למגה בייט אחד.
הבעיות העיקריות של הוטמייל ישראל נוגעות בבטן הרכה של כל מפעיל שירות מקוון: התפעול הטכנולוגי ושירות הלקוחות. בעקבות התקלה החמורה בחודש שעבר, משתמשי החינם בהוטמייל התלוננו כי אנשי החברה לא נענו לפניות התמיכה בדואר האלקטרוני, בעוד המנויים המשלמים לשירות הפרימיום נהנו מקדימות בעת תיקון התקלה. זו דרכה הלא ממש מעודנת של MSN ישראל לאותת לגולשי החינם כי הם משתמשים סוג ב' ואם ברצונם ליהנות משירות איכותי מוטב להם שישלמו.
שירות בתשלום: שירות Hotmail Xtra Large כולל חבילות בנפח 10 עד 100 מגה בייט במחיר 72 עד 192 שקלים בשנה, המאפשרות למנויים להוריד את הדואר מחשבון ההוטמייל לתוכנת הדואר האלקטרוני ולשלוח הודעות גדולות יותר. כל המנויים בתשלום ייזכו לתיבת דואר פתוחה ללא הגבלת זמן וללא תלות בתדירות הכניסה לתיבה.
הציון שלנו: (לשירות החינם): 7 (מתוך 10)
דואר וואלה
אחד משירותי הדואר הוותיקים והגדולים בישראל - וואלה מדווחת על 500 אלף תיבות דואר פעילות. שירות דואר וואלה הבסיסי מציע למשתמשים תיבת דואר בנפח שישה מגה בייט וכלל גם אפשרות להוסיף אנשי קשר ולוח שנה.
יתרונות: תיבת דואר בנפח שישה מגה בייט, פי שניים מהצעה של הוטמייל ישראל ודי והותר עבור הצרכים של רוב המשתמשים. יש אפשרות לחסום משלוח דואר אלקטרוני משולחים בלתי רצויים, ניתן למשוך דואר מהעבודה או מהחשבון אצל ספק האינטרנט (POP3 – עד שלושה חשבונות). סרגל הטקסט העשיר מאפשר לשנות גופן, לצבוע טקסט, להוסיף תמונות, קישורים ועוד, אפשר לסרוק הודעות על ידי תוכנת האנטי וירוס של מקאפי (באופן ידני). הודעות ישנות לא נמחקות. נוסף על כך, לקוחות אורנג' יכולים לקבל הודעת SMS על כל דואר נכנס.
חסרונות: התמיכה העברית אינה מושלמת – טקסט עברי מוצג לעתים כשהוא מיושר לשמאל, אי אפשר למשוך הודעות באמצעות תוכנת דואר כמו אאוטלוק. תיבות בלתי פעילות נחסמות לאחר שלושה חודשים.
שירות בתשלום: שירות "דואר פלוס" כולל תיבות דואר אלקטרוני מורחבות, מ-15 מגה בייט ועד 120 מגה בייט, בעלות של 8.5 עד 24 שקל בחודש (87 עד 269 בשנה).
הציון שלנו (לשירות החינם): 8 מתוך 10.
התמיכה בעברית לא מזהירה, הממשק מעצבן, אך התיבה גדולה יחסית (4 מגה בייט), מסנני הדואר זבל טובים הרבה יותר מאלה של הוטמייל, אפשר לסרוק כל הודעה עם תוכנת אנטי וירוס (באופן ידני), ניתן למשוך דואר מחשבונות POP3. עבור תשלום אפשר להרחיב את תיבת הדואר ל-25, 50 או 100 מגה בייט, ליהנות מהגנה טובה יותר נגד דואר זבל ווירוסים, לשלוח הודעות בגודל 10 מגה בייט, להוריד הודעות באמצעות תוכנת הדואר ולהעביר הודעות לחשבונות אחרים. יתרון נוסף של השירות: אפשרות להתעדכן על קבלת הודעות חדשות באמצעות תוכנת המסרים המידיים יאהו מסנג'ר.
הציון שלנו (לשירות החינם): 7 מתוך 10.
התחרות בדרך
"נענע דואר" הוא המתחרה הקטן יותר מבין שלושת העיקריים – כ-100,000 ישראלים משתמשים בשירותיו. בעוד כשבועיים צפוי שדרוג משמעותי לשירות הדואר, שיציבו בעמדת איום על שני מתחריו הגדולים – וואלה והוטמייל.
השירות המשודרג יכונה Coolmail, ויציע למשתמשיו תיבת דואר אלקטרוני חינם בנפח 10 מגה בייט ללא הגבלת זמן – בדומה לשירות בתשלום של הוטמייל ויותר מכל ספק דואר אלקטרוני אחר בישראל, אין הגבלה על מספר הודעות הדואר האלקטרוני הנשלחות או המתקבלות, אפשרות למשוך דואר מחשבונות אחרים, עיצוב הודעות, איזור אחסון קבצים אישיים באינטרנט ועוד. הודעות ישנות לא ימחקו ותיבת הדואר לא תחסם לאחר תקופת זמן ללא פעילות. משמעות השירות המשודרג: דואר הרשת בחינם לא עומד להעלם בקרוב, למרות המגמה של מעבר מחינם לתשלום.
ספקי דואר אחרים
אתר דואל מציע שירות דואר רשת חינם הכולל ממשק עברי ותיבת דואר בנפח 10 מגה בייט, כמו גם יכולת למשוך דואר מחשבונות POP3. המערכת כוללת סורק וירוסים ואנטי ספאם. כמעט 17,000 גולשים כבר רשומים בשירות, על פי האתר.
תמיכה.נט הוא ספק דואר רשת ישראלי (באנגלית) המציע הגנה משופרת נגד וירוסים ודואר זבל. אחת החבילות היא תיבת דואר SmartBox בנפח 15 מגה-בייט עם גישה דרך אתר האינטרנט וגם באמצעות תוכנת דואר. חבילה נוספת, MailAlias, מתפקדת כמסנן נגד דואר זבל ווירוסים, ומעבירה את כל ההודעות הלגיטימיות לתיבה אחרת שהגדיר המשתמש בעת הרישום. על שתי התיבות בחבילות אלה מופעלים מסנני וירוסים ודואר זבל נוקשים, המשווים את ההודעות הנכנסות מול רשימות שחורות (RBL), בודקים את תכניי ההודעה על פי מלות מפתח וסורקים את ההודעות באמצעות תוכנת אנטי ספאם. חבילה שלישית באתר היא Extra SmartBox, בעלת נפח של 50 מגה, הניתנת בתשלום של 35 דולר בשנה.
פאסטמייל הוא ספק דואר רשת מומלץ נוסף באנגלית המציע שירות בסיסי חינם עם תיבת דואר בנפח 10 מגה בייט ויכולת להוריד דואר מחשבונות POP3 חיצוניים. כשמו כן הוא, פאסטמייל כולל ממשק סופר מהיר (ללא גרפיקה, ג'אווה סקריפט ורכיבים אחרים שעלולים להאט) ומדובר באחד מספקי הדואר רשת הבודדים המציעים יכולת IMAP. במלים פשוטות, פרוטוקול IMAP מאפשר לכם לגשת לכל הודעות הדואר שלכם ולא רק להודעות החדשות שהתקבלו בשרת. החבילות בתשלום כוללות בדיקת וירוסים ואפשרות להעביר הודעות.
השירות המצויין Mail2web.com מאפשר לגולשים לגשת לכל תיבת דואר אלקטרוני מכל מקום. צריך רק להקליד את כתובת הדואר האלקטרוני, סיסמה, ואתם בפנים.
דואר רשת של ספקי האינטרנט
גולשים רבים אינם מודעים כי הם יכולים לגשת לחשבון הדואר שלהם אצל ספק האינטרנט מכל מחשב באמצעות שירותי דואר רשת שמציעים ספקי האינטרנט הגדולים. שירותים אלה מאפשרים לרוב גם משיכת דואר מחשבונות POP3 נוספים (אך לא משירותי דואר רשת דוגמת הוטמייל ויאהו!), והשימוש בהם חינם למנויי ספק האינטרנט בלבד. הכניסה לחשבון הדואר היא באמצעות שם המשתמש והסיסמה אצל ספק האינטרנט. שירותי דואר הרשת של הספקים המובילים הם: eBox של נטוויז'ן, גולדמייל של אינטרנט זהב, B-Mail של בזק בינלאומי, Global Mail של ברק, ו-012 mail של 012 קווי זהב.