בריאות שעולה כסף
למה ופלים דיאטתיים עולים 87% יותר מוופלים רגילים? המדפים בישראל מוצפים במזון דיאטתי, אבל צריך תקציב נדיב במיוחד בשביל לקנות אותם
לפני כחודש השיקה חברת שמן-תעשיות מוצר מהפכני - שמן שאמור להוריד את רמות הכולסטרול בשם קנולה-אקטיב, המבוסס על פטנט שמכה הדים בעולם. השמן המבוסס על טכנולוגיה חדשנית שפיתח פרופסור נסים גרטי מהאוניברסיטה העברית, וייחודו בכך שהוא מועשר פי שניים וחצי משמן קנולה רגיל במרכיב הקרוי פיטוסטרולים, שאושר לפני כשנה על ידי מינהל התרופות והמזון האמריקני כמרכיב חוסם כולסטרול. ליתר דיוק, החומר מונע בקיבה את כניסת הכולסטרול למערכת הדם.
השורה התחתונה היא כי למי שיצרוך 4-2 כפיות ליום מן השמן החדש יש סיכוי לא רע להוריד את רמת הכולסטרול שלו בכ-15% תוך שלושה חודשים - ובתנאי שיש לו את התקציב הדרוש. מחירו של השמן החדש קנולה-אקטיב הוא 16.90 שקל לליטר - יקר ב-47% מליטר של שמן קנולה רגיל מתוצרת שמן-תעשיות, ויותר מפי שתיים מליטר שמן סויה, שמחירו 6.99-8.80 שקלים.
"החברות גוזרות קופון"
האם צריך להיות עשיר כדי לאכול בריא? כנראה שכן. רק אלו מאיתנו בעלי התקציב הנדיב יכולים להרשות לעצמם לרכוש סל עדכני של מזונות בריאות. "למה הבריאות צריכה להיות יקרה כל כך? הפרשי המחירים בוודאי לא היו צריכים להיות גבוהים כל כך, אלא שבדרך יש חברות רבות שגוזרות קופונים", מודה פרופסור גרטי, חברת נוטרליז באוניברסיטה העברית, חממת יזמים באשקלון, שהיא הספונסורית של המוצר באמצעות המדען הראשי, "חברת אדומים-כימיקלים, המבצעת את מיצוי הפיטוסטרולים, חברת שמן וגם רשתות השיווק, שרוצות להרוויח על מוצרים המזוהים עם בריאות, דרשו למצב את המוצר במחיר גבוה יחסית. כל אחד חותך את הקופון שלו, למורת רוחי".
יש ישראלים שמוכנים לשלם תמורת הבריאות, אבל לא כולם יכולים. פרופסור פייר זינגר, מנהל טיפול נמרץ במרכז הרפואי רבין בפתח-תקווה, מזהה קשר ישיר בין המצב הכלכלי הקשה לבין הפגיעה בבריאות של האוכלוסייה שמתחת לקו העוני. "חוסר יכולת לקנות אוכל גורם לשינוי בהרכב התזונתי ולנטייה למזון משמין וזול יותר", הוא אומר.
"העניים אוכלים הכי הרבה דגנים ריקים מתוכן. קשה מאד להגיע לתזונה דלת סוכר ושומן אם אתה עני", מודה ד"ר דורית ניצן-קלוסקי, ראש שירות המזון והתזונה במשרד הבריאות, "גם בתי התמחוי, שעובדים מלב רחב, רחום וחנון, מגישים בחלקם לחם עוני בלתי בריא. הרבה תפוחי אדמה, אטריות ומנת בשר קטנה. המיתוס שהעשיר הוא שמן אינו נכון במדינות מפותחות כמו ישראל. היום העשיר רזה והעני שמן. התחלואה שנלווית להשמנת יתר כבר איננה דורשת הוכחה".
ברשת שופרסל התנערו מכל אחריות למחירים הגבוהים של השמן הבריאותי החדש, וטענו כי הם רוכשים אותו מהיצרן במחירים הגבוהים ב-85% בהשוואה לשמן קנולה רגיל, ומכאן נגזר המחיר לצרכן.
מרשת רבוע-כחול נמסר: "בעקבות פנייתך בדקנו מחדש את הנושא ומצאנו כי המוצר אינו מצדיק את מחירו ולא את כמויות המכירה שלו, והחליטו להוריד את המוצר מהמדפים".
בחברת שמן-תעשיות טוענים, כי "השמן מכיל חומרי גלם יקרים בשיעורים ניכרים משמן קנולה רגיל מסידרת עץ הזית, ובוודאי משמן קנולה צמחי אחר. כל אלו תורמים למחיר לצרכן, שהוא גבוה בהשוואה לשמני קנולה צמחיים - כפי ששמן זית יקר יותר. אי אפשר להשוות מוצרים בעלי תועלות בריאותיות שונות". בחברה ביקשו לציין, כי למרות שמדובר במוצר נישתי ולמרות המחיר, המכירות מפתיעות לטובה - 65 אלף בקבוקים מאז ההשקה.
התשובה של שמן-תעשיות מאפיינת גם יצרנים אחרים, שגובים פרמיה תמורת מוצרי הדיאט. עלות הייצור וחומרי הגלם גבוהה לאין ערוך בהשוואה למוצרים הרגילים, והרווחיות ממוצרי הדיאט נמוכה מהרווחיות במוצרים הרגילים, נמסר מעלית. כך גם הסבירו בשטראוס את פערי המחירים בין מוצרי הדיאט למוצרים הרגילים, והוסיפו גם כי השיווק של מוצר הפונה לקהל מצומצם יקר יותר.
חני מונין, סמנכ"ל רשות ההסתדרות לצרכנות, ערכה סקר במסגרתו השוותה את מחיריהם של 51 מוצרים דיאטתיים למקביליהם הרגילים. מהסקר עולה, כי בשבעה מן המוצרים היו פערי מחירים משמעותיים (20%-28%), בשלושה נמצאו פערים סבירים (1%-9%) ובחמישה מוצרים לא היו הבדלי מחירים. כלומר, אפשר לייצר אוכל בריא במחיר סביר. יש לשקול הכנסתם לפיקוח של חלק מהמוצרים הדיאטתיים, המיועדים לאוכלוסיות מוגבלות צריכה כמו חולי סכרת, תובעת מונין.
ד"ר ניצן קלוסקי דווקא טוענת, שחלק ממוצרי המזון הבריאים בארץ נמכרים במחירים סבירים, בהשוואה למדינות אחרות במערב. על מחירי הירקות והפירות אין מע"מ, מחירו של חלב 1% נמוך ממחירו של חלב 3%, שמן מהצומח מסובסד ואנחנו נמצאים כיום במו"מ מול משרד התמ"ת להכניס לפיקוח לחם מלא, כדי שלא יימכר במחירים שבין פי 2 לפי 10 ממחיר לחם רגיל.