שתף קטע נבחר

איך לבנות מחשב חלומי

המפתח לבניית מחשב אישי עם ביצועים מרשימים מצוי בבחירת הרכיבים, אך צריך גם לדעת לשלב ביניהם בצורה הנכונה. אנו בחרנו את הרכיבים הטובים ביותר שהיינו יכולים למצוא בזמן בניית המערכת, אולם רכיבים משתנים כל הזמן, וכשתיגשו לפרוייקט סביר כי הגדרת "הכי טוב שיש" תהיה שונה

המפתח לבניית מחשב אישי עם ביצועים מרשימים מצוי בבחירת הרכיבים - שיהיו המובחרים ביותר בשוק - אך צריך גם לדעת לשלב ביניהם בצורה הנכונה. אנו בחרנו את הרכיבים הטובים ביותר שהיינו יכולים למצוא בזמן בניית המערכת, אולם רכיבים משתנים כל הזמן וכאשר אתם תיגשו לפרוייקט סביר כי הגדרת "הכי טוב שיש" תהייה שונה.

 

למרות שאינכם יכולים לטעות עם הרכיבים שנבחרו על ידינו, אתם עשויים למצוא הבדלים משמעותיים במאפיינים של לוח האם, המארז, התאמות גרפיות וכרטיסי קול. פריקים של עשה זאת בעצמך מקפידים להתעדכן בביקורות ובסקירות המתפרסמות באתרים טכניים כמו Extreme Tech (שאני, לגמרי לא במקרה, עורך). התכוננו להסתערות ולהבנה של כל ראשי התיבות בפסקאות הבאות. אלו הם הרכיבים שעשויים ליצור או להרוס את ביצועי המערכת, ויהיה עליכם לשלוט בז'רגון על מנת לבחור בחלקים הנכונים.

 

המעבד

 

למערכת החלומות שלנו בחרנו מעבד פנטיום-4 של אינטל, במהירות של 3 גיגהרץ, המשובץ על לוח אם Abit IC7-G, קומבינציה שהוכחה כמהירה ויציבה. המעבד של אינטל במהירות 3.2 גיגהרץ, שלא יצא לשוק בזמן שהוכנה הכתבה, זמין כעת ועשוי לפתות את מי שהפרוטה בכיסו. מצד שני, זו תוספת של כמה מאות דולרים למחיר הפרוייקט עבור שיפור צנוע בלבד בביצועים.

 

הקירור

 

מערכת קירור באיכות גבוהה למעבד הכרחית. את פנטיום-4 משווקים עם מערכת קירור שבעינינו היא סבירה למדי, אבל עדיף לשדרג אותה למערכת שאתה באמת בטוח שתוכל לקרר את המחשב הלוהט שלך. אנו בחרנו ב-Vantec AeroFlow VP4-7040, מכשיר נאה ומהונדס למופת, עשוי מאלומיניום ונחושת, כדי לשמור על ה-P4 שלנו שלא ישרוף את עצמו מרוב התלהבות. ללוח האם של Abit יש שמונה כניסות USB 2.0, שלוש כניסות FireWire ותמיכה ברשת Ethernet במהירות של גיגהביט - כל מה שצריך כדי לתמוך בסביבת עבודה עדכנית.

 

הזיכרון

 

מערכת ברמה כזו זקוקה לאפיק נתונים מהיר במיוחד בחזית המעבד - מה שנקרא FSB - אותו ערוץ בו המעבד מתקשר עם רכיבי לוח האם והזיכרון. אפיק הנתונים הרועם במהירות של 800 מה"צ דורש זיכרון מיוחד, DDR400, וכמה שיותר יותר עדיף, במונחים של ביצועים. לכן טענו אותו ב-1 גיגהבייט של זיכרון Kingston HyperX PC3200, מחולק בשני רכיבי DIMM כדי לנצל את רוחב הפס במלואו. עם מפזרי החום הכחולים והנאים שלהם, המודולים ישמרו על הזיכרון שלכם צונן ואמין.

 

הדיסק הראשי

 

החיבור הסטנדרטי החדש לכוננים ברמת ביצועים גבוהה הוא Serial ATA ותמיכה מקומית ישירה על לוח האם (בניגוד לתמיכה בעזרת אמולציה על ה-PCI bus) היא מה שאנו רוצים כדי לקבל ביצועים מיטביים. לוח האם שבחרנו תומך ב-SATA על הלוח דרך בקרת ה-ICH5R I-O של אינטל. בקר SATA מפעיל במוד Striping (נקרא גם RAID 0) שני כונני SATA שמהירותם 10,000 סל"ד מסוג Western Digital Raptor WD360, שביחד נותנים לנו 72 גיגהבייט של אחסנה זמינה במהירות גבוהה מאוד.

 

ואם מהירות הסיבוב הגבוהה של הכוננים לא מספקת, הרי שכונני ה-Raptor מגיעים (כל אחד) עם 8 מ"ב של זיכרון מטמון. תצורת RAID 0 שבחרנו עבורם משפרת את הביצועים, על ידי כתיבה וקריאה סימולטנית משני הכוננים, אם כי בבחירה זו אנו מוותרים במודע על הגנת המידע דרך יתירות (כלומר, הכוננים עובדים ללא גיבוי הדדי מתואם ושקוף למשתמש בזמן העבודה, מוד שנקרא RAID 1). המערכת מזהה את שני הכוננים ככונן אחד, ועליהם התקנו את מערכת ההפעלה, קבצי זיכרון המטמון, התוכנות ובעצם כל דבר אחר שבמצב נורמלי היינו מניחים בכונן c.

 

אחסון משנה

 

למרות שכונני SATA זמינים גם בנפח גדול יותר, הרי שהם נוטים להיות יקרים יחסית לאותו נפח אחסנה בכוננים המקובלים - ואיננו זקוקים למהירות הסילונית שלהם לכל הקבצים שאנו מחזיקים על המערכת. ולכן הוספנו כונן שלישי, יותר קונבנציונלי, Maxtor DiamondMax Plus, כונן ATA מקבילי בן 200 גיגהבייט, שייתן לנו מספיק מקום להתבטא ולשמור קבצי מדיה דיגיטלית גדולים שאינם זקוקים לכונן כה מהיר.

 

הכרטיס הגרפי

 

לכרטיס המסך שבחרנו, ATI Radeon 9800, יש 256 מ"ב זיכרון וידיאו ונכון לעכשיו הוא האוחז בכתר הביצועים הטובים ביותר. בנוסף התקנו כרטיס מקלט טלוויזיה/וידאו שמספק גם שער פלט אנלוגי באמצעותו ניתן להקרין משחקים על צג הטלוויזיה הסלונית.

 

מערכת הקול

 

לצד המוזיקלי של העניינים, בחרנו בכרטיס Creative Labs Sound Blaster Audigy 2, כרטיס קול עם מלוא האפשרויות הקיימות ושמתאים לכל מערכת-על - פרט, אולי, למערכת המשמשת טכנאי צליל באולפן הקלטות מקצועני. כמובן, כל הצלילים הללו לא שווים כלום אם הם לא יודעים להרעיד את האוויר כמו שצריך, ולכן בחרנו במערכת הרמקולים Creative MegaWorks THX 6.1 650, שמספקת 7 ערוצי קול באיכות טובה מאוד עבור קולנוע ביתי, משחקים ומוסיקה.

 

רק כדי להיות בטוחים שהקירות אמנם ירעדו והשכנים יתלוננו, שיפרנו את תגובת התדר של המערכת בתחום הנמוך (מתחת ל-80 הרץ) על ידי החלפה של הרמקול המרכזי (150 וואט) במערכת בעלת שלושה רמקולים (350 וואט), גם היא מתוצרת Cambridge SoundWorks.

 

קולנוע ביתי

 

אם אנחנו מוותרים שבלב זה על קולנוע ביתי, הרי שמסך Samsung SyncMaster 1200NF הוא 22 אינטש של גן עדן לשחקנים ברזולוציה גבוהה, ובגודל שמתקרב לזה של טלוויזיות בבתים רבים. הצג שוקל אמנם קרוב ל-35 קילו, אבל מסכי CRT הם, עדיין, הדרך היחידה להגיע לאיכות גרפית עילאית, במיוחד ככל שהדבר נוגע להצגת גרפיקה בתלת-ממד. עבור קולנוע ביתי המבחר נע בין מקרנים לסוגיהם, צגי פלזמה ו-LCD, וטלוויזיות בהקרנה אחורית. הבחירה תלויה בתקציב ובאפשרויות ההצבה בחדר, ולכן נדלג הפעם על הסעיף הזה.

 

כונן אופטי

 

כל המטלות של הכונן האופטי מטופלות ביעילות על ידי Sony DRU510A DVD±R/±RW/CD, התומך בארבעת הסטנדרטים הפופולריים לצריבת DVD (וכמובן, גם כל הסטנדרטים המקובלים לצריבת CD) במהירויות הגבוהות ביותר שאפשר. הוא יקר, הכונן הזה, אבל כאמור הוא מטפל כמעט בכל פורמט שקיים. אנחנו עדיין לא מוכנים לנשק לשלום את כונן הדיסקטים 3.5 אינטש, ומחירו היום כל כך נמוך (10 דולר בארה"ב) שחבל לא להתקין אותו במערכת בה המקום והחשמל זמינים בכמויות מסחריות.

 

המארז

 

המארז שהשתמשנו בו, Super Flower מתוצרת CaseArts כולל עבודת ציור וצבע מזוגגת ויפה. הבחירה שלנו אולי לא תהיה לטעמכם, אבל הנה החלק הכייפי: אתם יכולים לעצב את מארז המחשב פחות או יותר בדיוק כמו שאתם רוצה. למרות שהמארז שלנו כולל את החלון השקוף באחת הדפנות, לא טרחנו להשקיע בתאורה נוספת מיוחדת, מאחר והוא כלל ממילא מאוורר מקושט ב-LED שלושה צבעים בחלקו העליון. ספק הכוח שבחרנו בו, Antec True480, יעמוד בכל מטלה שנחשוב אי פעם להטיל עליו הודות ל-480 וואט קרירים.

 

אבזרים

 

לקינוח בחרנו במקלדת אלחוטית ועכבר MX700 של לוג'יטק, כמייצגים נאמנה של היבול העדכני ביותר בתחום אמצעי הקלט. אנחנו די טובים בלאתר מציאות, ונדמה לנו שלא תוכלו למצוא מערכת כמו שבנינו במחיר זול יותר - 3,673 דולר (בארה"ב. המחירים בארץ צפויים להיות יקרים מעט יותר).

 

התקנת המעבד

 

1. הרימו את מחבר ה-ZIF) Zero Insertion Force) כדי שתוכלו להתקין את המעבד.


לקנות או לבנות לא לשימוש

2. התאימו את מעבד הפנטיום-4 למקום המיועד, כך שהפינה בה חסרים שני פינים תתאים לפינה הדומה בשקע המעבד.


לקנות או לבנות לא לשימוש

3. הכניסו את המעבד למקום, ונעלו אותו בעזרת ה-ZIF. שימו לב: אין להשתמש בכוח בפעולה זו! המעבד והנעילה אמורים להיות חלקים וקלים להתקנה.


לקנות או לבנות לא לשימוש

4. מרחו מעט דבק מוליך-חום, אם צריך (לחלק מהתקני הקירור יש סרט דביק בתחתית כך שאין צורך בדבק). אם אתם אכן משתמשים בדבק, מרחו אותו בצורה שווה על כל שטח מפזר החום של המעבד.


לקנות או לבנות לא לשימוש

5. מפזר החום Ventec AeroFlow משתמש בבריח פשוט הננעל בתנועה אחת כלפי מטה.


לקנות או לבנות לא לשימוש

6. ודאו כי חיבורי החשמל למאוורר מחוברים למקום המתאים בלוח האם.


לקנות או לבנות לא לשימוש

 

 

התקנת הזיכרון

 

1. הניחו את התקני הזיכרון DDR באופן שבו הבליטה בקצה המחבר תהיה מול המגרעת המתאימה בשקע. לפני ההכנסה ודא שהלשוניות המחזיקות נוטות החוצה.


לקנות או לבנות לא לשימוש

2. דחפו את התקני הזיכרון ישר למטה עד שתראו ותשמעו שהלשוניות חוזרות למקומן בקליק. מאחר ולוח האם תומך בשני ערוצי זיכרון, התקנו שני התקנים כאלה.

 
לקנות או לבנות לא לשימוש

התקנת לוח האם

 

1. אחת ההנאות של בניית מחשב בעצמך היא הביטוי האישי. אנחנו השתמשנו במארז בדוגמת פרחים, אבל אתם יכולים כמובן להשתמש באיזה מארז שתרצה. בכל מקרה, הנה הזדמנות לברוח מהבז' המוכר והמעייף.


לקנות או לבנות לא לשימוש

2. המארז כולל מגש נשלף ללוח האם ומפרץ נתיק לכוננים, עניין מאוד נוח כשמתחילים להתעסק עם הרכיבים - וגם שימושי כאשר בא הזמן לשדרג אותם בעתיד.


לקנות או לבנות לא לשימוש

3. וודאו שהתקנתם את פאנל הכניסות והיציאות ATX בטרם התקנתם את לוח האם.


לקנות או לבנות לא לשימוש

4. הדקו בעדינות את לוח האם למקומו בעזרת הברגים המתאימים. שימו לב לנקודות החיבור (בתמונה המוגדלת), שהם לרוב פתחי הברגה קטנים ובולטים מנחושת בגוף המארז עצמו.


לקנות או לבנות לא לשימוש

5. חברו את המחברים ללוח הקדמי, כולל של כפתורי ההפעלה וההפעלה מחדש. התיעוד המגיע עם לוח האם הוא ידידכם הטוב ביותר - עקבו אחר הוראות החיבור בקפידה.


לקנות או לבנות לא לשימוש

6. חברו את כבלי הכוח. מחבר מרובע אחד מטפל בחשמל עבור המעבד, ואחר בצורת מלבן מספק כוח פחות או יותר לכל היתר.

 
לקנות או לבנות לא לשימוש

התקנת הכונן הקשיח

 

1. מצאו את שני מחברי ה-ICH5R SATA. חברו כבל SATA אחד לכל אחד מהם. שימו לב: הכבלים דקים ועדינים יותר מאלו המשמשים כונני ATA - ולא משרשרים את הכוננים. כל כונן מקבל חיבור בלבדי ישיר ללוח האם.

 
לקנות או לבנות לא לשימוש

2. הסירו את מפרץ הכוננים (אם קיים) מגוף המארז והחליקו פנימה את שני הכוננים, כך שהמחברים שלהם פונים לחלק הפנימי של המארז. כוונו את החורים בצדדי הכוננים לחורים המתאימים במפרץ הכוננים, והבריגו אותם בעזרת הברגים המתאימים שקיבלתם עם המארז. הכניסו בצורה דומה את הכונן הרגיל (IDE) במידה ובחרתם כמונו להוסיף מחסן נתונים מסיבי.


לקנות או לבנות לא לשימוש

3. החזירו את מפרץ הכוננים לתוך המארז והתקנו אותו שם. בתמונה נראים שני כונני SATA שהתקנו והכונן השלישי הנוסף המיועד לאחסון קבצי מולטימדיה גדולים.


לקנות או לבנות לא לשימוש

4. חברו את כבלי החשמל ו-SATA לכוננים. במידה וקיים גם כונן IDE, הוא מתחבר ראשון (Master) לכבל השטוח - בנפרד מהכוננים מסוג SATA - כאשר המחבר השני (Slave) נשאר פנוי ולא משמש להתקנת הכונן האופטי.

 
לקנות או לבנות לא לשימוש

 

התקנת הכונן האופטי

 

1. הכונן האופטי מותקן במפרץ הכוננים ללא מסילות הכנסה. פשוט החליקו אותו למקומו והדקו אותו בעזרת ברגים מתאימים.


לקנות או לבנות לא לשימוש

2. חברו את כבל החשמל וכבל IDE שני, כמו גם כבלי יציאות האודיו והדיגיטל-אודיו (S/PDIF) לחלקו האחורי של הכונן האופטי.


לקנות או לבנות לא לשימוש

3. חברו את כבל IDE למחבר ה-IDE המשני על לוח האם. אל תשתמשו בחיבור הראשי, כי אחרת המערכת תנסה לטעון את עצמה מהכונן האופטי ולא מהדיסק הקשיח.

 
לקנות או לבנות לא לשימוש

 

התקנת כונן הדיסקטים

 

1. כמו הכונן האופטי, כונן הדיסקטים פשוט מחליק למקומו ואז מחוזק באמצעות ברגים.


לקנות או לבנות לא לשימוש

2. חברו את כבל החשמל הקטן ואת כבל המידע של כונן הדיסקטים. עקבו אחר הסימונים שעל הכבל כדי לחבר אותו למקום המתאים בלוח האם.

 
לקנות או לבנות לא לשימוש

 

התקנת הכרטיס הגרפי

 

1. מצאו את חריץ ההרחבה מסוג AGP על לוח האם. זהו חריץ ההרחבה הקרוב ביותר למעבד, ומרוחק מעט יותר מחלקו האחורי של המארז מאשר חריצי ההרחבה האחרים. ישרו את הכרטיס הגרפי עם החריץ המתאים ולחצו אותו למטה עד הסוף. הבריגו את הכרטיס למארז בעזרת הבורג המתאים.

 
לקנות או לבנות לא לשימוש

 

כרטיס ה-ATI Radeon 9800, כמו כרטיסי מסך מתוחכמים אחרים, דורש חיבור מיוחד מספק הכוח, משום שהוא דורש יותר זרם ממה שחיבור AGP סטנדרטי יכול לספק לו דרך המחבר. הכרטיס שלנו משתמש בשקע מרובע כמו כונן קשיח, אחרים יכולים להשתמש בשקע הדומה לזה של כונן הדיסקטים. השתמשו באחד הכבלים היוצאים מספק הכוח ואינם נדרשים לדיסקים.


לקנות או לבנות לא לשימוש

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים