שתף קטע נבחר

 

"התערבות שמיימית" ייצג את פלסטין באוסקר

לראשונה בהיסטוריה של הפרס מועמד סרט פלסטיני בקטגורית הסרט הזר. זאת - למרות שהוא אינו עומד בקריטריונים הרשמיים

בפעם הראשונה בהיסטוריה יתמודד השנה נציג פלסטיני על פרס האוסקר בקטגורית הסרט הזר. למרות שהאקדמיה האמריקנית נוהגת להגדיר מדינות על-פי רשימת האו"ם, החליטה ועדת הפרס כי סרטו של הבמאי הפלסטיני אליה סולימאן, "התערבות שמימית", קביל להתמודדות.

 

הסרט נכנס לרשימת המועמדים שכוללת השנה 55 סרטים, מספר שקובע שיא חדש בתולדות הפרס. 5 מתוך הסרטים יעלו לשלב המועמדויות הסופי, ומתוכם ייבחר הסרט הזוכה.

 

בשנה שעברה התעוררה סערה ציבורית בארה"ב, כאשר גופים פרו-פלסטינים טענו כי האקדמיה האמריקנית לקולנוע פסלה את מועמדותו של הסרט מסיבות לא ענייניות. דובר הפלג הערבי-אמריקני של המועצה נגד אפליה בוושינגטון האשים אז את האקדמיה באי רצון להתמודד עם השאלה הפלסטינית, ורמז כי הפסילה קשורה לעובדה שהוליווד ידועה ברגשותיה הפרו-ישראליים.

 

לא הוגש

 

באקדמיה האמריקנית מיהרו להגיב וטענו כי הסרט, שזכה בין היתר בפרס חבר השופטים בפסטיבל קאן ובפרס הוגו-הכסף בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בשיקגו, מעולם לא הוגש לוועדת הפרס כמועמד. ואכן, ימים ספורים לאחר הפרסומים הודה מפיק הסרט, האמברט בלסן, כי הסרט לא הוגש, אך הוסיף כי אי ההגשה נבעה מכך שבאקדמיה הבהירו לו מראש כי גם אם הסרט יוגש, הוא לא יתקבל. "בשיחה עם ברוס דוויס, ממנהלי האקדמיה, נאמר לנו שפלסטין אינה מדינה מוכרת", צוטט אז ברויטרס אחד מנשיאי Avatar Films, חברת ההפצה של הסרט.

 

הלחץ שהפעיל הלובי הפרו-פלסטיני בשנה שעברה, עזר כנראה - והשנה הסרט התקבל. זאת למרות הדברים שאמר דובר האקדמיה, ג'ון פבליק, בשנה שעברה, לפיהם ארץ מוצאו של הסרט היתה עלולה לעורר בעיה במידה והיה מוגש וכי ממילא הסרט "בעייתי" מכיוון שלדבריו: "הוא אינו עומד בדרישות ותקנים אחרים של האקדמיה כמו הדרישה להיות מוצג בבתי הקולנוע בארץ מוצאו לפחות שבוע ולהיבחר על-ידי מועצה מקומית כמייצגה באוסקר".

 

כעת נדמה שבאקדמיה התגברו על הבעייתיות. ממשרד קשרי העיתונות של האקדמיה נמסר ל-ynet: "למרות הדיווחים בתקשורת, העובדה היא שבשנה שעברה לא הוגש לנו סרט בשם הרשות הפלסטינית, כך שלא נאלצנו להתמודד עם השאלה ולכן בפועל לא דחינו את מועמדותו. השנה הוגש הסרט לוועדת הפרס ומכיוון שבקטגוריה זו מדובר על סרט בשפה זרה ולאו דווקא על סרט כמייצג מדינה, הוחלט שמועמדותו, כמו גם מועמדותו של הסרט מהונג קונג (שנמצאת בריבונותה של סין – מ.י) קבילה". ועדת הפרס הסתמכה בהחלטתה על סעיף 4 בתקנון הפרס, שמאפשר לאקדמיה שיקול דעת וחופש פעולה בכל הנוגע לבחירת סרטים שחורגים מהקריטריונים הנוקשים שבתקנון". 

 

עוד ברשימה

 

את ישראל מייצג ברשימת המועמדים לפרס האוסקר בקטגורית הסרט הזר הטוב ביותר סרטו של הבמאי שבי גביזון, "האסונות של נינה". עוד ברשימה סרטו של הבמאי הפולני יאן יקוב קולסקי, "פורנגרפיה" וסרטו של הבמאי הברזילאי הקטור בבנקו שהוקרנו במסגרת פסטיבל הסרטים הבינלאומי בחיפה; הסרט האפגני "אוסמה" בבימויו של סידיק ברמאק; סרטו של הבמאי המצרי האני קאליפה, "Sleepless Nights"; סרטו של הבמאי הגרמני וולפגנג בקר, "להתראות לנין"; הסרט האירני "Deep Breath" בבימוי פארביז שבזי ןהסרט הלבנוני "The Kite" בבימויה של רנדה שאהל סבג.

 

רשימת המועמדויות הסופית בקטגוריות השונות תוכרז בטקס חגיגי שיתקיים באולם סמואל גולדווין ב-27 בינואר 2004.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התערבות שמימית. האקדמיה נכנעה ללחץ?
לאתר ההטבות
מומלצים