מבוכה בצה"ל: "הרמטכ"ל לא מתח ביקורת על הממשלה"
מערכת הביטחון כמרקחה: גורם בכיר בצבא יצא נגד מדיניות הממשלה כלפי הפלסטינים וטען כי ההענשה הקולקטיבית הממושכת פוגעת במטרות של ישראל עצמה, והביאה בין היתר לקריסת ממשלתו של אבו מאזן. הדברים שהופיעו ב-3 העיתונים, הוכחשו אחר הצהריים על ידי דוברת צה"ל - ואז הובהר כי מדובר ברמטכ"ל עצמו. מקורבים לשרון: זה חלק ממאבק פנימי
מבוכה קשה היום (ד') בצה"ל ובמערכת הביטחון בעקבות הביקורת על מדיניות הממשלה שהשמיע בכיר בצה"ל לתידרוך לפרשנים המדיניים בשלושת העיתונים. אחר הצהריים נודע כי הבכיר - הוא הרמטכ"ל, רב אלוף משה (בוגי) יעלון.
האם דבריו של יעלון מהווים ביקורת על שר הביטחון מופז והחלטותיו בעת האחרונה? דוברת צה"ל פירסמה אחר הצהריים הודעה לפיה "גורמים במדים לא הביעו ביקורת נגד ממשלת ישראל. הכותרות עצמן משקפות התלבטויות ודיונים מהותיים המתקיימים במערכת המקצועית לנוכח מציאות כה מורכבת. צה"ל וצמרת צה"ל כפופים לדרג המדיני ומבצעים הנחיותיו במדויק".
ואילו בלשכת מופז דחו היום את הביקורת של "הגורם הבכיר", הוא הרמטכ"ל. בסביבת מופז הביעו תמיהה על הטענה "המופרכת", לדבריהם, שלא נעשה די לסיע לממשלת אבו מאזן. מופז, לדבריהם, התכוון להעביר אחריות ביטחונית על 4 ערים לידי הפלסטינים.
"שר הביטחון היה צריך להחליט בין עמדת הרמטכ"ל שצריך להקל, לבין לעמדת ראש השב"כ שלא לפתוח את הסגר. לאור עמדת ראש השב"כ שהקלה בסגר תיצור סכנה מוחשית ליציאת פיגוע, היה על שר הבטחון לשקלל את כל המידע", נמסר.
ואילו גורמים בסביבת ראש הממשלה, אריאל שרון, ציינו בשיחה ל-ynet כי הם רואים בדברים חלק ממאבק פנימי. "ברור שזה חמור בצורה בלתי רגילה. אלה דברים שלא אמורים להיאמר. זה לא תקין. מי שאמר זאת בחר שלא לומר בדיונים פנימים דברים שנאמרו בתקשורת", הם אומרים.
הביקורת: על קריסת ממשלת אבו מאזן
הבכיר בצה"ל (הוא הרמטכ"ל) יצא על פי הפירסומים בביקורת חריפה על התנהלות הממשלה מול הפלסטינים, בעיקר בנושא הענישה הקולקטיבית של התושבים והמחסור במחוות, שהביאה להערכתו בין היתר לקריסת ממשלתו של אבו מאזן.
ההערכה היא כי דברי הבכיר באו בין היתר במטרה לנסות ולמנוע את מה שהוא רואה כקריסתה הקרבה של ממשלת אבו עלא - וזאת בעקבות הטעויות שביצעה ישראל מול ממשלתו של אבו מאזן - וממשיכה לבצע.
הדברים הופיעו בשינויי נוסח קלים ב"הארץ" מפי הפרשן עוזי בנזימן, ב"מעריב" מפי חמי שלו, וב"ידיעות אחרונות", שם כתב הבוקר נחום ברנע כי למרות שבצה"ל משוכנעים שערפאת הוא האשם העיקרי בהכשלת ראש הממשלה הפלסטיני - ישראל הייתה יכולה לסייע לו לעמוד מול ערפאת.
זאת הייתה שעת כושר: האמריקנים היו בשיא כוחם בגלל הניצחון בעיראק, הרחוב הפלסטיני תמך בממשלת אבו-מאזן והתנגד לטרור. אלא שישראל נהגה ב"קמצנות".
ישראל, על-פי גורמים בצה"ל, הייתה יכולה לגלות נדיבות גדולה יותר במהלכים הפיכים, כמו, למשל, בהעברה מהירה יותר של השליטה בערים בגדה לידי הרשות. שרון ומופז הסכימו להעביר את השליטה בשלוש ערים ערב הקריסה של הפסקת-האש. זה היה מאוחר מדי .
הדרגים הפוליטיים שגו גם בכך שפתחו בדיון על סילוק ערפאת. הדיון חיזק מאוד את ערפאת ברחוב הפלסטיני. אלה שדרשו לחסלו החזירו אותו למרכז הבמה. בצה"ל היו מעדיפים "להרוג את ערפאת ברכות".
בצה"ל מגלים כלפי ממשלת אבו-עלא פחות אופטימיות משגילו כלפי ממשלת אבו-מאזן. עם זאת, בצה"ל משוכנעים שאסור לישראל להחמיץ גם את ההזדמנות הזאת.
בשבועות האחרונים מהלכת צמרת צה"ל בתחושה גוברת של דאגה בשל מדיניות הממשלה כלפי הפלסטינים בשטחים. הטענה היא שההנחיות של ראש הממשלה להקל את תנאי העוצר נעצרות אצל שר הביטחון, שאול מופז.
העוצר הממושך גורם נזק לביטחון: הוא הורס את החקלאות, מגביר את השנאה לישראל ומחזק את ארגוני הטרור. בצהל הגיעו למסקנה ש"בהחלטות הטקטיות שלנו אנחנו פועלים בניגוד לאינטרס האסטרטגי".