"שידורים רגישים נקלטים ללא קידוד"
מיקי גורדוס לא הופתע מהפרסום בערוץ 10 על השידור הרגיש של ניסיון הטילים, שנקלט בכל בית במזרח התיכון - מאיראן ועד לוב - באמצעות צלחת לווין פשוטה. מי אשם? לא ברור. בכיר במשרד הביטחון: לא נגרם נזק ולא נחשפו פרטים סודיים
זהו כנראה אחד מהמחדלים המביכים ביותר שאירע אי פעם למערכת הביטחון: ניסוי טילים סודי ביותר שלה שודר השבוע בטעות לכל הצופים במזרח התיכון באמצעות לווין אזרחי רגיל.
במלים אחרות: אחד מהסודות הכמוסים ביותר של המדינה נחשף בשוגג לצפייה במכשירי טלוויזיה של מיליוני צופים, רובם ערבים ממדינות עוינות, באזור המשתרע מאיראן ועד לוב. את המחדל חשף אתמול (יום ד') אלון בן דוד בערוץ 10.
על פי הדיווח ב"ידיעות אחרונות" הבוקר, תחילת הפרשה לפני כמה ימים. ראשי מערכת הביטחון והתעשיות הביטחוניות התכנסו במתקן סודי ביותר כדי לצפות בניסוי טילים מסווג. בין הבכירים שהתכנסו בחדר הבקרה ובאולם ההקרנה שלצידו היו גם שלושה אלופים בצה"ל: סגן הרמטכ"ל, גבי אשכנזי; מפקד זרוע היבשה, יפתח רון טל; ומפקד הגיס, אייל בן ראובן. לצידם ישב סגן מפקד חיל הים, תת אלוף אלי מרום. הטיל שוגר ממקום מרוחק. התמונות שצילם בעת מעופו למטרה שודרו לחדר הבקרה.
טווח ומהירות
באותו חדר בקרה, שהוא מקודשי הקודשים של מערכת הביטחון, הוצגו על מסכי הטלוויזיה תמונות שצילם הטיל וכן נתונים נוספים: המפה של אזור הניסוי, מידע מלא על מעוף הטיל – כמו טווח ומהירות – ואפילו נקודות ציון מדויקות של כל מערכת נשק שהשתתפה בניסוי.
אלא שבחדר הבקרה הוצבה מצלמת טלוויזיה, שתיעדה את המתרחש בחדר הבקרה ובאולם ההקרנה הסמוך, בזמן ההכנות לניסוי ובניסוי עצמו. באותם צילומים ניתן לראות את הנוכחים ואת המידע שהוקרן על המסכים בחדר הבקרה. השיחות בין הנוכחים הוקלטו.
כל מה שקלטה המצלמה הועבר בזמן אמת בשידור חי ללווין מסחרי רגיל. לדברי כתב ערוץ 10, מדובר במידע רגיש מאין כמוהו, שאת פרטיו המלאים אסור לפרסם, אך משקלם המודיעיני חסר תקדים במשמעותו.
כל מה שצריך היה כדי לקלוט את השידור הוא צלחת לווין קטנה, כמו זו שמותקנת על מאות אלפי גגות בישראל של מנויי הלוויין.
סיווג נמוך
המצלמה הוצבה במקום מראש במטרה להעביר את הניסוי בשידור חי. לא ברור מדוע היה צורך לעשות זאת בלווין מסחרי רגיל, המשרת מנויי טלוויזיה בכל רחבי המזרח התיכון, ולא בלווין מסווג, שבו משתמשת מערכת הביטחון. מדוע שודר המידע ללא קידוד ובלווין אזרחי רגיל? לא ברור.
השידור הסודי נקלט גם בערוץ 10 במהלך סריקה שגרתית של שידורי לווינים. הערוץ פירסם אמש את התמונות ואת הקולות לאחר שעברו צנזורה צבאית.
המחדל הביטחוני לא הסתיים בכך. בעוד מנהלי הניסוי משוכנעים כי הם באזור מאובטח וסודי, הם החלו לשוחח על נושאים אחרים, מסווגים גם הם. כך, למשל, הם דיברו בגלוי על סיסמאות גישה למחשבים של התעשיות הביטחוניות.
אמש התקשו במערכת הביטחון להצביע על האשם במחדל, מכיוון שגורמים רבים אחראים לביטחון המידע: החל מהתעשיות הביטחוניות, שביצעו את הניסוי ומעסיקות קציני ביטחון, דרך משרד הביטחון, שמפקח עליהן באמצעות מנגנון אבטחת מידע נפרד, וכלה במחלקת ביטחון שדה של צה"ל. בצה"ל ובמשרד הביטחון התקשו להעריך את מידת הנזק.
הממונה על הביטחון במשרד הביטחון, יחיאל חורב, האחראי גם על אבטחת המידע בתעשיה האווירית, הורה אתמול על בדיקה מקיפה לגילוי נסיבות השידור.
בכיר במשרד הביטחון אמר ל"ידיעות אחרונות" כי שידור הניסוי לא חשף כל פרט מסווג ורק הסב נזק תדמיתי גדול לתעשיה האווירית ולמערכת הביטחון. כן נודע כי בדף ההנחיות שהוצא לקראת הניסוי הוגדר זה בסיווג בלמ"ס (בלתי מסווג), כלומר ללא כל מגבלות על פרסומו או על תוצאות הניסוי.
בהתייחסו לכך שערוץ 10 ראה בלווין את כל ההכנות לשיגור, אך לא דיווח על כך כדי שיוכל לצפות גם בשיגור – הבכיר ציין כי לא היה מודע לכך. עם זאת הוא הוסיף כי בכל מקרה לא נגרם נזק בגלל הסיווג הנמוך של הניסוי.
נזק תדמיתי
שני הפרטים היחידים שהוגדרו בסיווג "שמור" היו מועד הניסוי וכיוון הירי. יש לציין כי "שמור" הינו הסיווג הלפני אחרון מבין סיווגי הסודיות הנהוגים במערכת הביטחון. חשיפת ידיעה בסיווג זה אינה מוגדרת כעבירה חמורה.
הניסוי שנערך אתמול הוגדר כניסוי לקידום מכירות הטיל – מדגם "לורה" – שהוצג בחודשים האחרונים בתערוכות ביטחוניות רבות ברחבי העולם. זו, על פי גורמים במשרד הביטחון, היתה גם הסיבה להורדת הסיווג של הניסוי.
ביחס לנזק התדמיתי אמר אתמול בכיר במשרד הביטחון: "אין כל סיבה שכל מי שיש לו צלחת לווינית יידע מה מתרחש בחדרי הבקרה במהלך ההכנות לניסוי, ישמע את העובדים מתלוצצים או יראה עובדים בתפקיד מתנהגים באופן בלתי פורמלי. אני בטוח שבתעשיה האווירית מרגישים היום ממש מטומטמים".
מיקי גורדוס: לא מצפינים
"זאת פשוט הזנחה, מישהו שם לא חשב על ההיבט הביטחוני של הנושא", כך אמר הבוקר ל-ynet מיקי גורדוס, קשב "קול ישראל". "העבודה נעשתה על ידי חברה פרטית. נדמה לי שהם סיפקו את הניידת וביצעו את השידור עבור התעשיה האווירית. הם היו יכולים להצפין". לדברי גורדוס, לעתים קרובות הוא נתקל במהלך עבודתו בחומרים לא מקודדים. "יש דברים שלא צריכים להיות בתדרים, לאו דווקא לוויינים, ופשוט לא מקדדים אותם".