רוב גולשי ynet: מתנגדים לאישור העסקה
הממשלה אישרה את עסקת חילופי השבויים עם חיזבאללה. גולשי ynet הצביעו ברוב גדול: נגד שחרור דיראני ועובייד בעסקה עם ישראל
ממשלת ישראל התכנסה היום (א') לאחת הישיבות הדרמטיות שנראו בשנים האחרונות, במהלכה אושרה עסקת חילופי השבויים עם חיזבאללה. ynet הזמין את הגולשים לשכנע את השרים בעד או נגד ואלה הכריעו: נגד שחרור דיראני ועובייד.
על כף המאזניים
על כף המאזניים, כפי שהבהיר ראש הממשלה שרון לשריו, מונחים חיי אדם: מחד, חייו של האזרח החטוף אלחנן טננבאום, שנמצא בידי חיזבאללה ונמסר כי מצבו הבריאותי אינו טוב. הבת קרן אמרה כי מי שמתנגד לעסקה, חורץ את גורל אביה וגוזר עליו דין מוות. מנגד, האפשרות שהוויתור על מוסטפא דיראני במסגרת העסקה תחסל את הסיכוי לקבלת מידע על גורל הנווט השבוי, רון ארד, כפי שגורסת משפחתו.
על-פי מה שפורסם עד כה, במסגרת העסקה תשחרר ישראל למעלה מ-400 אסירים פלסטינים ולבנונים, ובהם דיראני ועובייד. בתמורה תקבל לידיה את טננבאום וכן את גופות שלושת החיילים החטופים - עדי אביטן, עומר סוואעד ובני אברהם.
בשבוע האחרון התחבטו השרים בסוגייה, ורובם טרם החליטו. בפגישה עם משפחת אביטן אמר השר דני נוה, כי מדובר בהחלטה הקשה ביותר שנאלץ לקבל בחייו הפוליטיים. השרה לימור לבנת אמרה כי על כל השרים לגבש עמדה מוצקה בנושא, וכי הימנעות בהצבעה תהיה בלתי מוסרית.
לקראת הדיון הגורלי, מערכת ynet שואלת את הגולשים: כיצד הייתם נוהגים, לו ניצבתם מחר לצד שולחן הממשלה? כתבו את עמדתכם בסוגייה באמצעות מנגנון התגובות (יפורסמו רק תגובות מנומקות היטב, וללא דברי השמצה מכל סוג שהוא).
בסופו של דבר, כאמור הצביעו השרים בעד העסקה. גולשי ynet הצביעו אחרת.
מבחר תגובות: בעד ונגד
הגולש אורן מתנגד לעסקה אולם מסביר כי מאוחר מדי לסגת. "העסקה הזו בטעות יסודה. אין ממש בקבלת שלוש גופות ואזרח אחד, ללא רון ארד, גם אם אין בידינו קלפי מיקוח. הטעות התחילה ביום בו ניתן מנדט למנהל המו"מ מטעם מדינת ישראל, לדון בעסקה ללא רון. עכשיו מאוחר מדי. ביטול העסקה יזיק יותר מאשר אישורה, ובשום אופן לא יקדם קבלת מידע על רון".
גם הגולשת מיכל מתנגדת. "בתנאים אחרים וסבירים יש לקיים עסקה, אבל המחיר העכשווי יקר מדי ולא ראוי: אסור לשחרר רוצחים עם דם על הידיים. אסור לשחרר את דיראני שהחזיק ברון ארד, התעלל בו ומכר אותו לאיראנים. אסור לשחרר את הרוצח של משפחת הרן. צריך לחשוב על כך שטננבאום אחראי למצבו העגום. מצבו לא נעים בכלל, אבל הוא סיבך את עצמו בעסקאות פרטיות מפוקפקות עם גורמים מפוקפקים, לכן המחיר עבורו צריך להיות סביר בהתאם למעשיו הפרטיים ולא מחיר גבוה מדי שיסכן אזרחים ישראלים אחרים".
נעמה מתנגדת אף היא: "עם כל ההבנה למשפחות החטופים, העסקה תחזיר ארבעה ותסכן עם שלם. צעד כזה מהווה תמריץ לחיזבאללה לחטוף עוד ישראלים, ואת מי נשחרר תמורתם - כששחררנו כבר את כל מי שאין דם על ידיו (ועוד כמה שיש גם יש דם על ידם)?". אורי מצטרף לדבריה: "ביצוע העסקה ידרבן את חיזבאללה לחטוף עוד חיילים לצורך עסקאות שחרור נוספות. עם כל הכאב והצער, עדיף כאב עכשיו מאשר כאב גדול יותר על חטופים נוספים בעתיד".
לעומתם כותב הגולש יעקב, מקרית ים: "יש לשחרר את השבויים והחטופים לו רק בכדי שכל חייל וחייל בישראל ידע שממשלת ישראל תעשה כל אשר ביכולתה לשחררו, אם ייפול בשבי או חלילה להעביר את גופתו לישראל, אם ייהרג".
אביבית מתל אביב סבורה שהעסקה חייבת להיעשות. "המחשבה הראשונה שעלתה בראשי היא שלא כדי לשחרר כל כך הרבה פושעים תמורת מספר גופות, אבל יש מישהו שהגופה הזו מאוד יקרה לליבו וכאשר שמתי את עצמי במקום המישהו הזה, הבנתי שאין מחיר לאנושיות ולהומניות. ברגע שנוותר על החזרת שבויים, חיים או מתים, בעצם איבדנו משהו מעצמנו כבני אדם".
גם אריה תושב נתניה תומך בעיסקה: "הייתי מצביע בעד, מכיוון שאני מאמין שאנחנו לא נראה את רון ארד או גופתו בכלל, אני מאמין שהוא נמצא או מת באיראן, והם לא יכולים להרשות לעצמם פרסום מסוג זה, שיגרום לעולם כולו (אפילו לצרפתים) להבין שהם מדינת טרור. לכן יש להחזיר את החיילים וטננבאום ארצה, גם במחיר של שחרור רוצחים, כי מדינת ישראל מחויבת לאזרחיה. כאשר טננבאום יחזור יש לחקור את נסיבות חטיפתו ובמידת הצורך לשפוט אותו. הקברים של חיילי ההנדסה בישראל חשובים הרבה יותר מעשרות אסירים לבנונים ואחרים שכלואים בישראל".
גולש אחר, שלא הזדהה בשמו, תוהה: "מדוע מוכן שרון לשחרר את החוטף של רון, אם הוא מסרב לשחרר את רוצח משפחת הרן ואת ברגותי? דיראני אחראי להיעלמותו של רון ארד. לא רק שהחזיק בו ונהג בו באכזריות רבה, גם או שמכר אותו או שהפקיר אותו כך שנעלם למשך 17 שנים. מבחינתי הוא לא שונה ממי שיש לו דם על הידיים. קשה לדמיין את הסבל שייגרם למשפחת ארד כשיראו את האיש שאחראי להיעלמות רון משתחרר למשפחתו ובוודאי לכבוד מלכים בלבנון. מה זה אומר על ישראל? זו השפלה וכאב גדול למדינה כולה".
גולשת אחרת התקשתה להחליט: "מדובר בעסקה קשה, ולא הייתי רוצה להתחלף עם המחליטים. אכן, כמו שנאמר כבר - משפט שלמה".