מופז בפגישה עם רמספלד: לא נהסס לתקוף שוב בסוריה
שר הביטחון נועד בוושינגטון עם עמיתו האמריקני. הוא תקף את סוריה והזהיר מפני האיום האיראני. מחרתיים יקיים פגישות מדיניות, בהן ייאלץ להתמודד עם שאלות נוקבות של מארחיו: תוואי הגדר, המאחזים הבלתי חוקיים והמכרזים החדשים לבנייה בשטחים
שר הביטחון שאול מופז נפגש הלילה (יום ג') בוושינגטון עם עמיתו האמריקני, דונלד רמספלד. במוקד פגישתם החצי-שנתית, שנמשכה יותר משעה והתקיימה בחלקה בארבע עיניים, עמדה סוגיית המתיחות בגבולה הצפוני של ישראל.
מופז העלה בשיחה את תקיפת חיל האוויר הישראלי ליד דמשק בערב יום הכיפורים. הוא הסביר למארחו כי הפעולה בוצעה מאחר שבסוריה ישנם בסיסי טרור רבים, והזהיר כי אם ארגוני החבלה ימשיכו לפעול משם - ישראל תיאלץ שוב לתקוף בשטח סוריה. שר הביטחון אמר כי תאי טרור של חיזבאללה פועלים גם בתוך שטח הרשות הפלסטינית.
השר מופז שוחח עם עמיתו גם על העניין האיראני. הוא הזהיר מפני השילוב המסוכן שבמדינה תומכת טרור וביכולת גרעינית בצידה, כאשר לדבריו, מדובר באיום לא רק על ישראל, אלא על כל העולם החופשי.
גורמים אמריקנים וישראלים הבהירו כי "לא מדובר בפגישה שנועדה להכרעות גדולות, אלא בפגישה תקופתית בין ידידים, של תאום עמדות והחלפת דעות ורעיונות".
מחרתיים: פגישות מדיניות
ביום חמישי ייפגש שר הביטחון עם סגן הנשיא צ'ייני, עם מזכיר המדינה קולין פאוול ועם היועצת לביטחון לאומי, קונדוליזה רייס. באותו יום, אגב, תקיים רייס פגישה נפרדת עם שר האוצר נתניהו. מקורות ישראלים בוושינגטון מבהירים כי נוכחותם של שני האישים בארה"ב בו-זמנית היא מקרית, ונובעת מדחיות קודמות. גם שרת החינוך לימור לבנת נמצאת כעת בארה"ב.
מארחיו של מופז באותן פגישות מדיניות יטיחו בפניו מספר שאלות נוקבות: האמריקנים רוצים לדעת מדוע שמונה מאחזים בלתי חוקיים בשטחים קשורים ל"תשתיות מיגון", כאשר הם מזהים אותם כ"הלבנה של התנחלויות".
בוושינגטון מבקשים לדעת מדוע ישראל אינה מורידה את המאחזים הבלתי חוקיים ומדוע היא מפרסמת מכרזים חדשים לבנייה בקרני שומרון. הדרישה האמריקנית העיקרית משר הביטחון היא להכריז על הקלות הומניטריות לתושבי השטחים.
מופז מתכוון להציג לאמריקנים שורת הקלות שביצע בשבועות האחרונים, בכלל זה בשבוע שעבר. "אנחנו רוצים להתחיל את תהליך ההידברות עם הפלסטינים ומוכנים להגיע איתם להבנה", יאמר שר הביטחון למארחיו. "אנחנו מוכנים להעביר ערים לשליטתם, אבל הלקח שלנו ממה שקרה בממשלת אבו מאזן, הוא שנצטרך להקפיד על מלחמה שלהם בטרור כתנאי לפינוי ערים".
בממשל בוש נרשמת פסימיות רבה מהסיכוי לקדם תהליך מדיני. מניסיונות להשיג פריצת דרך, עבר הממשל בשבועות האחרונים לסיטואציה של "ניהול המשבר". ג'ון וולף, השליח המיוחד למזרח התיכון, ממתין במחלקת המדינה מבלי שנקבע תאריך לשובו לאזור. את כישלון המגעים מייחסים בוושינגטון בעיקר לטביעות אצבעותיו של ערפאת בבחירת ממשלת אבו עלא ובהשארת מנגנוני הביטחון תחת סמכותו, אולם גם מקומה של ישראל לא נפקד, כמי שתורם לאווירת המשבר.
"תוואי הגדר - ייהרג ובל יעבור"
מופז מתכוון להבהיר לאמריקנים שישראל נחושה בדעתה להקים את גדר הביטחון בתוואי שנקבע, 15 ק"מ ממזרח לקו הירוק באזור בית אריה, וזאת כדי להגן על מטוסים המגיעים לנחיתה בנמל התעופה בן-גוריון מאיום של טילי כתף.
המחלוקת עם האמריקנים היא על תוואי הגדר בגזרת עוטף ירושלים ואיזור נתב"ג. אבל מופז יבהיר לאמריקנים שמנוי וגמור עם ישראל להקים את הגדר בתוואי המתוכנן. "התוואי הזה הוא בבחינת ייהרג ובל יעבור", אמר גורם במערכת הביטחון ל-ynet. "אם לא יהיו פיגועים, אז לא תהיה גדר. בינתיים, אנחנו צריכים להגן על אזרחינו".
בכירים בממשל האמריקני, לרבות הנשיא בוש עצמו ומזכיר המדינה קולין פאוול, הביעו בימים האחרונים דאגה מתוואי הגדר, אם כי ההתנגדות הבוטה שהביעו בעבר התמוססה מעט. הנשיא בוש, שבעבר כינה את הגדר "חומה", שינה את טון דיבורו בעקבות סדרת פגישות של גורמים אמריקנים וישראלים ודיון במפות האיזור. בוש ועוזריו מדברים עכשיו על "גדר" אך עדיין מודאגים מתוואי שיפגע בסיכוי העתידי להגיע להסדר.
שגריר ישראל בוושינגטון, דני איילון, אמר כי ביקורו של מופז "יהווה הזדמנות מצויינת להסביר לאמריקנים ברמות הבכירות ביותר את הדחיפות שבה ישראל רואה את הקמת הגדר בתוואי הנוכחי".
ביום שישי יגיע שר הביטחון לטקסס, שם ישתתף בטקס גלילת מטוס ראשון של אף-16-איי אשר יימסר לישראל, במסגרת עסקה של רכישת 102 מטוסי קרב מתקדמים בתוך שנתיים.