שתף קטע נבחר

 

בג"ץ התיר את הקרנת הסרט "ג'נין ג'נין"

קבע כי החלטת המועצה לצנזורה לאסור על הקרנת סרטו של מוחמד בכרי פוגעת בחופש הביטוי. המועצה אף חויבה לפצות את בכרי. העותרים: "זהו עיוות היסטורי". הסרט יוקרן בחודש הבא בסינמטק בתל אביב

בג"ץ קיבל הבוקר (ג') את ערעורו של הבמאי מוחמד בכרי והתיר את הקרנת סרטו "ג'נין ג'נין". פסק הדין שניתן פה אחד פסל את החלטת המועצה לצנזורה על סרטים ומחזות לאסור על הקרנת הסרט, העוסק בקרבות שהיו בעיר ב"חומת מגן" מזווית פלסטינית. המועצה פסלה את הסרט בטענה שהוא מכיל עדויות שקריות ומסית נגד חיילי צה"ל. (פסק הדין המלא מתפרסם באתר בית המשפט העליון)

 

השופטים קבעו כי החלטה המועצה פוגעת בחופש הביטוי מעבר לנדרש ואינה תואמת את חוק יסוד כבוד האדם. "המועצה אינה מוסמכת להגביל ביטויים פוליטים או אידיאולוגים גם אם השלטון או רוב הציבור חולקים עליהם - והציבור ראשי ללבן מחלוקות אלה באופן חופשי", קבע פסק הדין, בו נכתב עוד כי הפגיעה בחופש הביטוי מעבר למידה הדרושה לא רק שקידמה את המטרה שביקשה להשיג המועצה, אלא שהשיגה מטרה הפוכה בכך שתרמה לפרסומו ו"ממילא הסרט נגיש לציבור".

 

בעקבות הפסיקה יוזמים הח"כים זהבה גלאון ומוחמד ברכה את ביטול המועצה לצנזורה. עו"ד אילן בומבך, המייצג את המשפחות השכולות של החיילים שנהרגו בקרב בג'נין במבצע חומת מגן, הגיש לבג"ץ בקשה לעכב את ביצוע פסק הדין המתיר את הקרנת הסרט. בומבך ציין שבתוך 15 יום הוא יודיע אם יפנה לבית המשפט העליון בבקשה לדיון נוסף בהחלטה, בהרכב מורחב יותר.

 

"מהי אמת או שקר"?

 

"אין בכך שהסרט כולל שקרים כדי להצדיק את פסילתו להקרנה. המועצה אינה מוסמכת להכריע מהי אמת או שקר, אינה מצויידת בכלים הדרושים לכך ואין לה מונופול על האמת", אמרה השופטת דליה דורנר. עוד הוסיפה השופטת כי "פגיעתו של הסרט ברגשות הציבור, ובתוך כך ברגשות בני המשפחות השכולות והחיילים שלחמו במחנה ג'נין, אינה עולה כדי פגיעה בלתי נסבלת על פי אמות מידה של חברה ליברלית ופתוחה".

 

השופטת איילה פרוקצ'יה הוסיפה כי גם אם בסרט יש פגיעה עמוקה וממשית ברגשות הציבור, היא אינה מצדיקה את הגבלתו ואין בה כדי לאיים על הציבור או לפגוע ביכולת התמודדות הציבור עם איומי הטרור. השופט אשר גרוניס הצטרף להכרעת הדי, שחייבה את המועצה לביקורת סרטים ומחזות לשלם לבכרי 15 אלף שקל הוצאות משפט.

 

בקרב העותרים מעריכים פסיקת בג"ץ מחזקת את תביעת לשון הרע שתלויה ועומדת נגד בכרי בבית המשפט המחוזי בתל-אביב. פרקליטם של הלוחמים עו"ד אמיר טיטנוביץ אומר: "עדיין לא התעמקנו בפסיקה אבל על פניו ברור ששיקולי בג"צ שונים לחלוטין מהשיקולים שבית המשפט המחוזי יצטרך להתמודד אתם בנוגע לתביעת לשון הרע. על מנת להינצל מתביעת לשון הרע, יצטרך בכרי להוכיח שכל אחת ואחת מהאשמות הנוראיות שבסרט שלו, היא אמת. למרות שפסק הדין ביטל את איסור המועצה להקרין את הסרט, ניתן להבין שדעתו של בג"צ אינה נוחה מהאשמות חסרות הבסיס שבכרי הציג בסרטו, והעובדה שמדובר בשקרים לא היתה רלבנטית לפסיקתו".

 

"אולי זה ישנה משהו"

 

לאחר הדיון אמר בכרי: "אני גאה בהחלטה ונורא מתרגש. בסוף, גם אם באיחור של שנה, האמת יצאה לאור. אני משוכנע שאם עם ישראל יראה את הסרט, הוא יהיה מסוגל להחליט בעצמו מה אמת ומה שקר. אני מקווה שיותר ויותר אנשים ייחשפו לסרט ואולי זה ישנה משהו במדינה הזו".

 

אחד העותרים, הרופא החטיבתי שהיה בג'נין ד"ר דוד צנגן, אמר בתגובה ש"גבול חופש האדם וחירותו עומד מול פגיעה בחופש של אנשים אחרים. כמו שאין חופש לרצוח או לגנוב, כך חופש הביטוי אסור שיאפשר חופש לשקר ולהסית. אין חופש לגרום למתאבדים נוספים להתאבד עלינו ובכך לתרום לעוד אבדן חיים משני הצדדים. החלטת בית המשפט היא עיוות היסטורי. בכרי אמר בראיון שאמנם אינו מסכים עם אחייניו שסייעו לרצח אזרחים יהודיים תמימים בפיגוע בצפון, אבל הוא מבין אותם מכיוון שהם ראו מה קרה בג'נין. אחייניו של בכרי לא היו בג'נין ומה שהם ראו זה את סרטו של בכרי. אני מתפלא על בית המשפט שלא היה רגיש ללחימה המוסרית של חיילי מדינת ישראל שיצאו להגן עליה מפני התאבדויות וכן היה רגיש לאדם שמהערוגה שלו ושל משפחתו יצאו אנשים שהורשעו ברצח אזרחים תמימים". בתום הדיון פרץ עימות מילולי חריף בין צנגן וחיילי מילואים נוספים לבין בכרי והח"כים עיסאם מחול ומוחמד ברכה שהתלוו אליו.

 

"פעלנו נכון"

 

יו"ר המועצה לביקורת סרטים נסים אבולוף אמר בתגובה: "למרות שפסיקתה של השופטת דורנר מאוד נחרצת, מפסק הדין עולה כי השופטת פרוקצ'ה והשופט גרוניס קיבלו את כל העובדות עליהן נסמכה המועצה והובילו להחלטה שלא לאשר הקרנת הסרט. עם זאת קבעו השופטים כי למרות הפגיעה הקשה ברגשות הציבור, למרות השקרים והסילופים שבסרט, עקרון חופש הביטוי גבוה יותר. בפועל מה שעולה מן הפסיקה היא שהמועצה הפעילה שיקולים נכונים ודי לי בכך. אני הייתי בדעה ועודני אוחז בדעה שהרף ששמנו לעצמנו היה נכון. בית המשפט חשב אחרת ומכיוון שהוא הגוף שמפקח עלינו, אנחנו מכבדים את החלטתו".

 

מנהלו האמנותי של סינמטק תל-אביב, אלון גרבוז, אמר בעקבות פסק הדין כי הסרט יעלה בקרוב להקרנה. "בית המשפט החזיר אותנו היום לפרופורציות, לשפיות ולדרך ההגיון. לניסיון לקשר בין סרטו של מוחמד בכרי לפגיעה בשכול הישראלי אין כל אחיזה במציאות והוא מצער. אני הגעתי לבית המשפט כתומך בחופש הביטוי של הקרנת יצירות אמנות ואני שמח לבשר שסרטו של מוחמד בכרי משובץ להקרנה ב-8 בדצמבר. הגיע הזמן". 

 

"עלילת דם"

 

ח"כ אריה אלדד מהאיחוד הלאומי: "בג"ץ הפך הבוקר שותף פעיל לעלילת הדם של מוחמד בכרי נגד צה"ל ומדינת ישראל". לדבריו, "שופטי בג"ץ עושים שירות נפלא לאויב מאחורי הטיעון האווילי של חופש הביטוי". ח"כ ניסן סלומינאסקי מהמפד"ל אמר בתגובה כי "בג"ץ הוכיח שוב כי הוא מנותק מהעם". לדבריו, "בג"ץ מעדיף חיקוי זול של הערכים המערביים ומתעלם מהיותנו מדינה יהודית דמוקרטית הנמצאת במלחמה עם האויב".

 

ח"כ זהבה גלאון ממרצ אמרה כי "בג"ץ נשאר המעוז האחרון להגנה על שלום הציבור מפני הזרוע הארוכה של השלטון".  סגן שר הביטחון, זאב בוים הביע את הסתייגותו החריפה מהחלטת בג"ץ. "מדובר בסרט תעמולה שקרי לחלוטין, המנסה ליצור באמצעים אמנותיים לכאורה, מציאות מעוות ושקרית. הסרט גורם עוול רב למפקדי צה"ל וחייליו שסיכנו שילמו בחייהם בכדי להגן על האוכלוסייה האזרחית בג'נין", אמר, "חבל ששופטי ישראל אישרו הקרנת הסרט המציג באופן חד צדדי שקרי את העניין הפלסטיני ונותנים גיבוי ליוצרו, אזרח ישראלי שאינו מסתיר את תמיכתו באנשים שסייעו בפעולות הטרור הפלסטיני נגד אזרחי המדינה".

 

 

 

 

 

 

בכתיבת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך הסרט
צילום: אלכס קולומויסקי
מאוכזב. צנגן
צילום: אלכס קולומויסקי
מאושר. בכרי
לאתר ההטבות
מומלצים