שתף קטע נבחר
 

האם תחליפים ממיתים מיליוני ילדים?

תעשיית תחליפי החלב העולמית, שבראשה עומדת חברת נסטלה, מגלגלת עשרות מיליארדי דולרים בשנה; ארגוני בריאות שונים בעולם טוענים ששימוש בתחליפים גורם מדי שנה למותם של מיליונים ילדים בעולם השלישי; חברת נסטלה מכחישה בתוקף

השבוע נרעשה מדינת ישראל ממותם הטראגי של שני ילדים, לאחר ששתו תחליף חלב צמחי פגום של חברת רמדיה. למרבה המזל, זו הפעם הראשונה שהציבור בישראל נחשף לדילמות של חיים ומוות הנוגעות בשימוש בתחליפי חלב. ברחבי העולם, לעומת זאת, מדובר בסוגיה מוכרת: ארגונים שונים טוענים, שהשימוש בתחליפי חלב גורם למותם של מיליוני ילדים בעולם השלישי.

 

מכירות תחליפי החלב בעולם מגיעות לעשרות מיליארדי דולרים בשנה. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, נמכרים כ-50% מהתחליפים בשוק העולמי בידי חברת נסטלה. 

 

בישראל מוכרת נסטלה בעיקר כשותפתה של חברת אסם וכיצרנית קפה נמס, אך החברה העולמית עדיין מוכרת תחליפי חלב יותר מכל דבר אחר. 

 

נסטלה אינה מפרסמת נתונים נפרדים על מכירות תחליפי החלב, אך היקף עסקיה יכול לתת מושג על היקף הענף: בשנת 2001 הגיעו מכירות נסטלה ליותר מ-250 מיליארד דולר, שהניבו לה רווח נקי של יותר מ-20 מיליארד דולר. החברה מעסיקה 230 אלף עובדים ביותר מ-100 מדינות.

 

מלחמה על תחליפי החלב

 

הטענות על תחליפי החלב מבוססות על מחקרים, שביצע ארגון יוניצ"ף, הארגון העולמי לשלום הילד, הקשור לאו"ם. ג'יימס ברנט, ששימש בעבר כמנכ"ל יוניסף, הצהיר בעבר: "בכל יום מתים בעולם השלישי 3,000 עד 4,000 תינוקות, בגלל שהם אוכלים תחליפי חלב". אם הנתונים נכונים, גורמים תחליפי החלב, לכאורה, למותם של יותר מ-1.5 מיליון תינוקות.

 

על רקע טענות יוניצ"ף, קמו עשרות ארגונים בינלאומיים שהכריזו מלחמה על תחליפי החלב, והציפו את רשת האינטרנט באתרים הקוראים לחרם בינלאומי על נסטלה. גם יוניצ"ף עצמה מטילה חרם חלקי על יצרניות של תחליפי חלב, ומסרבת לקבל תרומות וחסויות מחברות כמו נסטלה, מטרנה או רמדיה.

 

הילדים, לפי נתוני יוניצ"ף, מתים בגלל שרוב המים בעולם מזוהמים. ההורים ממיסים את תחליפי החלב במים מזוהמים. המים גורמים לילדים זיהומים, כמו דיפטריה, דיזנטריה ודאיריה, ואלה גורמים לילדים רבים למוות. גם המבוגרים שותים את המים המזוהמים, אך למבוגרים יש מערכת חיסונית חזקה יותר, והם מסוגלים לעכל אותם ולהישאר בחיים, בניגוד לתינוקות. חלב אם, לעומת זאת, מחסן את התינוקות, ומאפשר להם לשרוד בסביבה מזוהמת.

 

סיבה נוספת למותם של התינוקות, לפי נתוני יוניצ"ף, היא כלכלית: תחליפי חלב, במונחים אפריקניים, הם יקרים מאוד. משפחות, שמאכילות את ילדיהם בתחליפים, מוציאות על התחליפים כ-50% מהכנסתן. תחליפי החלב הם יקרים בהרבה מהאוכל שאוכלת האם המניקה. משפחה במצוקה תיאלץ להפסיק לקנות את התחליפים, ולגזור על ילדיה רעב.

 

מחקרי יוניצ"ף, שהחלו להתפרסם בשנות השבעים, עורר סערה בינלאומית. המחקרים הפחידו גם הורים בארצות מערביות, והשפיעו על רשויות הבריאות בכל העולם, הממליצים כיום להורים להעדיף את ההנקה בכל מקרה. ארגונים פמיניסטיים, שבעבר התנגדו להנקה, שינו את עמדתם בעקבות הפרסומים ופתחו בקמפיינים נגד יצרני התחליפים. 

 

מתקפת-הנגד של נסטלה

 

בתחילת שנות השמונים גיבש ארגון הבריאות העולמי אמנה, האוסרת על חברות התחליפים לפרסם את מוצריהן, לחלק דגימות ו"מתנות" של התחליפים לאמהות, להמליץ על המוצרים לעובדי בריאות, ואפילו להדביק תמונות של תינוקות על המוצרים.

 

אולם מחקרים שיוניצ"ף ערך בשנות השמונים והתשעים הראו, שחברות תחליפים ברחבי העולם ממשיכות לנהל מסעות שיווק אגרסיביים כדי לשכנע אמהות, שתחליפים עדיפים על חלב אם. "בארצות מסויימות יש שיתוף פעולה בין חברות שמוכרות תחליפי חלב ובין מעסיקים, שלוחצים על אמהות לצאת לעבודה מוקדם", אומרת דוברת יוניצ"ף ישראל, רינה יצחקי, "יש תינוקות שמשלמים על כך בחייהם".

 

על רקע ההאשמות החמורות, פתחה נסטלה בקמפיין משלה, והציפה את העיתונות העולמית ואת האינטרנט במודעות ואתרים שתקפו את המתקיפים. "האינפנט-פורמולה של נסטלה", נאמר במודעות החברה, "מציל את חייהם של מיליוני ילדים בעולם. 10 מיליון תושבי בלגיה קונים יותר אינפנט-פורמולה מכל 650 מיליון מרכז תושבי אפריקה ביחד".

 

"זה 20 שנה, שנסטלה אינה מפרסמת את האינטפנט-פורמולה בכלל", מצהירים דוברי נסטלה במודעות החברה, "מי משתמש בה בכל זאת? אמהות שאינן מצליחות להניק. ומה עושות אמהות כאלה, אם אין להן כסף לקנות אינפנט-פורמולה? מאכילות את הילדים שלהן בדייסות, שהן מכינות מקמח או מתירס, ומשקות אותם במים. דווקא בגלל זה הם מתים".

 

פרופ' דינרי: הילים מתים בגלל הבורות

 

"הטענה שמים מזוהמים מסוכנים לתינוקות שניזונים מתחליפי חלב, ומסוכנים פחות לתינוקות שיונקים, היא לא טענה מופרכת", אומר פרופ' גבריאל דינרי, מנהל מחלקת גסטרו ילדים בבית החולים שניידר, "נניח ששתי אמהות שותות מאותה באר מזוהמת. נניח שאחת מהן מניקה, והשנייה משקה את הילד שלה בתחליפי חלב. התינוק ששותה תחליף חלב שותה מים מזוהמים. התינוק שיונק, שותה מים שעברו את מערכת העיכול של אמא שלו, ואם אמא שלו היא אישה בריאה וחזקה, היא בעצם מטהרת לו את המים".

 

לגבי הסיבה הכלכלית אומר דינרי: "גם אם ההורים יוציאו על אבקת החלב את המטבע האחרון, הם עשויים לקנות פחות, ולשים בתחליף פחות ממה שמה שכתוב בהוראות. אם תינוק אוכל מחלב דליל מדי, הוא עלול ללקות בתת-תזונה. כל הרופאים בעולם ממליצים בכל מקרה, ותמיד, לכל אם שיכולה, להניק ולא לתת תחליפים, השאלה היא, האם האמהות הללו מאכילות את ילדיהן בתחליפים למרות שהן יכולות להניק? אם מדובר באמהות שלא יכולות להניק, תחליפי החלב דווקא מצילים חיים".

 

"הילדים מתים, לדעתי, לא בגלל שההורים משתמשים בתחליפים ולא בגלל שהם נמנעים מתחליפים", אומר דינרי, "אלא בגלל הבורות. בסופו של דבר, רוב התינוקות שמתים הם באוכלוסיות פחות מתוחכמת. ברור שלהכין תחליף זה יותר מסובך מלהניק. תחליפים הם טובים, כשלצד החברה שמוכרת לך את התחליף, יש רופא ואחות שיסבירו לך איך להשתמש בהם. מי שאין לו גישה להדרכה, לטיפת חלב ולייעוץ רפואי, עלול לעשות טעויות קטלניות".

 

יש אנשים כאלה בארץ?

 

דינרי: "אני משוכנע שלא. אני כמעט משוכנע שלכל אדם בארץ יש גישה להדרכה המתאימה, ואני מקווה ששני הילדים שנפטרו בגלל פרשת רמדיה יהיו הראשונים והאחרונים בישראל שמתו בגלל תחליפי חלב".  

 

כך נולד תחליף החלב הראשון

 

הנרי נסטלה, תושב שוייץ, המציא את תחליף החלב הראשון בשנת 1837. לנסטלה הייתה חנות קטנה, שבה מכר מנורות שמן, זרעים ותבלינים. בירכתי החנות שלו הייתה לו מעבדה קטנה, שבה רקח מדי פעם מוצרים חדשים. באחד הניסויים האלה המציא את תחליף החלב, לאחר שהקפיא חלב בוואקום, דחס אותו לאבקה והוסיף לו דגנים טחונים.

 

בתוך 20 שנה, הגיעו מכירות התחליף לכחצי מיליון קופסאות בשנה. בשנת 1875 מכר נסטלה את החברה לאיש העסקים ג'יל מונרט במיליון פרנק שוייצרי, סכום עתק באותם ימים. בשנת 1929 כבר הגיע שווי השוק של נסטלה ל-145 פרנק, והיא החזיקה מפעלים בכל אירופה, בארצות הברית ובאוסטרליה.

 

בעקבות המשבר הכלכלי של שנות השלושים, ירדו מכירות תחליפי החלב. כדי להינצל מפשיטת רגל, החליטו מנהלי נסטלה להמציא מוצר מהפכני נוסף. כך בא לעולם הנס-קפה.

 

כשנסטלה המציא את התחליפים, מתו בשווייץ אחד מתוך חמישה תינוקות. כיום מתים בעולם המערבי פחות מאחד מעשרים תינוקות. בנסטלה טוענים, שאחד הגורמים לכך הוא השימוש בתחליפי חלב.   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ילד מורעב באפגניסטן (צילום: אי-פי)
צילום: איי פי
נסטלה
מומלצים