איסטנבול: 23 הרוגים בפיצוצים ליד שני בתי כנסת
שתי מכוניות תופת התפוצצו ליד שני בתי הכנסת הגדולים של איסטנבול. 23 בני אדם נהרגו, לפחות תשעה מהם יהודים. 303 נפצעו, מהם כשליש יהודים. על פי אחד הדיווחים נטל ארגון טורקי אחריות על שני הפיגועים, אולם שר הפנים הטורקי טען שייתכן והפיגועים בוצעו על ידי ארגון אל קאעידה. הקהילה היהודית באיסטנבול בהלם
לפחות 23 בני אדם נהרגו אתמול (שבת) בבוקר בפיצוץ סימולטני של שתי מכוניות תופת סמוך לשני בתי כנסת באיסטנבול שבטורקיה. לפחות תשעה מבין ההרוגים הם יהודים, ולפחות 11 מהם מוסלמים. 303 בני אדם נוספים נפצעו, כ-100 מהם יהודים.
דניס ספורטה, מצוות הדוברות של הקהילה היהודית באיסטנבול, מסרה את זהותם של חלק מההרוגים:
- המאבטח יואל אולצ'ר, בן 19
- אברהם (איידן) ורול, בשנות ה-40 לחייו
- אניטה רובינשטיין, בת 8
- ברטה אוזדוגן (ובעלה המוסלמי אחמד אוזדוגן)
- יונה רומנו, מת מהתקף לב כתוצאה מהפיצוץ
הפיצוץ הראשון ארע בסמוך לשעה 9:30 בבוקר ליד בית הכנסת "נווה שלום" - בית הכנסת המרכזי של איסטנבול והגדול ביותר בטורקיה, בעת שבמקום נערך טקס בר מצווה. באי בית הכנסת לא נפגעו, אולם 11 עוברי אורח מוסלמים נהרגו. סוכנות "אנטוליה" הטורקית דיווחה שאחת ממצלמות הביטחון שהותקנו בבית הכנסת צילמה נהג מכונית פיאט אדומה חונה בחזית בית הכנסת ועוזב את המכונית, זמן קצר לפני שהתפוצצה.
בו זמנית ארע פיצוץ שני ליד בית הכנסת "בית ישראל" שבשכונת שישלי, מרחק כחמישה ק"מ משם. לפחות תשעה יהודים נהרגו בפיצוץ זה, וכן שוטר מוסלמי שעמד בפתח בית הכנסת.
שר החוץ הטורקי, עבדאללה גול, אמר שנראה כי בשני הפיגועים מעורבים מחבלים מתאבדים. "קיבלנו דיווח לפיו שני כלי הרכב עצרו והתפוצצו בסמוך לבתי הכנסת", אמר גול, והוסיף כי המשטרה סבורה שנהגי כלי הרכב נמצאו בתוכם בשעת ההתפוצצות.
סוכנות הידיעות הטורקית "אנטוליה" דיווחה שארגון טורקי, "החזית המזרחית האיסלאמית", נטל אחריות על שני הפיגועים. עם זאת, שר הפנים הטורקי דחה את הדיווח ואמר שאף ארגון לא קיבל אחריות. הוא הוסיף שייתכן והפיגועים הם מעשה ידי ארגון אל קאעידה.
ראש ממשלת טורקיה, רצ'יפ טאיפ ארדואן, גינה את הפיגועים וכינה אותם "פשע נגד האנושות". לדבריו, "הפיגועים כוונו לערער את היציבות והשלום בטורקיה".
ראש הממשלה, אריאל שרון, פרסם הודעה ובה הביע צער וזעזוע על הרג אזרחים חפים מפשע בשני פיגועי הטרור. בהודעת לשכת ראש הממשלה נאמר כי "לממשלה יש ביטחון ואמון מוחלטים ברשויות הביטחון והחוק של טורקיה, שיידעו לתפוס את האחראים לרצח השפל ולמצות עימם את הדין". שר החוץ, סילבן שלום, עתיד לצאת הבוקר לביקור הזדהות בטורקיה.
בנו של הרב הראשי נפצע
סמי הרמן, הפעיל בקהילה היהודית באיסטנבול, סיפר שהוא ונשיא הקהילה היהודית נכחו בבית הכנסת בשישלי בעת הפיגוע: "שמענו פיצוץ עז. אנשים בבית הכנסת נפגעו מזכוכיות ומשברים שעפו. ניסינו לפנות את הפצועים החוצה. אני אישית ניסיתי לפנות אדם ששבר את רגלו".
בין הפצועים גם יוסף חליבה, בנו של יצחק חליבה, הרב הראשי של יהודי טורקיה. חליבה אמר בשיחה עם שגריר ישראל בטורקיה: "אף אחד לא יצליח לכופף את הגאווה היהודית שלי ואת הקשר שלי לישראל". בנו של הרב נפגע באחת מעיניו ונותח בבית החולים האמריקני בעיר.
בשידורי הטלוויזיה הטורקית נקראו תושבי העיר לבוא ולתרום דם למען הפצועים בבתי החולים.
פיגוע שני בבית הכנסת הגדול
סגן הקונסולית הכללית באיסטנבול, משה כנפי, אמר ל-ynet שבעת הפיגוע היו בבית הכנסת "נווה שלום" כ-400 מתפללים ואורחים בחגיגת בר המצווה. בבית הכנסת השני, "בית ישראל", היו לדבריו כ-100 מתפללים.
כנפי אמר שחלק מהנפגעים הם קרובים של עובדים מקומיים של הקונסוליה. לדבריו, הרחוב בו אירע הפיצוץ ליד בית הכנסת "נווה שלום" צר מאוד, ולכן נפגעו גם בעלי חנויות מקומיים. על פי אחד הדיווחים שהגיעו לשגרירות, קרס בבית הכנסת "בית ישראל" בשישלי חלק מהקומה השנייה.
"כמו שבישראל נטבחו לפני חודש יהודים ומוסלמים במסעדת 'מקסים', סביב אותה צלחת חומוס, גם הפעם נטבחו יהודים ועוברי אורח תמימים ללא כל אבחנה בין דם לדם. הטרור פוגע במטרות בלי כל אבחנה", אמר כנפי.
בית הכנסת "נווה שלום" ידע בעבר התקפות טרור. בשנת 1986 נהרגו בו 22 בני אדם בפיגוע ירי שאירע במהלך תפילת יום שבת.
ד"ר אלון ליאל, לשעבר נציג ישראל בטורקיה, הביע תמיהה על כך שמכוניות תופת הצליחו להתקרב לבתי הכנסת, ובמיוחד ל"נווה שלום", ואמר שהמקום נתון תחת אבטחה הדוקה באופן קבוע. לדבריו, מדובר בפגיעה בסמל של הקהילה היהודית בטורקיה.
הקהילה היהודית בטורקיה בהלם
שגריר ישראל בטורקיה, פנחס אביבי, אמר ל-ynet כי "ההרס בבית הכנסת 'נווה שלום' נורא ואיום. הפיצוץ הותיר בור ענק באדמה. רבים מהקהילה היהודית התקבצו במקום וההלם עצום".
חגית, ישראלית המתגוררת באיסטנבול, סיפרה ל-ynet: "הרחוב של בית הכנסת נהרס לגמרי. בטלוויזיה מראים מראות מאוד קשים של גופות ופצועים. עדי ראייה סיפרו שככל הנראה מדובר בפצצות שהונחו מחוץ לבתי הכנסת, ולכן ייתכן שחלק מההרוגים הם לא יהודים אלא עוברי אורח. זה נראה מאוד רע. הקהילה הייתה בכוננות כבר כמה זמן מפני פיגועים".
השגריר אביבי אמר: "אנו בהחלט מופתעים מהעובדה ששני פיגועים כאלה יצאו לפועל. אנו מצטערים על אנשי הקהילה, הביטחון והשוטרים המקומיים שהיו בפתח בתי הכנסת ונהרגו. לא היו התרעות קונקרטיות לפיגוע, אך באופן כללי קיימת אבטחה גדולה על המוסדות היהודיים, והיה ניסיון של מאה אחוז למנוע התקפת טרור".