שוורדנדזה: מוכן לדון על בחירות חדשות
לאחר שנודע שיחידות צבא רבות החלו עורקות ומצטרפות למפגינים הודיע הנשיא המודח: אם האופוזיציה תפנה את בניין הפרלמנט אדון עימם על בחירות חדשות
נשיא גרוזיה, אדוארד שוורדנדזה הודיע הערב (ה') שיסכים לדון עם מנהיגי האופוזיציה על דרישותיהם, לרבות הדרישה לבחירות חדשות במדינה, אולם התנה זאת בפינוי בניין הפרלמנט שנשלט על ידי המפגינים.
"כל הנושאים פתוחים לדיון, כולל האפשרות של זירוז עריכת בחירות לנשיאות או קיום בחירות חוזרות", אמר הנשיא אף הוסיף, בנושא פינוי בניין הפרלמנט: "זו דרישה מחייבת, זהו, אם תרצו, אולטימטום".
ואולם מנהיג האופוזיציה סאאקשווילי דחה את הדברים, באומרו כי "מאוחר מדי לשיחות עם שוורדנדזה". הוא קרא לאלפי המפגינים בבירה לצעוד לעבר ביתו של הנשיא ולצור עליו.
סאקשווילי קרא לתומכיו גם לתפוס נקודות מפתח בעיר, כדי למנוע מהנשיא לקחת חזרה את השלטון לידיו. בין השאר קרא להם לתפוס את בניין משרד הפנים, מחשש שהנשיא ינסה לכנס שם את הפרלמנט. "היום הוא יום ההכרעה", אמר סאאקשוויילי, "על האזרחים ליטול את השלטון לידיהם".
בתוך כך דווח כי הנשיא פיטר את יועצו לביטחון לאומי, טדו ג'פרידזה. היועץ, שכיהן בעבר גם כשגריר בארה"ב, טען בסוף השבוע כי תוצאות הבחירות שקבעו ניצחון לשוורדנדזה אכן היו נגועות בזיופים, בדיוק כפי שטוענים אנשי האופוזיציה.
בנוסף התרבו הדיווחים לפיהם יחידות צבא רבות החלו לערוק ולהצטרף למפגיני האופוזיציה בכיכר הפרלמנט. בצהריים התראיין קצין בכיר בצבא שאמר בשידור טלוויזיה שיסרב לפקודה לפעול נגד המפגינים. "אני מפקד על כוחות של משמר הגבול. הגבול אינו עובר בשדרות רוסטבלי (מקום כינוס המפגינים) ולכן אין לי סיבה לכוון נשק נגד אזרחים גרוזינים".
שר ההגנה הודה: הנשיא אינו שולט במצב
שר ההגנה הגרוזיני שיגר בצהריים מסרים של הרגעה ואמר שכוחות הביטחון לא יעשו שימוש בכוח כדי לפתור את המשבר. "מצב חירום אינו בהכרח שימוש בכוח צבאי. הצבא מאמין שתפקידו הוא להבטיח את שלום האזרחים עד שהמצב יתבהר", אמר דוד טֶבזאדזה, והדגיש שלא ניתנה לצבא פקודה להשתלט מחדש על בניין הפרלמנט. "ההיפך, קיבלתי הוראה למנוע כל פעולה שעלולה לגרום לשפיכות דמים", הוסיף.
ברחובות טביליסי אמנם פרושים כמה מאות חיילים ונגמ"שים, אולם הם לא התערבו אתמול כשתומכי האופוזיציה פרצו לפרלמנט, ולא מנעו גם מהמפגינים לפרוץ ללשכה הנשיאותית ולתלות דגל ענק על הבניין בן 13 הקומות. כתבת BBC בעיר דיווחה שהיו ביניהם אפילו כמה שעודדו את המפגינים.
טבזאדזה חזר והביע נאמנות לנשיאו שוורדנדזה, אך הודה שהנשיא אינו שולט במצב. "יש ממשלה לגיטימית, אך ישנו גוף נוסף, אינני יודע כיצד לכנות אותו, ששולט בהתפתחויות", אמר. הוא כינה את המצב הפוליטי במדינה - כשהנשיא עדיין מכהן בתפקידו אולם האופוזיציה מינתה נשיאה במקומו - כ"אבסורד חוקתי" ואמר: "הצבא עוקב אחר המתרחש. אם המצב יצא משליטה, הצבא ימלא את חובתו החוקתית". השאלה ששואלים כולם היא מי שולט למעשה במדינה: הנשיא והצבא או הנשיאה הזמנית ומאות אלפי אנשי האופוזיציה.
שר החוץ הרוסי בא לתווך
שר החוץ הרוסי, איגור איבאנוב, הגיע לטביליסי כמה שעות אחרי הפריצה לפרלמנט. "רוסיה אינה מתערבת בענייניה הפנימיים של גרוזיה", הדגיש איבאנוב, גרוזיני במוצאו, "אבל רוסיה אינה אדישה לגורלה של גרוזיה", הוסיף. רוסיה מחזיקה חיילים בכמה בסיסים על אדמת גרוזיה אולם לפי שעה הם לא התערבו בנעשה.
לאחר פגישה בנמל התעופה עם עמיתו הגרוזיני, פנה איבאנוב לבניין הפרלמנט, שם קידמו את פניו אלפי תומכי האופוזיציה בתשואות. בכיכר הוא נפגש עם מנהיגי האופוזיציה. "אנו שמחים שרוסיה מעוניינת לקיים התייעצויות ורוצה לסייע בפיתרון המשבר", אמר נציג אנשי האופוזיציה.
הנשיאה שמינתה האופוזיציה במקום שוורדנדזה, נינו בורג'נדזה, אמרה שהאופוזיציה אינה מתנגדת לשיחות משא ומתן, אבל דרשה קיום בחירות חדשות במקומן של הבחירות שנערכו בתחילת החודש. "בלי בחירות חדשות לא ניתן יהיה לפתור את המשבר", אמרה.
"חשוב מאוד לומר לשר החוץ הרוסי ולעולם כולו שהעם הגרוזיני לא ייסוג", אמר סאאקשווילי. המשפטן בן ה-35, שרכש את השכלתו בארה"ב, אמר עוד: "חייבת להיות העברה של השלטון בדרכי שלום".
"אין מתח, יש התעוררות"
המתח לא ניכר ברחובות טביליסי ביום שאחרי הדרמה הפוליטית הגדולה. "זה יום חג היום בגרוזיה, גאורגובה - יום גאורגי הקדוש, ולכן החנויות סגורות", מספר דב פיקולין, שליח הסוכנות לגרוזיה וארמניה, "אבל האווירה שקטה ואין גילויי אלימות".
"אלפים אמנם מגיעים לכיכר הפרלמנט להפגנת אופוזיציה גדולה, אבל אין מתח. יש אווירה של דריכות והתעוררות. כולם מחכים לראות מה יתרחש", הוסיף פיקולין.