שתף קטע נבחר

 

גרוזיה: הנשיא התפטר, בחירות תוך 45 יום

אדוארד שוורדנדזה חתם בביתו על מכתב התפטרות והודיע על פרישתו, לאחר שהבין כי הצבא אינו עומד עוד לצידו. דיווחים על שעזב את המדינה ליעד לא ידוע. רבבות המפגינים בכיכר הפרלמנט הריעו למשמע הבשורה. האופוזיציה: "זהו רגע גדול בתולדות גרוזיה". בתוך 45 ימים ייערכו שוב בחירות כלליות במדינה

"מהפיכת הקטיפה" בגרוזיה הושלמה: נשיא המדינה, אדוארד שוורדנדזה, חתם אמש (א') בביתו על מכתב התפטרות והודיע על פרישתו מתפקיד הנשיא, לאחר כמעט 13 שנים בראש המדינה. בכך הושלמה ההפיכה, מבלי שנורתה ולו גם ירייה אחת. (לחצו כאן לפרשנות בנושא)  

 

יושבת ראש הפרלמנט הקודם, נינו בורדג'נדזה, תשמש כעת כנשיאה הזמנית של גרוזיה, עד לעריכת בחירות כלליות במדינה - בתוך 45 יום. בורדג'נדזה הודיעה כי שוורדנדזה עזב את המדינה ליעד לא ידוע, אולם לא ניתן לכך אישור ממקור נוסף.

 

אפשר שמטוסו יצא לגרמניה, שם נמצאת וילה בבעלותו. הממשלה בברלין הודיעה כי הנשיא הוא אורח רצוי בגרמניה, לאור המאמצים שנקט בעבר לאיחודן של  שתי הגרמניות.   

 

שוורדנדזה (75), בעבר שר החוץ של מיכאיל גורבצ'וב ומי שתרם רבות לפירוק ברית-המועצות לרפובליקות עצמאיות, חתם על המכתב בתום פגישה משולשת עם מנהיג האופוזיציה מיכאיל סאאקשווילי ושר החוץ הרוסי איגור איבאנוב, שבא לבירה טבליסי אמש לתווך בין הצדדים. בתום הפגישה אמר שוורדנדזה: "אני הולך הביתה".

 

"אני רואה שזה לא יכול להימשך. אם היו מאלצים אותי מחר להשתמש בסמכותי (לאכוף את מצב החירום) זה היה מוביל לשפיכות דמים. מעולם לא בגדתי בארצי ולכן עדיף שאפרוש", אמר הנשיא בראיון בטלוויזיה. כשנשאל מי יחליף אותו ענה: "זה לא ענייני".

 

רבבות המפגינים בכיכר הפרלמנט הריעו למשמע הבשורה, נופפו בדגלים וצפו בזיקוקין דינור שנראו בשמי העיר. בורדג'נדזה אמרה בשידור טלוויזיה: "זהו רגע גדול בתולדות גרוזיה".

 

יום הפגנות סוער

 

סאאקשווילי בא לפגישה בבית הנשיא כדי להציב לשוורדנדזה אולטימטום: התפטר או שהמוני המפגינים יצורו על הבית. עם זאת הוא הדגיש בפני הנשיא שהוא יערוב לביטחונו וביטחון בני משפחתו אם יתפטר.

 

ההתפטרות באה בעקבות יממה של הפגנות סוערות אך לא אלימות בבירה, לאחר שאמש פרצו תומכי האופוזיציה לבניין הפרלמנט והשתלטו עליו. הם מחו על רצונו של שוורדנדזה להשביע פרלמנט חדש על בסיס הבחירות שהתקיימו במדינה בתחילת החודש, למרות שגם בכירי משטרו של הנשיא הודו שתוצאות הבחירות זוייפו ושהן היו נגועות לכל אורכן בזיופים ושחיתות.

 

לאחר ההשתלטות הכריז שוורדנדזה על מצב חירום במדינה, אולם בפועל לא נכנס מצב החירום לתוקף והחשש של הקהיליה הבינלאומית משפיכות דמים התבדה.

 

במהלך היום התגברה הדרישה להדחתו של שוורדנדזה. נקודת המפנה היתה דבריו של שר ההגנה דוד טבזאדזה, שהודה בצהריים שהנשיא אינו שולט יותר במדינה והרגיע שהצבא לא יעשה שימוש בנשק נגד המפגינים.

 

זה היה האות לקריאות של מנהיגי האופוזיציה להמונים לתפוס עוד בניינים ומטות של הממשל הגרוזיני, כדי למנוע מהנשיא לנסות ולקחת חזרה את השלטון לידיו, ולאלץ אותו להיכנע לדרישותיהם. "היום הוא יום ההכרעה", אמר סאאקשוויילי, "על האזרחים ליטול את השלטון לידיהם".

 

הצבא הצטרף למפגינים

 

ההתנגדות צברה תנופה נוספת עם ריבוי הדיווחים לפיהם הצבא הלך עורק בהמוניו למצטרף לאופוזיציה. תחנת הטלוויזיה רוסטבי-2 דיווחה שמפקד יחידה בת 120 חיילים הודיע שהוא ואנשיו נשבעים אמונים לנשיאה הזמנית בורדג'נדזה. בפועל לא ברור עד כמה המונית הייתה תופעת העריקה, אולם כמה יחידות של הצבא אכן הגיעו לכיכר והצטרפו למפגינים, שהניפו אותם על כפיים.

 

מוקדם יותר עוד ניסה שוורדנדזה שלא להרפות מהשליטה במצב, והודיע לאופוזיציה שהוא מוכן לקיים עימם משא ומתן, ולדון אפילו על עריכת בחירות חדשות, בתנאי שהם יסוגו לאחור ויפנו את בניין הפרלמנט והבניינים הנשיאותיים האחרים שתפסו. אולם ראשי האופוזיציה דחו את ההצעה ואמרו שהם עומדים על דרישתם: התפטרותו של הנשיא ועריכת בחירות חדשות.


פורסם לראשונה 23/11/2003 19:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דב פיקולין הסוכנות היהודית
שאגות שמחה בכיכר הפרלמנט
צילום: דב פיקולין הסוכנות היהודית
צילום: איי פי
שוורדנדזה. סופו של עידן
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
חיילים שהצטרפו למפגינים ונשבעו אמונים למנהיגי האופוזיציה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
מברך על המוגמר. מנהיג האופוזיציה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מפגינה רוקדת בכיכר הפרלמנט אמש
צילום: איי פי
מומלצים