שתף קטע נבחר

67% מהישראלים: אנחנו רק שורדים

מדד החוסן החברתי, שנתוניו פורסמו בכנס בשדרות, מצייר תמונה קשה על מצבה של ישראל. כמעט 50% סבורים שישראל אינה מקום טוב לחיות בו. יותר משליש אינם בטוחים שישראל תמשיך להתקיים כמדינה ריבונית. יו"ר המועצה האלוף במיל' דיין ל-ynet: זו אזהרה מפני התפוררותה של החברה

67% מהישראלים סבורים שהם "רק שורדים" - כך עולה מתוצאות "מדד החוסן החברתי", שהציגה אמש (יום ב') המועצה לביטחון חברתי בכנס בשדרות. בכירי המדינה, שרים וחברי כנסת, לא טרחו אגב להגיע לכינוס שנועד לשמש מקבילה חברתית לכנס קיסריה הכלכלי.

  

מדד החוסן החברתי הורכב מנתוני סקר שבוצע בקרב 600 אזרחים בני 24-54 ומנתונים איכותיים, המסתמכים על כתבות ומאמרים בעיתונים.

 

על-פי המדד, 48% מאזרחי ישראל סבורים שישראל אינה מקום טוב לחיות בו, עבור צעירים. 37% מהנשאלים ציינו שלא ברור אם המדינה תמשיך להתקיים בעתיד כמדינה ריבונית.

 

המדד העלה שרק 29% מאזרחי ישראל סבורים שמצבם הכלכלי מאפשר להם לקיים חיים משמעותיים. 39% מעריכים את רמת חייהם כפחות מסבירה. 42% סבורים שאין להם מספיק כסף לחינוך ילדיהם. ל-12% אין יכולת לרכוש מזון בסיסי. 27.5% אינם עומדים בתשלומי המשכנתא. 22% אינם יכולים לנסוע בתחבורה ציבורית עקב מצבם הכלכלי.  

 

69% מהאזרחים חוששים מאוד ומוטרדים מכך שלא יוכלו לפרנס את משפחתם בעתיד. 69% מוטרדים מכך שיהיו תלויים באחרים. 68% מוטרדים עד מאוד מכך שלא יוכלו להזדקן בכבוד. 60% חוששים לאבד את מקום העבודה שלהם בשנה הקרובה. 62% מעוניינים בדרכון זר, או שמחזיקים כבר בדרכון זר.

 

סומכים רק על המשפחה

 

"אם 67% מהאנשים מרגישים שהם רק שורדים ולא יותר מזה, וזה כולל את מעמד הביניים, זה אומר רבות על החברה שבה אנו חיים", אמר ל-ynet יו"ר המועצה, האלוף במיל' עוזי דיין. "המדד מזהיר מפני התפוררותה של החברה, אובדן הסולידריות וחוסר הלכידות והערבות ההדדית. בחברה מפוררת יש גם איום על הדמוקרטיה".

 

דיין הביע דאגה מיוחדת לנוכח הנתונים על האמון במערכות: "חלק גדול מהציבור לא מאמין לרשויות ולמוסדות, ומסתמך בעיקר על המשפחה. מבדיקה שערכנו בקרב הציבור, מבין שורה של מנהיגים, מי לדעתם טיפל בנושאים חברתיים, הציון הממוצע היה 5 מ-10. כך, למשל, שר האוצר נתניהו ויו"ר ש"ס אלי ישי מקבלים את אותו ציון - 4.5 מתוך 10. יש חוסר שביעות רצון מהמנהיגות הפוליטית".

 

בהקשר זה נמצא כי 30% מתושבי המדינה אינם סומכים על המשטרה, מערכת המשפט והביטוח הלאומי. יותר מ-40% לא סומכים על העיריות ועל ההסתדרות. 60% סומכים על המשפחה בעת הצורך, אבל רק 28% סומכים על החברים שלהם.

 

לדברי דיין, "תפקידו של הכנס הוא לא לומר כמה רע, אלא להציג תמונת מצב ולהציע סדר יום חברתי כלכלי הנדרש לישראל, שיהיה אבן דרך ראשונה לתהליך שינוי המצב. לדעתי, מי שלא יבחר לעסוק בנושא החברתי כלכלי כעת, לא יהיה רלוונטי".

 

"הופתענו מעוצמת הנתונים"

 

מנכ"ל כנס שדרות לחברה, שנערך בשיתוף המכללה האקדמית ספיר, עו"ד עידו אוחיון, סיפר ל-ynet על מדד החוסן החברתי: "בנינו מעין דירוג אשראי של החברה בישראל, היכן אנו ממוקמים מבחינת החוסן החברתי".

 

"כאשר התקבלו הנתונים, הדברים לא הפתיעו אותם. עם זאת הופתענו מהעוצמה, והתחושה של החברים הייתה לא נוחה וקשה. אם האנשים חושבים שהמדינה לא תחזיק מעמד עוד 30 שנה או חוששים שלא יזדקנו בכבוד, למרות שאדם עובד קשה מאוד, הנתונים הם באמת קשים".

 

במהלך הכנס תוצג הרפורמה המקיפה לחינוך שחיברה המועצה לביטחון חברתי, אף שמשרד החינוך לא שלח אף נציג לכנסים שיעסוק בכך.

 

מארגני הכנס הביעו אכזבה מכך שהשר במשרד האוצר, מאיר שטרית ויו"ר הכנסת, ח"כ רובי ריבלין, לא הגיעו לכינוס הפתיחה, למרות שהוזמנו.

 

נשיא מכללת ספיר, פרופ' זאב צחור, אמר: "הפוליטיקאים הללו, שמרבים לדבר על החברה, מסיימים לדבר ומתחככים עם המיליונרים, אבל בנושאי חברה הם מסתפקים במתן הצהרות לכיוון תל-אביב והלאה".


פורסם לראשונה 24/11/2003 23:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני סלומון
כנס שדרות. ומי לא בא?
צילום: דני סלומון
צילום: שאול גולן
פרצופה של המדינה
צילום: שאול גולן
צילום: ג'רמי פלדמן
מזהיר מהתפוררות החברה. עוזי דיין
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים