ארה"ב מקזזת מהערבויות, אך לא את עלות הגדר
וושינגטון תקזז מהערבויות סכום של 289.5 מיליון דולר, בגין המשך הבנייה בשטחים, אך לא יהיה "קנס" על הקמת גדר ההפרדה. שביעות רצון בירושלים: ההחלטה "סבירה". ראש לשכת רה"מ והשגריר איילון דנו בנושא עם קונדוליזה רייס
שביעות רצון בירושלים בעקבות החלטת ארצות-הברית שלא לקזז את עלות גדר ההפרדה מהערבויות. את ההחלטה לקזז סכום של כ-300 מיליון דולר, בגין המשך הבנייה בהתנחלויות, מכנים בלשכת ראש הממשלה "סבירה".
אמש נודע ל-ynet כי הממשל האמריקני החליט שלא לקנוס את ישראל בגלל תוואי גדר הבטחון. ראש לשכת ראש הממשלה, דב וייסגלס, ושגריר ישראל בארצות-הברית, דני איילון, דנו אתמול בוושינגטון בסוגיה עם היועצת לביטחון לאומי, קונדוליזה רייס, ועם אנשיה.
בין הצדדים סוכם שהקיזוז מכספי הערבויות יהיה רק בגין הבניה האזרחית של ממשלת ישראל בהתנחלויות, ויעמוד על סכום של 289.5 מיליון דולר. מדובר בסכום אותו הציגה ישראל בפני האמריקנים, והם אישרו אותו.
אפשר שבעתיד, עם בניית גדר ההפרדה בשטח שמעבר לקו הירוק, יוחלט על קיזוז נוסף מכספי הערבויות. "הגדר הביטחונית היא עניין בטחוני", אמר השגריר לשעבר זלמן שובל, ממקורבי ראש הממשלה שרון. "אנחנו מוכנים לוותר על כסף בשביל עניינים רגישים שכאלה".
שגריר ישראל בוושינגטון, דני איילון, אמר הלילה שההחלטה בנוגע לקיזוז הערבויות "מוכיחה שוב את הקשר ההדוק בין ארה"ב וישראל, ומוכיחה שקיים מנגנון לדו-שיח קרוב". איילון הביע שביעות רצון מההסכם, ואמר שהוא "ייאפשר לישראל להמשיך לגייס את יתרת סכום הערבויות".
שגרירות ישראל בוושינגטון פרסמה הודעה בעקבות סיכום השיחות בעניין קיזוז הערבויות, ובה נאמר: "ישראל מכירה בעובדה שחלק מהפעילויות שלה בחלקים מיהודה, שומרון ועזה אינם עולים בקנה אחד עם המדיניות של ארה"ב".
עוד נאמר בהודעה: "ישראל מבינה שארה"ב אינה חייבת לממן בצורה ישירה או עקיפה פעילויות שהיא אינה מסכימה להן, ולכן מוצע שארה"ב תקזז סכום מוסכם של 289.5 מיליון דולר מהערבויות".
הערבויות: 9 מיליארד ב-3 שנים
היקף הערבויות שמקבלת ישראל מארצות-הברית עומד על תשעה מיליארד דולר לתקופה של שלוש שנים. במחלקת המדינה איימו לקזז מהסכום את עלות הקמת גדר ההפרדה, לאור התנגדות הממשל לתוואי הגדר.
בחודשים האחרונים הביעו בכירי הממשל שוב ושוב התנגדות לבנייתה של גדר ההפרדה בתוואי שאושר בממשלה, ובמיוחד לכוונת ראש הממשלה שרון להקים גם גדר מזרחית, במקביל לנהר הירדן.
בשבוע שעבר, במסיבת עיתונאים משותפת עם ראש ממשלת בריטניה בלייר, תקף הנשיא בוש את ישראל, בין השאר - בשל בנייתה של גדר ההפרדה הביטחונית. גינויים לגדר נשמעו גם מפי בכירי האו"ם ואירופה, ואפילו האפיפיור נרתם למשימה, באומרו כי "הארץ הקדושה זקוקה לגשרים, ולא לחומות".
ובתוך כך, בסוף השבוע הקרוב יגיע לאזור תת-מזכיר המדינה האמריקני, וויליאם ברנס. ברנס יבקר בישראל, ברשות הפלסטינית ובמצרים, ויצטרף בשבוע הבא לשר החוץ, קולין פאוול, בביקורו בצפון אפריקה. ביקורו האחרון של ברנס באזור היה באוגוסט.