שתף קטע נבחר

 

יוזמה: איגוד מפיצי דואר זבל

מפיצי דואר הזבל זוקפים את ראשם ומבקשים לנצל את זכות ההתאגדות. אמיר גנס, אחד מעמודי התווך של תעשיית דואר הזבל המקומית, יוזם את איגוד הזבלנים הראשון בישראל

זבלנים אינם ששים להיחשף. רובם פועלים בהסתר ומשתדלים לטשטש את עקבותיהם ככל שניתן. עם זאת, אמיר גנס, מעמודי התווך של תעשיית דואר הזבל המקומית, סבור כי הגיע הזמן ששולחי הדואר המסחרי ישברו שתיקה וילחמו על זכויותיהם להפיץ הודעות פרסומיות לכל אדם, גם אם לא דרש אותן.

 

גנס, המשווק תוכנה המאפשרת לזבלנים להפיץ אלפי הודעות, יוזם את הקמת איגוד הזבלנים הראשון בישראל. במכתב ששלח השבוע למחלקות האביוז (הפועלת למניעת ניצול לרעה בשירות) של ספקי האינטרנט הישראלים ולגופים הנלחמים בדואר זבל, הוא מצהיר כי החל לפעול למען "ארגון כלל המפיצים בדואר אלקטרוני (ספאמרים) תחת גוף משפטי אחד".

 

גנס, העומד בראש חברה בשם New Approach, מוכר זה מספר חודשים מערכת כחול-לבן בפיתוח עצמי, המפיצה דואר זבל למאות ואף מאות אלפי בני אדם בישראל ובחו"ל. במקום לסרוק אתרי אינטרנט במטרה "לקצור" כתובות דואר למשלוח, התוכנה ממציאה כתובות דואר אלקטרוני באופן רנדומלי לפי הסדר באלף-בית: aa, ab, ac, והלאה, ומצרפת להן סיומות של שרתי דואר ידועים, כמו הוטמייל, נטוויז'ן וואלה.

 

עם יצירת הכתובות, התוכנה שולחת בקשה להעברת דואר בפרוטוקול SMTP למספר שרתי דואר "המותקפים" במקביל. המשלוח לכל הכתובות מתבצע על ידי המפרסם בלחיצת כפתור. לטענת גנס, המערכת שולחת דואר בקצב של דואר אלקטרוני אחד לשנייה, אך עו"ד שליו בן ארי, מנהל אתר האנטי ספאם הישראלי "תמיכה.נט", מעריך כי התוכנה יכולה לשגר מאות פניות בדקה.

 

"מערכת עם היבט פלילי"

 

"בשימוש בתוכנת דואר הזבל יש היבט פלילי", אומר בן ארי, "בכך שהיא יוצרת מאות משלוחים בדקה אל שרת הדואר המותקף, המערכת יכולה לשבש לחלוטין את השרת, שלא לדבר על גזילת רוחב הפס, משאבי המערכת והאטה של השרת". לדבריו, הכתובות המוגדרות כמענה לפרסום בהודעות הנשלחות על ידי התוכנה הן לרוב מזויפות, מאחר שהשולחים רוצים להימנע מכל הדואר החוזר מכתובות שאינן קיימות, במטרה לא להעמיס על רוחב הפס שלהם. עו"ד בן ארי מזכיר, כי חוק המחשבים קובע עונש של 3 שנות מאסר בגין שיבוש פעולת מחשב ואף קובע שפעילות מסוג זה מהווה עוולה נזיקית. כלומר, הנפגע - הספקיות והמשתמשים יהיו זכאים לפיצוי.

 

הצעה להסדרת דואר הזבל בישראל

 

גנס צירף למכתבו הצעה להסדרת דואר הזבל בישראל והתרה: "אי התייחסות לנושא בכתב תיראה כזלזול בנושא וחוסר רצון מצד המכותבים לפתור את הסוגיה". "ראשית, עובדות", הוא כותב, "הפרסום באמצעות דואר אלקטרוני בישראל הוא חוקי לחלוטין. פרסום זה אפקטיבי ותופס כיום מקום נכבד מכלל התעבורה ברשת (מבחינת כמות ולאו דווקא נפח)".

 

עו"ד חיים רביה, מומחה למשפט באינטרנט, מאשר כי אמנם, החקיקה הישראלית לא אסרה לגמרי משלוח של דברי דיוור ישיר אלא הגבילה אותו. עם זאת, לדבריו, בחוק הגנת הפרטיות נקבע שאפשר לשלוח דיוור ישיר אישי בתנאי שתינתן למקבל הודעה ברורה בדבר מאגר המידע שממנו נלקחו פרטיו והמקבל יהיה זכאי לדרוש להימחק מן המאגר. הוא מציין, כי כי החוק הישראלי בחר במנגנון של opt-out בנושאי דיוור ישיר (כלומר, הנמענים רשאים לבקש להסיר את כתובתם מרשימת התפוצה ולא לקבל פניות נוספות ג.מ.). "הבעייה העיקרית היא שמרבית הספאמרים אינם עומדים בדרישה זו", אומר רביה.

 

"פגיעה בחופש העיסוק"

 

בהמשך מכתבו גנס מתקיף את ספקי האינטרנט ומאשים אותם בניסיון לפגוע בחופש העיסוק של הזבלנים, בעוד הם מפרסמים בעצמם לדואר האלקטרוני של לקוחותיהם. "לא ניתן ליצירת 'מונופול על ידי ספקי האינטרנט שיאפשר רק להם לפרסם למנויים ועל פי שיקול דעתם הבלעדי", הוא כותב. עם זאת, הוא מצהיר כי הזבלנים לא ייתנו יד "ל'הטרדה' של נמענים חפים מפשע אשר מקבלים דואר פרסומי ימים לבקרים (הביטוי המקורי מופיע בנוסח המקורי ג.מ.) למרות שביקשו שוב ושוב להפסיק זאת". כאמור, מדובר באיש המפיץ תוכנה המאפשרת לשלוח דואר מסחרי בהיקף נרחב.

 

"להעביר את פרטי הגולשים לידי הזבלנים"

 

גנס מציע במכתב שני פתרונות להסדרת בעיית דואר הזבל. פתרון אחד, "אידיאלי", לדבריו, הוא להפקיד את משלוח הדואר המסחרי בידי ספקי האינטרנט וגופים המספקים שירותי דואר אלקטרוני, אשר ימחקו מהמאגר שלהם גולשים שאינם מעונינים לקבל דואר מסחרי. על פי הצעתו, המשלוח יתבצע בשיתוף עסקי עם הזבלנים, שיהפכו להיות "מתאמי פרסום", על פי הניסוח שלו. הספקים יוכלו לגזור מכך קופונים בצורת עמלות מהזמנות הפרסום של הזבלנים.

 

פתרון נוסף שמוצע על ידי גנס הוא להקים מערכת המבוססת על המערכת הקיימת שלו, אשר תעמוד לרשות כלל מפיצי הדואר השיווקי באינטרנט. מפיצים אלה יירשמו כאגודה שיתופית ויקבלו על עצמם את כללי השימוש באינטרנט, אשר ינוסחו מחדש במשותף עם ספקי האינטרנט. כללים אלה קובעים, כי כל נמען לא יקבל יותר משתי הודעות ביום, וכאשר יבקש נמען להסיר את כתובתו מרשימת התפוצה, היא תיכנס לרשימה של נמענים שלא יקבלו עוד הודעות.

 

כדי ליישם הצעה זו, גנס מבקש כי ספקי האינטרנט יספקו לספאמרים את פרטי המנויים במטרה שיבצעו פרסום ממוקד ללקוחות שלהם, וכי תיאסר פעילות של מפיצי דואר מסחרי שלא יפעלו באמצעות המערכת.

 

"עזות מצח בלתי רגילה"

 

"הפנייה של גנס מלמדת על עזות מצח בלתי רגילה מצדו", מגיב בן ארי, "לא רק שהוא מנסה להסתתר מאחורי אגודה שיתופית, אלא עושה שימוש ציני ובלתי ראוי בחוק יסוד: חופש העיסוק תוך שהוא מנסה להצדיק את הפצת התוכנה שלו. בן ארי מציין, כי חופש העיסוק אינו חל על מפירי חוק וזו טענת סרק שנועדה, ככל הנראה, לבלבל את האביוזים.  

 

עו"ד רביה מעיר, כי חוזי ההתקשרות הסטנדרטיים של ספקי גישה רבים אוסרים משלוח ספאם. "הסיבה לכך היא כפולה", הוא קובע, "ראשית, המשלוח מרגיז את החלק הארי של הלקוחות. שנית, משלוח ספאם מעמיס מאד על שרתי הדואר של הספק שנועדו לשרת תעבורה לגיטימית של לקוחותיו, ולפיכך מגביר את הוצאות הספק. מי שסבור שהספקים פוגעים בחופש העיסוק שלו, מוטב יזכור שהוא מבקש לנצל את קניינם בלא תשלום הולם (מערכות המחשב וקווי התקשורת שלהם) - ויתקשר עם ספקים אחרים שאינם מגבילים את משלוחיו".

 

"מטרת ההצעה היא לאפשר לחתולים לשמור על השמנת"

 

עו"ד בן ארי מוסיף, כי הליך ניתוק זבלנים איננו בבחינת עונש, כמו שטוען גנס, אלא פעולה של ספקי האינטרנט הנועדה להגן על לקוחות אחרים שאינם צריכים לסבול מחסימות שיוטלו על הספקית כתוצאה ממשלוח ספאם מטווחי ה-IP שלה ברשימות שחורות (RBL).

 

"ההצעה להקים מאגר מידע שישולב בתוכנה שלו נראית לנו תמוהה למדי", אומר בן ארי, "מי יאכוף את ההסדר שהוא מציע? חברה של ספאמרים? זה בערך כמו לתת לחתול לשמור על השמנת. הפתרון השני המוצע - לפיו הספקים יעבירו למאגר כתובות של כל המשתמשים פשוט מגוחך. לבד מהעובדה כי פעולה כזאת תחשוף את הספקים לתביעות מכוח חוק הגנת הפרטיות, הספקים, לפחות חמישה הגדולים, לא יתנו יד, להערכתי, לדבר שכזה".

 

הגישה של גנס

 

"ביצעתי כמה צעדים אופרטיביים בדרך להקמת האגודה", אומר גנס בראיון טלפוני ל-ynet, "עורכי דין מכינים את תקנון האגודה ובינתיים קיבלתי פניות מעשרות מפיצי דואר פרסומי המעוניינים להצטרף". הוא מצהיר, כי האגודה החדשה תילחם במטרה "להסדיר את נושא הפרסום באינטרנט ולא לאפשר למתחרים - ספקי האינטרנט - ליהנות ממונופול בתחום".

 

גנס הוריד לאחרונה את מערכת New Approach מאתר האינטרנט שלו, בציפייה להגיע להסדר עם ספקי האינטרנט. מאחר שההסדר אינו נראה באופק (רק נטוויז'ן ענתה לפנייה של גנס ואנשי החברה הודיעו לו כי היא הועברה לייעוץ משפטי, לדבריו), הוא מתכוון להחזיר את התוכנה לאתר האינטרנט בשבוע הבא ולאפשר לכל גורם להשתמש בה בתשלום ולהפיץ דואר זבל לגולשים הישראלים, שממילא סובלים מהתופעה בהיקפים גדלים והולכים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מערכת New Approach. מאות הודעות בדקה
מומלצים