שתף קטע נבחר

משרד הבריאות נגד סחר באיברים: עכשיו החוק

חוק השתלות האיברים הראשון הובא אתמול לקריאה ראשונה בכנסת. במסגרת החוק יוגדר סחר האיברים כפלילי. בכל בית חולים יוצב רופא אחראי תרומות איברים. המשרד ואגודת אד"י יפתחו בקמפיין לעידוד תרומות האיברים.

שר הבריאות דני נוה הכריז על שנת 2004 כ"שנת עידוד להשתלות איברים". השר הנחה את מנהלי בתי החולים לקיים במהלך השנה הקרובה תוכניות עבודה מיוחדות שמטרתן לתגבר את פעולות עידוד תרומות האיברים. במקביל הגיש אתמול השר נוה לכנסת את החוק להשתלות איברים.

 

זו הפעם הראשונה שנושא השתלות איברים יוסדר בחקיקה ראשית בישראל ויאפשר בין היתר הוצאה אל מחוץ לחוק של סחר בלתי חוקי בישראל של איברים להשתלה, הסדרת פיצוי לתורמי איברים בשל נזקים כספיים הנגרמים להם כתוצאה מהנכונות לתרום איברים, ובכללם אובדן ימי עבודה, אובדן כושר השתכרות, הוצאות הקשורות בניתוח ועוד.

 

סחר איברים - עבירה פלילית

 

למעלה מאלף חולים ממתינים כיום בישראל להשתלות, מתוכם כ-600 להשתלות כליה. מידי שנה נפטרים כ-50 חולים בעודם ממתינים להשתלה המיוחדת. מצב זה גרם להתפתחותה של תופעת הסחר באיברים בישראל. בחוק המוצע, נקבע כי סחר באיברים ותיווך לסחר הם אסורים ומהווים עבירה פלילית. בכך, מצטרפת ישראל לארה"ב, אנגליה, קנדה, בלגיה, סינגפור ומדינות אחרות שעיגנו בחקיקה את איסור הסחר והתיווך באיברים.

 

עד היום לא קיימת כל הוראה בדין הפלילי האוסרת סחר ותיווך באיברים. החוסר בהוראה כזו, אומרים במשרד, התעורר גם לאחרונה כאשר המשטרה חשפה רשת של סוחרי איברים שפעלה בישראל. בהיעדר הוראה פלילית מפורשת נתקלה המשטרה בקשיים בגיבוש כתב אישום נגד סוחרי האיברים. החוק המוצע קובע כי כנגד מי שעוסק בתחום סחר איברים מבצע עבירה פלילית הגוררת עמה עונשי מאסר.

 

"הסחר באיברים פורץ את התחום לעבירות פליליות", מסביר ל-ynet רובי שטיינברג, דובר משרד הבריאות, "דוגמא לכך היא המקרה שהתגלה לפני מספר חודשים בו אזרח נפל קורבן לנוכלים שהבטיחו לו תשלום תמורת איבר".

 

שטיינברג מספר כי האזרח לא קיבל את התשלום, הנוכלים נטלו ממנו את האיבר לאחר שהטיסו אותו לניתוח בחו"ל, ונמלטו. "זהו פתח לפעילות פלילית, ומאפשר רפואה לעשירים בלבד", הוא מסביר, "מי שיש לו כסף יכול לרכוש איבר במחיר של עשרות אלפי דולרים בחו"ל, לעומת אדם אחר שלא יוכל לקבל פתרון לבעייתו הרפואית, ולהם החוק יסייע".

 

רופא אחראי תרומות איברים בכל בית חולים

 

לראשונה יתיר החוק מתן פיצוי שישולם לתורם, בשל ההפסד הכספי הישיר שנובע מתרומת האיבר שלו, כמו אובדן ימי עבודה ונסיעות. הפיצוי שינתן הוא בסכום אחיד שישולם לתורם על ידי המדינה באמצעות המרכז להשתלות.

 

במשרד מדגישים כי הפיצוי אינו תגמול כספי שמטרתו לתמרץ לתרומת איברים, אלא החזר הוצאות שנגרמו לתורם באופן סביר עקב תרומתו. הפיצוי משקף אימוץ הסדר במדינות שונות בעולם המתיר פיצוי בגין ההוצאות הישירות הנגרמות לתורם עקב תרומתו.

 

זאת ועוד: כל בית חולים יקצה רופא שיהיה מיועד לנושא תרומות האיברים. רופאים אלו יקבלו הכשרה מיוחדת בחסות הארגון הישראלי לטיפול נמרץ אשר יתכנן פרוטוקולים טיפוליים יחודיים לשיפור תהליכי התרומה. בכך, מקווים במשרד הבריאות לאתר בזמן את כל מקרי המוות המוחי הכשירים לתרומת איברים.

 

"יש לי תקוות גדולות מהצעת החוק", אומרת ל-ynet תמר אשכנזי, מנכ"ל המרכז הלאומי להשתלות איברים, "הוא יבטיח שלא יהיו השתלות איברים לא חוקיות, יקצה עוד משאבים כדי לעודד את התרומות והטיפול בשימור האיברים. גם הקמפיין מטרתו להגביר את הנכונות לתרום בקרב הציבור הרחב".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בית החולים אסף הרופא
דוכן החתמה של אד"י. 50 נפטרים מידי שנה בעודם ממתינים להשתלה
צילום: בית החולים אסף הרופא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים