טוביה סער הורשע בקבלת דבר במרמה
המנכ"ל לשעבר של אגודת העיתונאים בתל אביב, טוביה סער, נחשד בעבירות מין כלפי נערה כבת 16, הואשם והורשע לבסוף בקבלת דבר במרמה בצ'ט באינטרנט ונידון למאסר על תנאי. "מהיום שנעצרתי אמרתי שאני חף מפשע, והיום הוכח כך", אמר סער
בית המשפט נדרש לראשונה לעבירות מרמה באינטרנט. טוביה סער, 68, מנכ"ל לשעבר של אגודת העיתונאים בתל אביב, הורשע היום (ד') בקבלת דבר במרמה ונגזרו עליו שמונה חודשי מאסר על תנאי בלבד.
סער נעצר לפני כשנתיים בחשד לביצוע עבירות מין בנערה כבת 16, איתה יצר קשר דרך צ'ט באינטרנט. בעקבות הסדר טיעון בין פרקליטות מחוז דרום ובין סניגורו של סער, עורך דין נתן שמחוני, שאושר על ידי בית המשפט השלום בבאר שבע, הואשם סער, על פי הודאתו, בעבירה של קבלת דבר במרמה והתביעה דרשה עבורו עונש מאסר על תנאי בלבד.
"מהיום שנעצרתי אמרתי שאני חף מפשע, והיום הוכח כך", אמר סער ל-ynet.
על פי כתב האישום, בשנת 1999, התכתב סער, במסגרת צ'ט באינטרנט, במשך שנה, עם נערה בת 15.5, תושבת הנגב והציג עצמו בפניה כשחקן טניס בן 17 המשחק בנבחרת ישראל. במסגרת ההתכתבות האלקטרונית ביניהם מסרה לו הנערה את פרטיה האישיים ומספר הטלפון שלה וכן פרטים אינטימיים אודותיה, כגון נסיונה המיני. בין השניים התפתחה מערכת יחסים רומנטית, ולבסוף הם אף החליטו להיפגש. טרם הפגישה התוודה סער בפני הנערה כי גילו "מעל חמישים", אך לא מסר לה את גילו המדוייק. השניים נפגשו ואף קיימו יחסי מין, בהסכמה.
סער הואשם בקבלת דבר במרמה מאחר שקיבל מהנערה פרטים אישיים ואינטימיים תוך כדי הצגת מצד שווא. הוא לא הואשם בעבירות מין משום שעל פי החוק, קיום יחסי מין עם נערה שגילה מעל גיל 16, אינו מהווה עבירה פלילית.
"כאן המקום גם להבהיר כי אין לבוא בכל טרוניה לתביעה על כך שכתב האישום נראה כ'צמחוני' לאור הנסיבות שתוארו", אמר סגן נשיא בית משפט השלום בבאר שבע, השופט נתן זלצ'ובר, "שכן החוק לא מאפשר הגשת כתב אישום בנסיבותיו של תיק זה על עבירה
אחרת הקשורה בעיניינים של עבירות מין...הנאשם הוא מאושיות החברה. מדובר באדם ידוע ומוכר שתרם רבות להתפתחות התקשורת והטלוויזיה בישראל ואשר אף כיהן בתפקיד ממלכתי מטעם המדינה...דווקא מאדם ברמתו ובמעמדו הציפיות גבוהות מכל בחינה
ומבחינות רבות משמש הוא לרבים כמודל לחיקוי. על כן הציפיה ממנו שלא יסתבך בעבירות מסוג זה".
לאחר שהוגש נגדו כתב האישום התגרש סער מאשתו ואיבד את תפקידו כמנכ"ל אגודת העיתונאים בתל אביב. בין יתר התפקידים שמילא בעברו היה גם מנהל הערוץ הראשון בטלוויזיה ודובר משלחת ישראל באו"ם. במהלך משפטו הציג סניגורו בפני בית המשפט עדויות אופי שכתבו עליו: רון בן-ישי, דן כנר, ירון לונדון ופרופסור עמוס שפירא מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב.
בגזר הדין התייחס השופט גם לחדרי הצ'ט באינטרנט: "באותם חדרים אנשים מזדהים בכינויים המכונים 'ניק'. הדבר נעשה ככל הנראה דווקא כדי לשמור על אנונימיות. אין פרושו של דבר שהמציגים עצמם באותו 'ניק', גם מספרים על עצמם בהכרח פרטים כוזבים...אם אותה פלונית מציגה עצמה לא רק כ'קישקשתא', אלא כעורכת דין, ואם היא אינה כזאת, ענין זה לא כשר... המיוחד אם יש מישהו שסומך על המצג שהוצג בפניו וגם פועל לפיו".
"שמו של מרשי הוכפש בחשדות לא לו, ובסופו של יום הוא מואשם בעבירות שאין להן קשר לחשדות שהועלו נגדו. מרשי נחשד בכל סעיפי עבירות המין וכמעט והורשע בעבירה שלא נחקר עליה כלל. וחבל שאלה הם פני הדברים, עולמו של מרשי ושמו הטוב נפגעו, והנזק שנגרם לו הוא בלתי הפיך", אמר עורך דין שמחוני.