המס על הסולר יגדל; לא יועלה על סיגריות ואלכוהול
המטרה: לממן תוספות שכר של 150 ש' בחודש למי שמשתכר פחות מהשכר הממוצע במשק ; מנהל המכס והמע"מ: התוכנית למתן התוספת תצא לפועל בראשית 2004 ; טלי ירון-אלדר: גביית המס השנה תהיה גבוהה ביותר ממיליארד שקל מהיעד
משרד האוצר מתכנן להעלות את המס על הסולר. כך נודע ל"ידיעות אחרונות". המטרה: לממן באמצעות העלאת המס את תוספת השכר מיוחדת, שתשולם החל בראשית שנת 2004 לכל השכירים במשק, שמשכורתם נמוכה מהשכר הממוצע במשק.
במקביל, החליטו באוצר שלא להגדיל את המסים על סיגריות ומשקאות אלכוהוליים.
העלאת המס על הסולר תגדיל את הכנסות המדינה בחצי מיליארד עד מיליארד שקל. השיעור המדויק של המס החדש טרם נקבע.
שר האוצר, בנימין נתניהו, הודיע לפני שבועות אחדים, כי בכוונתו לשפר את שכרם של כל העובדים המשתכרים שכר נמוך עד בינוני. הכוונה המקורית היתה להעניק את התוספת למי ששכרו נמוך מ-10,000 שקלים ברוטו לחודש, או להסתפק במתן התוספת - של כ-150 שקלים לחודש - לכל המשתכרים עד השכר הממוצע, דהיינו כ-7,000 שקלים לחודש.
בבדיקה שנערכה באוצר התברר, כי מתן תוספת למי ששכרו נמוך מ-10,000 שקלים לחודש תהיה יקרה מדי לתקציב המדינה. לכן, קרוב לודאי שתועדף האלטרנטיבה השנייה.
מנהל אגף מכס ומע"מ במשרד האוצר, איתו רוב, אישר אתמול ל"ידיעות אחרונות", כי התוכנית למתן התוספת בשכר מיועדת לצאת לפועל בראשית שנת 2004, מייד לאחר אישור תקציב המדינה בכנסת. "אז נתפנה סופית להוצאת התוכנית אל הפועל", אמר רוב.
רוב אמר עוד, כי הוחלט שלא להגדיל את המס על סיגריות, כדי למנוע הברחות של סיגריות זולות ממדינות שכנות. כמו כן לא יוגדל המס על משקאות אלכוהוליים, שכן מדובר בתוספת הכנסה קטנה בלבד לקופת המדינה. מטרה נוספת שתושג באמצעות העלאת המס על הסולר היא ייקור הסולר, כך שלא יהיה כדאי לערבב סוגי דלקים יקרים עם סולר זול.
רוב אומר, כי השיפור בגביית המסים בחודשים האחרונים יעוזר גם הוא לממן את תוכנית למתן תוספות שכר. "תוספת גביית המס הזאת היתה במקום, והיא תעזור לנו מאוד", אמר רוב.
נציבת מס הכנסה, טלי ירון-אלדר, אמרה אתמול, כי העלייה בגביית המסים היא מגמה הנמשכת כבר על פני כ-5 חודשים. להערכתה, גביית המסים ב-2003 תהיה גבוהה ביותר ממיליארד שקל מהיעדים המעודכנים של האוצר, מהם נגזרו תחזיות הגירעון ל-2003.
במהלך חודש נובמבר גבתה המדינה מסים בסך של 135 מיליון שקל מרווחי ריבית על תוכניות חיסכון, פקדונות ומכירת ניירות-ערך. שלטונות מס הכנסה החזירו לזכאים סכום של 7.7 מיליון שקל.
ב-11 החודשים הראשונים ליישום הרפורמה במס גבתה המדינה מסים בהיקף של 1.41 מיליארד שקל בשוק ההון. הציפיות המוקדמות היו לגבייה של 1.1 מיליארד שקל עד סוף השנה.
מתוך סך המסים שנגבו בנובמבר 30 מיליון שקל נגבו מרווחי הון על מכירת ניירות ערך, מתוכם 28.7 מיליון שקל על עיסקאות בבורסה.
איתן רוב
צילום: אלכס קולומויסקי
טלי ירון אלדר
צילום: גבי מנשה
מומלצים