הקלות ניכרות לערוץ 2 ו-10 בכללי הפקות המקור
הרשות השנייה קבעה את כללי נאותות הפקת המקור בהתאם להחלטת הכנסת: הערוצים המסחריים יחויבו להפיק רק 180 שעות מקור בהשקעה של 50 מיליון שקלים לשנה בחלוקה למספר ז'אנרים. איגודי היוצרים: הצעה מסוכנת, אסון תרבותי, המטת קלון
מועצת הרשות השנייה אישרה אתמול (ב') את כללי הפקות המקור בהם מחוייבים לעמוד זכייני ערוץ 2 וערוץ 10. זאת, בהתאם לתיקון 19 לחוק הרשות, שנעשה בעקבות החלטת ועדת יצחקי, שבאה לתת הקלות ברגולציה לזכייניות. הנוסח הסופי של הכללים נקבע לאחר שימוע שביצעה המועצה לזכיינים וליוצרים.
לפי הכללים נקבע יחס ישיר בין שעות ההפקה להשקעה הכספית בהן, כך שבכל ערוץ מסחרי ישודרו 180 שעות של סוגה עילית בשנה, בעלות של 50 מיליון שקל, או הוצאה של 17% מתוך ההוצאה לשידורים והיקף שעות שייגזר בהתאם. עד כה היו מחוייבים הזכיינים ב-220 שעות של סוגה עילית בהשקעה של 85 מיליון שקלים.
הכללים מחלקים את הסוגה העילית לשלושה רכיבים: 50 שעות דרמה בהשקעה של 25 מיליון שקל, 50 שעות "ז'אנר מיוחד" בהשקעה של 9.5 מיליון שקל, ו-80 שעות תעודה בהשקעה של 15.5 מיליון שקל. עוד קבעה המועצה מכסה של 45 תוכניות פריפריה לערוץ בשנה; מכסה שנתית של לפחות 45 תוכניות אקטואליה לכל ערוץ בשנה (לטענת המועצה יש חוסר באקטואליה); 39 שעות לערוץ בשנה לתוכניות מורשת ותרבות ישראלית ויהודית; כן החליטה המועצה לצמצם את ההיקף המותר לשידורים חוזרים מ-30% ל-20% בשנה.
יו"ר מועצת הרשות השנייה, מנשה סמירה אמר כי "במשך מהלך כתיבת הכללים המועצה שמרה על איזונים ראויים בין היכולת הכלכלית של זכייני הטלוויזיה לעמוד במחויבויות ובין הצורך החיוני לשמור על היצירה הישראלית על כל גווניה, ועל היוצרים המבצעים אותה".
"אסון תרבותי"
אבל את היוצרים הכללים הללו מרתיחים. יורם חטב, ראש שח"ם, אומר ל-ynet כי "מדובר באסון תרבותי, בהתאם לחקיקת יצחקי שנעשתה בצורה מחטפית וחפוזה ע"י אנשים שלא מבינים מהחיים ביצירה ישראלית. אנחנו בעד יחס ישיר בין שעות ההפקה לסך ההשקעה, אבל חייבים לשמור על הערך הכספי של מספר השעות שמחוייבים בהן, כי רק כך אפשר להבטיח השקעה נאותה בסוגה עילית. את ה-50 מיליון שקל היה צריך לפזר על פני 130 שעות כדי לקבל נאותות הפקה. עכשיו הדרך פתוחה לתוכניות זולות שתחשבנה לסוגה עילית – ובראשן טלנובלות. הכללים הללו הם סוף היצירה הישראלית האיכותית בערוץ 2".
יו"ר איגוד המפיקים אסף אמיר, לא פחות נחרץ מחטב. "אני חושב שזו הצעה מסוכנת שעלולה לפגוע בז'אנר העליון, שהוא שמורת טבע תרבותית", הוא אומר ל-ynet. אמיר מתייחס בדבריו בין היתר להחלטת המועצה כי ניתן יהיה להפיק 50% מתוכניות סוגה עילית במסגרת הסדר של שיתוף פעולה עם גורם משדר אחר או עם גורם ציבורי, ומוסיף "צריך לבדוק מי יקבע את התוכן: היוצרים, או הגורם הציבורי. אנחנו מפחדים שבעל המאה יהיה גם בעל הדעה".
עו"ד שחר ולנר, שמייצג את איגודי התסריטאים והבמאים: "כתוצאה מההחלטה הזו אין שום סיכוי לנאותות הפקה של ז'אנר עילי. החלוקה לרכיבים, בהם ייצור הכלאיים שנקרא 'ז'אנר מיוחד', תגרום לזילות המסך. זו המתת קלון על נאותות ההפקה בז'אנר העילי".
מהמועצה נמסר בתגובה כי "בשל העובדה שבחוק נקבע תקציב מועט יחסית למספר השעות, הרשות קבעה כללים שיעגנו איכות מקסימלית לדרמה ותעודה, תוך מתן גמישות גדולה יותר בז'אנר המיוחד. לגבי נושא השת"פים שהוא עמוק ומורכב, בעיקר בנושא האתי, המועצה תמשיך ותדון בו".