הרפורמה של לבנת: פיטורי מורים ומעבר ל-5 ימי לימודים
שרת החינוך הציגה בכנס הרצליה את תוכניתה לרפורמה מבנית במערכת החינוך. לדבריה, המשרד שואף להגיע למצב בו מורים יעבדו יותר שעות, וחלק מהמורים יפוטרו. הסתדרות המורים: "לא נרשה לפטר אלפי מורים, ואין צורך לפטר אפילו מורה אחד"
שרת החינוך, לימור לבנת, הציגה אחר הצהריים (ה') בכנס הרצליה את תוכניתה לרפורמה מבנית במערכת החינוך. בין השאר אמרה לבנת כי משרד החינוך שואף להגיע למצב בו מורים יעבדו יותר שעות וישתכרו יותר, ו"כך נוכל להפעיל את מערכת החינוך יותר שעות ביום, תוך מעבר לחמישה ימי לימוד בשבוע". לדבריה, כחלק מהתוכנית צפויים פיטורי מורים.
"כוח המשימה" - ועדה שהקימה השרה בראשות שלמה דברת - תבחן את תוכניתה של לבנת והיא זו שתחליט בנושא.
לדברי לבנת, "כוח המשימה יקיים הידברות שוטפת עם ארגוני המורים מתוך רצון לנסות להגיע להסכמות ומתוך תקווה שגם ארגוני המורים רואים את הצורך ברפורמות ויגלו שותפות".
לבנת לא התייחסה בדבריה לדברי שר האוצר בנימין נתניהו אתמול בכנס, לפיהם משרד האוצר ומשרד החינוך מתכוונים להעניק סמכויות למנהלי בתי הספר לפטר ולקבל מורים.
"הסתננו אנשים פחות טובים"
היא אמרה כי "במערכת החינוך יש מורים מצוינים אך צריך לומר ביושר שברבות השנים הסתננו גם אנשים פחות טובים. כדי להגיע להישגים טובים יותר צריך שיהיו מורים שהם מנהיגים יצירתיים וחדורי מוטיבציה".
היא הוסיפה כי "מבנה ההעסקה ההיסטורי של כוח האדם החינוכי פשט את הרגל. שעות העבודה מצומצמות מדי, המשכורת החודשית הכוללת נמוכה מדי ואינה מאפשר למשוך להוראה את הכוחות המעולים ביותר. בנוסף אין למורים מסלולי קידום מובטחים וברורים, אין תגמול להישגים ולהצטיינות אלא לוותק בלבד. איכות הכשרת המורים להשתלמות המקצועית בעייתית, השחיקה גבוהה, השכר נמוך והסדרי הקביעות מונעים כל גמישות במערכת".
לבנת אמרה כי "כתוצאה מחוסר ניצול אופטימלי ומתגמל של המורים נוצר חוסר יעילות משווע בניצול בתי הספר. התלמידים שוהים בבית הספר מספר שעות בלבד, יש נתק בין הלימוד בכיתה לבין פעילות ערכית וחינוכית, ואין יכולת לגבש תוכנית עבודה פרטנית לחינוך, להבדיל מהוראה סתם".
המורים: "אין צורך לפטר אפילו מורה אחד"
מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן, אמר בתגובה כי כי "מרבית המורים הם מורים טובים אבל קיימים במערכת החינוך גם מורים ותיקים ומורים שנשחקו ויש לתת להם לפרוש בכבוד".
לדבריו, הסתדרות המורים מוכנה לכל רפורמה ולכל שינוי מבני אם הוא יהיה לטובת המערכת ואם הדבר ייעשה בשותפות עם ההסתדרות. "לא נרשה לפטר אלפי מורים, אין צורך לפטר ולו אפילו מורה אחד. פיטורי מורים משמעותם שילדים ילמדו פחות".
וסרמן הוסיף כי אינו מבין מדוע יש צורך בכוח המשימה אם כבר עכשיו מצהירים הצהרות על רפורמות עוד לפני שכוח המשימה גיבש את עבודתו. "אני לא מבין איזו צורת עבודה זאת. אם הייתי ראש כוח המשימה הייתי מתפטר. נראה לי שהם רוצים להכתיב לכוח המשימה החלטות. שיתנו לדברת לגבש את עמדותיו ולהגיש את המלצותיו".