סרבנים: גם בסיירת מטכ"ל
13 אנשי מילואים של סיירת מטכ"ל הגישו אמש ללשכת ראש הממשלה מכתב סירוב לשרת בשטחים, ובו כתבו: "לא ניתן עוד את ידינו לשלטון הדיכוי בשטחים". סמ"ר ניר פ. מחותמי המכתב: "הרגשנו שחייבים לעשות משהו". גורמי צבא: היחס לסרבני הסיירת לא יהיה שונה מהיחס לסרבנים אחרים
-
למכתב הסרבנים המלא - לחצו כאן.
-
אהוד ברק: "חזרו בכם" - לחצו כאן.
-
פרשנות מאת עפר שלח - לחצו כאן.
-
מונולוג של סרבן מהסיירת - לחצו כאן.
במכתב סרבני הסיירת נכתב בין השאר: "לכבוד ראש הממשלה, מר אריאל שרון. אנו, אזרחים המשרתים שרות מילואים פעיל, לוחמים וקצינים, בוגרי סיירת מטכ"ל, בחרנו גם אנו לצעוד לפני המחנה, כאשר חונכנו.
מתוך חרדה עמוקה לעתידה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית, ציונית ויהודית, ומתוך דאגה לדמותה המוסרית והערכית אנו אומרים לך היום: לא ניתן עוד את ידינו לשלטון הדיכוי בשטחים.
אנו חרדים לגורלם של ילדי הארץ הזאת, החשופים לרוע שאינו הכרחי, ואשר אנו נותנים לו יד. זה מכבר חצינו את גבול הלוחמים על צדקת דרכם, ובאנו אל גבול הלוחמים לדיכוי עם אחר. גבול זה לא נחצה עוד! אנו מדגישים ואומרים: נמשיך להגן על מדינת ישראל ועל בטחון אזרחיה אל מול אויביה".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "חמור שאנשי מילואים משתמשים בעברם הצבאי ובשם היחידה בה שירתו כמנוף לפירסום דעותיהם הפוליטיות". גורמים במערכת הביטחון אמרו שמדובר במכתב פוליטי. בצה"ל מתכוונים להתייחס בחומרה לחותמים. גורמי צבא אמרו ל-ynet שהיחס לסרבנים מסיירת מטכ"ל לא יהיה שונה מהיחס שניתן לסרבנים אחרים, משמע - הדחה.
"מאסה של רשעות וטמטום"
ניר פ (33). לוחם בשירות מילואים בסיירת מטכ"ל, סיפר ל-ynet על התגבשות קבוצת הסרבנים: "התגבשנו מתוך שיחות, שבהן עלתה תחושה שחייבים לעשות משהו". לדבריו, "התחושה היתה של צורך אישי, מוסר אישי, שמשהו פה לא עובד נכון. קודם כל, כל אחד התגבש עם עצמו. אף אחד לא שכנע אף אחד. כל אחד לקח את הזמן שלו. כולם באו מוכנים מבחינת האידיאולוגיה".
בעקבות התארגנות מכתב הסרבנים, הועבר בפלוגת המילואים בסיירת מכתב אזהרה לכל הלוחמים, ובו הוזהרו מליטול חלק בקמפיין הסרבנות. במכתב האזהרה הובע זעזוע מהשימוש בשם היחידה לצרכים פוליטיים ופופוליסטיים. מפקד בכיר בפלוגת המילואים אמר ל-ynet: "זהו שימוש ציני בשם היחידה, לאנשים שעשו זאת אסור היה לעשות את זה".
נמרוד ח. (52), ששירת בעבר במילואים בסיירת מטכ"ל, וחתם על מכתב הסרבנים הראשון סיפר ל-ynet על גיבוש המכתב החדש: "יש כאן קשת רחבה של גילאים. חלק חתמו בעבר על מכתב 'אומץ לסרב'. החבר'ה היותר צעירים, חוו על בשרם שירות בשטחים והגיעו למסקנה שאינם יכולים לעמוד מנגד, התארגנו יחד בזמן האחרון והחליטו לפעול".
על השאלה מדוע דווקא עכשיו החליטו לחתום על מכתב הסירוב, השיב נמרוד: "כנראה שהיה צריך מאסה של רשעות, טמטום, קהות חושים של מדינת ישראל ומי שמוביל אותה. אנחנו ממררים את החיים של האוכלוסיה ממול".
"לא רק כבוד השר ביבי נתניהו, גם אנחנו חרדים לגורל המדינה, וצריך להיפרד. אנחנו חרדים למדינה היהודית הדמוקרטית. למרות שאני פיזית לא נמצא בשטחים, הדברים שנעשים שם נעשים בשמי. בשם מדינת ישראל".
סרבני האינתיפאדה השנייה
תופעת הסירוב פרצה לתודעה הציבורית בחודש ינואר 2002, אז פרסמו 50 קצינים וחיילים קרביים מכתב שבו קראו לסרב לשרת בשטחים, כדי להביא לסיום הכיבוש. בעקבות המכתב נוסדה תנועת "אומץ לסרב".
בחודש ספטמבר האחרון שיגרו 27 טייסים ואנשי צוות אוויר למפקד חיל האוויר, האלוף דן חלוץ, עצומה ובה הודיעו שלא ישתתפו במשימות תקיפה בשטחים. השם הבולט בחותמים היה תת אלוף (במיל') יפתח ספקטור, טייס מיתולוגי בחיל האוויר, שפיקד על טייסות ובסיסים והשתתף בהפצצת הכור בעיראק.
הסרבנים טוענים כי הכיבוש מוליד סכנות ביטחוניות, נזק הרסני לדמוקרטיה, נזק כלכלי ושחיקת החוק. לטענת תנועת "אומץ לסרב", 574 לוחמים חתמו על מכתב הסירוב, וכמחציתם נשלחו בשל כך לכלא הצבאי.
בשבוע שעבר הרשיע בית הדין הצבאי ביפו את חמשת הסרבנים חגי מטר, מתן קמינר, שמרי צמרת, אדם מאור ונועם בהט בהשתמטות משירות צבאי בצה"ל. החמישה עצורים בכלא צבאי יותר משנה בשל סירובם לשרת בצה"ל מטעמי מצפון.
בתנועת "אומץ לסרב" מציינים כי מדי שבוע מצטרפים עוד סרבנים חדשים. במכתב הסרבנים המקורי נכתב בין השאר: "אנחנו, קצינים וחיילי מילואים קרביים בצבא ההגנה לישראל, שחונכנו על ברכי הציונות, לא נוסיף להילחם מעבר לקו הירוק במטרה לשלוט, לגרש, להרעיב ולהשפיל עם שלם".
סיירת מטכ"ל: תעודת זהות
מתוך האנציקלופדיה: יחידת סיירת מטכ"ל נחשבת ליחידת עילית בצה"ל. יעודה - ביצוע מבצעים מיוחדים, לרוב בשירות אגף המודיעין של צה"ל (אמ"ן). היא הוקמה על ידי אברהם ארנן ומאיר הר ציון ב-1957.
מסלול הכשרת לוחמי היחידה נמשך זמן רב ונחשב לאחד מן הקשים והמקצועיים בצה"ל. רבים ממבצעי היחידה נותרו חשאיים, ושנים רבות עצם קיומה נשמר כסוד צבאי. בין מבצעי היחידה שהותרו לפרסום: הפשיטה על האי גרין, מבצע "אביב נעורים", חטיפת השייח' עובייד וחטיפתו של מוצטפא דיראני. כמו כן יוחסה לה בתקשורת הזרה פעולת חיסולו של אבו ג'יהאד.
לצד פעילותה המבצעית-צה"לית נחשבת סיירת מטכ"ל כיחידה מבצעת לשיחרור בני ערובה וביצוע פעולות אחרות נגד הטרור. בין פעולותיה המוכרות בתחום: מבצע "יונתן", ההשתלטות על מטוס "סבנה", נסיון השיחרור של נחשון וקסמן ופרשת מלון "סבוי".
בנובמבר 1992 במהלך תרגיל של היחידה נהרגו חמישה מאנשי היחידה בתאונת אימונים. פרטי הפרשה והתנהלותו של הדרג הבכיר של צה"ל לאחר מכן, נודעו בציבור כאסון צאלים ב', ורק לאחרונה נודע כי מדובר היה בתרגיל לקראת אפשרות לחסל את שליט עיראק, סדאם חוסיין.
רבים מלוחמיה ומפקדיה של סיירת מטכ"ל הגיעו לדרג הפיקודי הבכיר בצה"ל. בהם ניתן למנות את אהוד ברק, דני יתום, נחמיה תמרי, משה (בוגי) יעלון, עוזי דיין ועמירם לוין.