יום היסטורי: סופו הרשמי של הקיבוץ הישן
התנועה הקיבוצית צפויה להגדיר היום מחדש את המושג קיבוץ: לצד הקיבוצים השיתופיים יוגדרו "קיבוצים מתחדשים", בהם יקבלו החברים משכורות לפי תפוקה. השאר יוגדרו כ"יישובים קהילתיים" – ולמעשה יתפרקו
יום היסטורי לקיבוצים: בוועידה השנייה של התנועה הקיבוצית, שתתכנס היום (ב') בקיבוץ עין-החורש, צפויה להתקבל החלטה מהפכנית: שינוי סיווג הקיבוצים לשני סוגים: "קיבוץ שיתופי" – הקיבוץ הקלאסי המוכר, ו"קיבוץ מתחדש" – הגדרה שתיתן ביטוי למגוון שינויים כמו שיוך דירות ונכסים לחברים ושכר דיפרנציאלי. כך פורסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות".
במהלך הוועידה יציגו שני ראשי התנועה הקיבוצית, מזכיר התק"ם נתן טל ומזכיר התנועה הקיבוצית (הקיבוץ הארצי) גברי בר-גיל, את מסקנות ועדת בן-רפאל בנושא עתיד הקיבוצים. ועדת בן רפאל, שבראשה עמד פרופ' אליעזר בן רפאל, מונתה במאי אשתקד על ידי הממשלה וסיימה את עבודתה לאחרונה. מסקנותיה העיקריות נוגעות לשינוי בחקיקה.
השאלה הבסיסית שעמדה בפניה היתה "מהו קיבוץ". הוועדה הגיעה פה אחד למסקנה כי אין כבר מודל אחיד לקיבוץ, וכי יש לסווג את הקיבוצים לשני סוגים: "הקיבוץ השיתופי", ו"הקיבוץ המתחדש". קיבוצים שלא יעמדו אפילו בהגדרות של "קיבוץ מתחדש" לא יהיו עוד קיבוצים, ויכונו "לא קיבוץ" או "יישוב קהילתי".
"הקיבוץ השיתופי" הוא הקיבוץ המסורתי, הקיים עשרות שנים. כל הרכוש בו משותף וכל החברים עובדים בקיבוץ ומקבלים ממנו את כל צורכיהם. לעומת זאת, "הקיבוץ המתחדש" מבטא, לפי המלצות הוועדה, שינויים שהתרחשו בשנים האחרונות בקיבוצים רבים. בין מאפייניו:
שיוך דירות לחברי קיבוץ ורישומן על שמותיהם בטאבו. חברי הקיבוץ יוכלו להוריש את הדירות האלה ליורשיהם. עם זאת, קבעה הוועדה כי יש להגביל את סחירות הדירות. כך למשל, לא ייתכן שחבר קיבוץ ימכור את דירתו בשוק החופשי לאדם שהקיבוץ אינו מעוניין בו.
שכר דיפרנציאלי. בקיבוץ המתחדש יקבל מנהל המפעל שכר גבוה, ועובד פשוט במכבסה יקבל שכר נמוך יותר, לפי תרומתו לקיבוץ. כך לכל חבר יהיה תמריץ להצטיין, להתקדם ולהרוויח יותר.
שיוך אמצעי הייצור לחברים (פרט לקרקע, מים ומיכסות ייצור), "ובלבד שהשליטה באמצעי הייצור תהיה בידי האגודה ולא בידי החברים". כך למשל, יוכל חבר מסוים להיות "קבלן משנה" של ענף מסוים בקיבוץ. הוא יוכל להגדיל את רווחיו – וליהנות מהם.
בתנועה הקיבוצית יש 257 קיבוצים ובקיבוץ הדתי יש עוד 15. 165 מתוך 257 הקיבוצים חיים לפי המודל של "קיבוץ מתחדש". 88 קיבוצים נשארו "שיתופיים", ומצבם של ארבעת האחרים אינו ברור. בין הקיבוצים המסורתיים ניתן למצוא את מעגן-מיכאל, גן-שמואל, שדה-בוקר ורביבים. עם הקיבוצים המתחדשים נמנים נחל-עוז, הגושרים, בית-השיטה, געתון, כפר-רופין ואשדות-יעקב איחוד.