"הקיצוץ בתקציב יפגע בתמיכה בילדים אוטיסטים"
שעות הסמך, במסגרתן מגיעים מטפלים לשהות עם הילד האוטיסט ולהקל על בני משפחתו, יקוצצו ביותר ממחצית. השירות שניתן ליותר מ-300 משפחות ינתן רק ל-135. אב לילד אוטיסט: "אבקש מהמדינה לעשות לו המתת חסד. אי אפשר לחיות ככה"
ילדים הסובלים מאוטיזם צפויים לאבד חלק ניכר מהעזרה הניתנת להם ולבני משפחותיהם כתוצאה ישירה מהקיצוץ בתקציב משרד הבריאות, כך גילתה היום (ד') מנכ"לית ארגון אלו"ט, מרגלית תירוש בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בכנסת.
תירוש התייחסה לשעות הסמך, שעות בהן מגיעים מטפלים מוסמכים לשהות עם הילד האוטיסט, לקדמו באמצעות שיחות ומשחקים, לתמוך בבני משפחתו ולאפשר להם להתפנות לעיסוקים אחרים. לדבריה, המינימום הרצוי לילד אוטיסט עומד על 86 שעות חודשיות אולם בשנת 2003 הוקצבו למשפחות 30 שעות בחודש ובשנה הבאה תרד הכמות ל-18 שעות בלבד. תירוש אמרה כי כ-600 משפחות הזקוקות לשעות סמך עדיין מצויות ברשימת הממתינים.
זאת ועוד, מנהלת היחידה לטיפול באוטיסטים, לילי אבירי, ציינה בדיון כי השירות החדש לא תוקצב כראוי, והתקצוב לא תאם את גודל האוכלוסיה הזקוקה לו. לדבריה, העזרה המשפחתית שמעניקה היחידה ניתנה בשנת 2003 ל-350 משפחות, וב-2004 השירות ינתן רק ל-135 משפחות, כאמור, תוך צימצום ניכר בהיקף השעות החודשיות.
"ילד אוטיסט זה כמו פצצה בבית"
תמי, אם לילד אוטיסט בן 11, סיפרה למשתתפי הישיבה כי נאבקה שמונה שנים כדי שבנה יקבל סיוע ורק לפני שנה זכתה לקבל את מבוקשה. "ילד אוטיסט זה כמו פצצה בבית, כולם נפגעים - נפשית, כלכלית ופיזית. אני לא מוציאה אותו מהבית להוסטל בגלל השירותים הקהילתיים של הסומכות. אני מבקשת שתעזרו לנו להחזיק את הילד בבית עוד הרבה שנים".
יצחק, אב לילד אוטיסט בן 7, אמר כי אם יופסקו שירותי הסומכות לבנו הוא "יבקש מהמדינה לעשות לו המתת חסד. אי אפשר לחיות כך".
נציגת משרד הבריאות, אירנה גביר, הוסיפה כי תקציב גני הילדים לילדים אוטיסטים קוצץ לקראת 2004 ב-1.2 מיליון ש"ח, כך ש-50 מכלל 350 הילדים המטופלים בגנים אלו לא יזכו לטיפול נוסף.
בדיון עלה גם נושא תקציב הנופשונים - בהם ניתן להשאיר את הילד האוטיסט ללינה של לילה או שניים כדי להקל על משפחתו. התקציב קוצץ כך שבשנת 2004 כל ילד אוטיסט יוכל לישון באותם נופשונים רק 15 לילות בשנה.
הרשויות המקומיות אמורות להעביר 25 אחוז מהתקציב לשירותים הקהילתיים הניתנים לילדים אוטיסטים, כאשר שאר המימון מגיע ממשרד הרווחה. גורמים ממרכז המחקר והמידע של הכנסת אמרו בדיון כי נכון להיום הרשויות המקומיות אינן מסוגלות לממן את חלקן.
נציג משרד האוצר בדיון, משה בר סימנטוב, אמר כי תקציבי השירותים החברתיים לא נוצלו בשנתיים האחרונות במלואם על ידי משרד הרווחה, והוא מוכן לפעול מול הארגונים המטפלים באוטיסטים ומשרד הרווחה כדי לייעל את חלוקת התקציבים, ולהעברת עודפי התקציב שנותרו לשנת 2004.
מ"מ יושב ראש הוועדה, ח"כ אריה אלדר, ביקש מנציגי משרדי האוצר, הרווחה, הבריאות וארגון אלו"ט להציג לוועדה בתוך שלושה חודשים דרכים יעילות יותר להוצאת תקציבי הטיפול באוטיסטים.