עלו ברשת
השפה של בני הלילית, הממשלתון, פטפטת ברשת, לא רלבנטי, מילון פרחוני, הוצאת מאגנס, בשל אותי, משפוחה עם שורשים, קהילת כדורגל, אוניל, אבסולוט, אהבה בכל שפה וסוף העולם
בזבוז: הממשלתון
אחרי שעיצבן רבים מן האגף הפוליטי הימני עם ה"מתנחלון" שלו, מעין מחשבון להשוואת עלויות ההתנחלויות עם הוצאות הממשלה במגזרים אחרים - משיק אלי זבולוני את ה"ממשלתון", אתר קטן שמציג את העלויות של הוצאות הממשלה בערכים מחיי היום יום.
כך למשל, הוא מציג את האבסורד שבהוצאות על הגנה משפטית לחברי כנסת (2 מיליון שקלים בשנה), שהיו יכולים לממן בקלות כ-150 קצבאות זקנה שנתיות ליחידים.
או את מחירו של הבונקר הממשלתי בהרי ירושלים, שזכה לכינוי הבור - ביחידות של כיכר לחם אחיד (כ-110 מיליון כיכרות לחם ל"בור" אחד). הממשלתון מאפשר לחשב מהלכים ממשלה שונים אל מול מוצרים ושירותים, כמו מכונית, מחשב אישי, מקלט טלוויזיה ועוד. אחרי כמה שניות של שעשוע במחשבון הזה, המסר שמאחוריו נקלט באופן ברור מאוד.
מילים: פטפטת ברשת
מעצב הפונטים מאיר סדן מפעיל באתר שלו משחק מילים מקוון ומדליק, "פטפטת" שמו, שכל תכליתו היא לאפשר לגולשים רבים ככל האפשר להזין אליו מילים, ולהציג קישוריות בין המילים לבין עצמן. מטרתו של סדן היתה לבדוק כיצד המילים מתקשרות זו לזו, ובאילו הקשרים. התוצאה שניכרת באתר - אגב, סולידי, אסתטי ויפהפה - מוכיחה שמדובר גם בניסוי חברתי, ולא רק במשחק.
מי ישאר: סוף העולם
סרטון קצרצר ומאוד מגניב מתאר את קצו המתקרב של העולם כתוצאה ממטח סבוך של טילים גרעיניים בין יבשתיים, שממטירות מדינות אויבות זו על זו בעת ובעונה אחת. לגרסת הסרטון, דבר לא ישרוד את המהלך הזה, אולי מלבד אוסטרליה.
לפיכך, מציע הקריין המזכיר מאוד בקולו את זה של הקומיקאי מרטין שורט, שתושבי קליפורניה יתמקדו מעתה והלאה בהיפרדות פיסית מיבשת אמריקה, ממניעים של פיקוח נפש כמובן, ויחברו אל הוואי ואלסקה, שאולי כך יצליחו להציל עורם מיום הדין הצפוי. שלח: ליאור אבידב.
זבל: לזהות דואר אלקטרוני מופרך?
גם אתם, יש להניח, קיבלתם לא פעם דואר אלקטרוני מיד שנייה, שקרא לכם להיזהר מקונספירציה של גוף ממסדי כלשהו, להירתם למען חסר מזל זה או אחר, או סתם, ביקש לשתף אתכם בעובדות מפתיעות. לטובתכם התגייס כעת חנן כהן, אושיית רשת ותיק, המפעיל כעת שירות לציבור מקבלי הודעות שרשרת, בשם "לא רלוונטי".
באתר מרכז כהן הודעות מהסוג הנ"ל שהועברו בדואר אלקטרוני, ומאשר או מפריך את אמינותן. כהן מציע לכל מי שהודעה כזו התגלגלה לידיו, והוא חוכך בדעתו אם להפיצה לכל רשימת המכותבים שלו, להעביר אליו את תוכנה לבדיקה של מידת מהימנותו.
מדע: מילון אסטרונומי
באתר פרחי מדע של מכללת עמק הירדן גילינו אוצר בלום של ידע: מילון משאבים גדול למושגים בתחום האסטרונומיה. האתר המושקע והמאוד מרשים הזה מציג מאות מונחים עבריים באסטרונומיה וחקר החלל, המלווים בתמונות, קישורים לאתרים רלוונטיים וציון מקורות מידע נוספים. המילון מאפשר חיפוש על פי אות (גם באנגלית), או מילות מפתח.
ארגון פרחי מדע מפעיל סדרת אתרים על פי תחומי פעילותו בקרב ילדים ובני נוער שוחרי ידע, שאוגדו למעין עמוד שער איכותי למען הגולשים. יש שם הפניות למאגרי תמונות, הסברים על בית הספר לאסטרונומיה, מידע על הניידת האסטרונומית, על המעבדה השטה בכנרת, פרויקטים בתחום החינוך ועוד.
ספרים: מגה-מאגנס
הוצאת הספרים האוניברסיטאית "מאגנס" השיקה לפני שבועות אחדים אתר מקיף, אסתטי ואיכותי, המביא מידע על מאות כותרים שראו אור בהוצאה, ומאפשר לרכוש אותם און-ליין. האתר מושקע, מאפשר חיפוש קל ונוח של ספרי מחקר ועיון, מציג אותם בקטיגוריות, ולצדם מביא מאמרים ומובאות מתוך מחקרים שנעשו בהשראתם או בעזרתם.
מבצע: כרטיס מאוניל
מותג הגלישה הבינלאומי "אוניל" מעלה באתר הבית שלו הצעה שקשה לסרב לה: 15 כרטיסי ביקור פלסטיים, עמידים למים, עם שמכם, כתובת האימייל והטלפון, ותמונת רקע על פי בחירה (ומובן שכל התמונות הן של גלישת גלים ומים) - חינם לכל גולש. כרטיסי הביקור האלה יגיעו אליכם בדואר בתוך שבועיים. המבצע - רק עד אמצע פברואר.
אוכל: בשל אותי
להברקה הזו אחראים דני גבעתי ועידו הכהן, שני חברים שאוהבים לבשל, ושנואשו יום אחד מלחפש מתכונים בים האתרים ברשת. כך המציאו את "קוק מי", מנוע לחיפוש מתכונים עבריים ברשת, שמיועד לאנשים שכבר פתחו את המקר, ראו מה נשאר מהקניות של יום שישי, ועם זה הם צריכים להכין ארוחה רומנטית בת ארבע מנות בתוך זמן קצר. האתר מאפשר חיפוש חופשי, או חיפוש מתכונים לפי מרכיבים עיקריים, סוגי המנות ואופן ההכנה. האתר אסתטי, פשוט וגאוני.
כדורגל: הכדור הוא הכל
"איי סוקר" הוא אתר קהילתי גדול ומקיף לחובבי הכדורגל. הוא כולל סדרה של פורומים: כדורגל ישראלי, עולמי, אנגלי, איטלקי וספרדי, ולצדם פורומים לוויינים: משחקי מחשב בתחום הספורט, טריוויה והימורים. האתר פעיל מאוד, מרכז הודעות מאלפי אוהדים של עשרות קבוצות - מהפועל עכו והפועל אשקלון ועד אוהדי ווסטהאם ואפילו בארנט, מהליגה החמישית באנגליה.
קמפיין: אבסולוט אספנים
רבים רואים בקמפיין הפרסומי הוותיק של וודקה אבסולוט הרבה יותר מסדרת מודעות עמוד, אלא גם מעין תערוכה אמנותית מתמשכת וחובקת עולם. האתר הזה, המציג אוסף של מודעות כאלה, מוכיח זאת בגדול, ומציג מאות מודעות של אבסולוט ממדינות שונות בעולם, עם דגש חזק על מודעות אמריקניות, וביניהן - יצירות אמנות ממש. האוסף הזה מוצג בקטיגוריות, ומפעילי האתר מאפשרים לגולשים להוסיף מודעות ממדינתם, או כאלה שיצרו בעצמם.
אהבה: בכל שפה
אם שברתם את הראש ולא מצאתם דרך מקורית וראויה להגיד בפשטות "אני אוהב אותך", האתר הקטן הזה מציע לכם 65 אופציות שונות לעשות זאת. בעמוד אחד ופשוט הוא מציג את הביטוי הזה ב-65 שפות שונות, כולל אקזוטיות במיוחד, כמו יידיש, אספרנטו, שפת זולו וסנסקריט. גילה אותו למענכם: דן דקל.
פייבוריט: השפה של בני הלילית
הקהילה הטולקינאית לא נחה רגע: אחרי שנה פעילה מאוד במהלכה העלתה לרשת שלושה אתרים איכותיים, המציגים היבטים שונים בטרילוגיה של שר הטבעות, משיקים חבריה כעת את אלדאלאמבה (Eldalambe), האחרון בסדרת האתרים עליהם עמלו חודשים רבים.
אחרי האתרים שמיפו את היצירות, והציגו את התפתחותן הכרונולוגית, אלדאלאמבה בא ללמדכם את הקווניה, שפת האלפים, בני הלילית הטובים. העניין הזה לא ידוע לכל אדם, אולם מתברר כי השפה שמופיעה בספריו של טולקין, וגם בטרילוגיית הסרטים של ג'קסון, היא אוצר מילים עשיר, המבוסס על דקדוק מפורט ומורכבות לשונית. טולקין, אולי לא אמרו לכם, היה בלשן במקצועו, ולמעשה בנה את סדרת סיפוריו כרקע לשפות שהוא יצר. מתוך שפות אלה, הקווניה, שפתם של בני הלילית מהמערב, היא אחת השפות המפותחות והקלות יותר ללמידה.
קורס מקוון ללימוד השפה
אתר אלדאלאמבה הוא למעשה מעין קורס מקוון ללימוד השפה והכתב, והוא מכיל מילון מפורט לקווניה, שתורגם לעברית. בנייתו נמשכה כמעט שנה, והוא אחד הפרויקטים המורכבים וארוכים יותר שבהם היו חברי הקהילה הטולקינאית הישראלית מעורבים. את התכנים באתר משלים הפורום המוקדש לשפות של הקהילה, בו עובר מידע רב בין מומחים לשפות של טולקין.
עם השקת אלדאלאמבה סיימו רן בר-זיק וחברי הקהילה את המיפוי והמחקר של המעגל הראשון וההכרחי להבנת יצירתו של טולקין. לצד סדרת האתרים שלהם, אולי הפרויקט הקהילתי המרשים והמושקע ביותר ברשת העברית, התפתחו פורומים רבים, המשמשים את שוחרי טולקין בארץ, ומשלימים את הידע שמוצג באתרים. אחרי הפסקה הכרחית למנוחה, מבטיחים חברי הקהילה להתניע מחדש בשנה הבאה מהלכי בנייה של אתרים נוספים, שיתמקדו בהיבטים הרבה יותר מתקדמים ביצירה.
אה, ועוד דבר: בראבו.
ייתכן קושי בגלישה לחלק מהאתרים עקב עומס של גולשים.