התוכנית ליישוב הגולן: מחאות בדמשק, ביקורת בארה"ב
במחלקת המדינה האמריקנית מתכוונים לבקש מישראל הבהרות בעקבות הפרסום ב"ידיעות אחרונות", לפיו התוכנית שאושרה בוועדת השרים כוללת הכפלה של מספר המתיישבים ברמה. בלשכת שרון טוענים כי מדובר בניפוח של תוכנית פיתוח חקלאית, שכבר אושרה בעבר. במרצ מגישים הצעת אי אמון בממשלה. דמשק: "המהלך אינו לגיטימי ומסכל כל סיכוי לשלום כולל"
סערה סביב התוכנית ליישוב הגולן: ועדת השרים לענייני התיישבות אישרה תוכנית שמטרתה להכפיל בתוך שלוש שנים את מספר המתיישבים ברמת הגולן - כך דיווח אתמול (יום ד') "ידיעות אחרונות". בסוריה מחו והציגו את המהלך הישראלי כ"בלתי לגיטימי", וטענו שהוא מסכל כל סיכוי לשלום כולל באזור. בוושינגטון מצפים ל"הבהרות" מישראל.
"אין לנו מידע מדויק בנושא, אך בדיקה שערכנו העלתה כי בהחלט יש מקום לבקש הבהרות", כך אמר אדם ארלי, דובר במחלקת המדינה האמריקנית. הדובר הוסיף כי מדיניות הממשל לא השתנתה, ובמסגרתה "ישראל חייבת להפסיק לאלתר את הבנייה בהתנחלויות". גם בצרפת קראו לישראל לגנוז את פרוייקט הפיתוח ברמת-הגולן.
בעקבות הפירסום, הביעו גורמים בכירים במשרד ראש הממשלה כעס על הצגת התוכנית לפיתוח היישובים הכפריים בישראל כתוכנית גרנדיוזית ליישוב רמת הגולן ו"מסר לאסד".
הגורמים אמרו ל-ynet כי יש "להביע צער על כך שתוכנית פיתוח חקלאית-תיירותית ברמת הגולן, שמהווה חלק מהמערך הכולל של עידוד המגזר הכפרי בישראל, משמשת באופן מעוות לצרכים פוליטיים". לדבריהם, התוכנית אושרה עוד לפני הראיון הפייסני שהעניק אסד ל"ניו יורק טיימס".
גם בסוריה לא אהבו לשמוע על התוכנית: "הכפלת מספר התושבים בגולן מסכלת כל אפשרות לשלום כולל באזור", אמר דובר רשמי מטעם הממשלה בדמשק. הוא ציין כי "הגולן היה ויהיה לעד שטח סורי".
סגן שר החוץ הסורי, עיסא דוויש, אמר כי "ישראל משלה את עצמה אם היא סבורה שתשיג דבר כלשהו בהסתמך על הכיבוש. באופן מעשי, ישראל לא תוכל להשיג דבר ממהלך זה - משום שהוא אינו לגיטימי מבחינת החוק הבינלאומי".
סולימאן חדד, חבר ועדת החוץ בפרלמנט הסורי, אמר לרשת הטלוויזיה אל-ערביה: "גם אם תשים ישראל את כל יהודי העולם בגולן, לא נוותר על אף גרגיר מהגולן והכנרת עד רג'ר ואל-חמה (חמת גדר). הגולן יישאר סורי". גם צרפת קראה לישראל לגנוז את פרוייקט הרחבת היישובים בגולן.
ראש המועצה האזורית גולן, אלי מלכה, הבהיר כי התוכנית המוצעת אינה כוללת הקמת יישובים חדשים, אלא מגדירה יישובים קיימים ככפרי תיירות. הוא הוסיף כי עיקרי התוכנית הם הגדלת האוכלוסייה הכפרית בגולן בכ-30% (900 משפחות בשלוש שנים), והגדלת הייצוא החקלאי ב-70%.
מלכה הוסיף כי אין שום קשר בין התוכנית למהלכים פוליטיים מדיניים. "מטרת התוכנית היא קליטת משפחות ויצירת מקומות תעסוקה", אמר.
התיכנון: ישובים ללינה כפרית
מדובר בתוכנית שגובשה על ידי שר החקלאות ישראל כץ מהליכוד. לדברי גורמים במשרד החקלאות, אין לתוכנית עלות נוספת, אלא העלות מגיע מן התקציבים הקיימים של משרדי הממשלה הנוגעים בנושא, כולל מתקציב ההתיישבות הכפרית במשרד החקלאות.
ההערכה היא כי הקמת 9 הישובים החדשים, המיועדים לתיירות ולינה כפרית, וכן הרחבת הקיימים תעלה לאורך 3 שנים כ-270 מיליון שקלים, מתוכם 127 מיליון יגיעו מכספי ישובים אחרים בגולן. בקרוב אף מתוכנן קמפיין תקשורתי לעידוד ההתיישבות בגולן.
בסביבת השר כץ אמרו ל-ynet: "זהו מסר ברור לנשיא הסורי בשאר אסד, שישראל תמשיך לישב את הגולן, עד שיוכל לראות מארמונו את ישובי הגולן מלבלבים ופורחים. התוכנית התפרסמה בעיתוי המתאים ביותר - כשהוכח בבירור שאצל סוריה, אחד בפה ואחד בלב, כפי שמעידים הפרסומים על הסיוע שהעניקה לסדאם חוסיין בתחום הברחת הנשק".
שר התשתיות יוסף פריצקי משינוי אמר בתגובה לתוכנית: "לדעתי, עדיף להשקיע בגליל ולא בגולן, מן הטעם שהגליל הוא אזור שזקוק יותר להשקעה בהתיישבות יהודית, משום שלמיטב ידיעתי, בגולן יש רוב יהודי ברור. עם זאת, אני בהחלט מקדם את ההתיישבות שם בברכה. בהבדל מהשטחים, רמת הגולן היא חלק בלתי-נפרד ממדינת ישראל. בניגוד לשטחים שהם שטח כבוש, רמת הגולן מבחינתי, היא בדיוק כמו נתניה".
אבל יש מי שמתנגד בתוקף: ח"כ יוסי שריד הודיע כי מרצ תגיש הצעת אי-אמון בממשלת שרון. "הממשלה הזו מפתחת מדי יום יותר ויותר סימנים של חוסר שפיות מדיני וכלכלי. אם דווקא עכשיו, בתגובה להצהרות המתונות של אסד היא מכפילה את ההתיישבות בגולן - רק הטירוף המדיני מתחרה כאן עם חוסר האחריות הכלכלית והחברתית", דברי שריד.
ח"כ זהבה גלאון הגדירה את התוכנית "סיכול ממוקד" לכל ניסיון להגיע להסדר עם סוריה. לדבריה, "שוב נחשפים דיבורים על כוונות השלום של הממשלה כהצהרות ריקות מתוכן וזריית חול בעיני הציבור".