ביה"ד הצבאי: שנת מאסר לכל אחד מ-5 הסרבנים
חמשת הצעירים - נעם בהט, אדם מאור, חגי מטר, שמרי צמרת ומתן קמינר, המסרבים להתגייס מטעמי מצפון, הורשעו כבר לפני שלושה שבועות בסירוב פקודה - והיום הם נשלחו לשנה בכלא. שמרי צמרת: "זה מה שצריך לצפות מבית דין שהוא חלק מצבא ששולח חיילים למות בנצרים ובמערת המכפלה". ענת מטר, אמו של חגי: "זה לא יפחיד אותנו, יש עוד רבים כמוהם"
"עשו מאיתנו גיבורים ואחרים יבואו בעקבותנו" - כך הגיב אחר הצהריים (יום א') אחד מסרבני השירות על החלטת בית-הדין הצבאי ביפו לגזור עליו ועל ארבעת חבריו שנה מאסר בפועל. זאת, 14 חודשים לאחר שהחמישה - נעם בהט, אדם מאור, חגי מטר, שמרי צמרת ומתן קמינר, הודיעו על סירובם לשרת מטעמי מצפון.
לאורך הקראת גזר הדין נשמר שקט מתוח באולם. בני משפחותיהם וחבריהם של חמשת הסרבנים הגיעו כדי ללוותם. בסיום הגיבו כמה מהם במחיאות כפיים, כאשר יצאו החמישה החוצה.
בגזר הדין כתבו שלושת השופטים, בראשות אב בית הדין אלוף-משנה אבי לוי, מילים קשות נגד תופעת הסרבנות בצה"ל. "הם מפירים את עקרון השוויון, שוויון בנשיאת הנטל הביטחוני ושוויון בעמידה בסיכונים הכרוכים בשירות הצבאי", נכתב. "מדובר ברצון לסחוף אנשים רבים אחריהם, רצון לבצע שינויים פוליטים ולשנות את עמדות הממשלה במעשה לא דמוקרטי".
השופטים ציינו כי לאור העובדה שהחמישה הודיעו כי לא יהיו מוכנים להתגייס גם בתום תקופת המאסר שיקבלו - יש להחמיר בעונש.
השופטים אף ציינו כי הנאשמים מבצעים את מעשיהם על מנת לגרום לשינוי לבבות בקרב הציבור הרחב, וגם כדי להשפיע על הדרג המדיני מפאת החשש לקריסה של מערכי הצבא - פועל יוצא של התרחבות תופעת הסירוב עצמה. "זהו מעשה בלתי דמוקרטי הפוגע בביטחון המדינה במובנו הרחב", ציינו השופטים.
דעות השופטים לגבי גזר הדין היו מנוגדות. אחד השופטים המליץ להטיל על החמישה עונש של 22 חודשי מאסר בפועל, שופט אחר דרש כי עליהם לרצות מאסר בן 12 חודשים ואילו השלישי דרש שישה חודשים. לבסוף הוחלט להטיל עליהם 12 חודשי מאסר.
"לא נהסס לשוב לבית-המשפט"
התובע במשפט, סרן ירון קוסטלוביץ', אמר כי העונש שנגזר על הנאשמים ראוי ומכובד, והביע תקווה שבתום ריצויו יצטרכו החמישה להתגייס לשירות צבאי מלא.
שמרי צמרת אמר בעקבות גזר הדין: "אני מתוסכל. זה מה שצריך לצפות מבית דין שהוא חלק מהצבא. צבא ששולח חיילים למות בנצרים ובמערת המכפלה. הטיפול בתופעת הסרבנות צריך להיות של המדינה ולא של הצבא. חייבים לצאת מהשטחים".
חגי מטר הביע תקווה שבמהלך ריצוי שנת המאסר, יתנו להם שלטונות צה"ל פטור משירות מסיבה מצפונית או בשל אי התאמה. "אם זה מה שיהיה, אנו נעשה שירות לאומי וכך נתרום את חלקנו למדינה. אם לא נקבל את הפטור ויחייבו אותנו להתגייס, לא נהסס להגיע שוב לבית המשפט ולעבור את כל מסכת האירועים הזאת מחדש".
ענת, אמו של חגי, אמרה ל-ynet כי אינה מתחרטת לרגע על הצעד של בנה. "זה לא מפחיד אף אחד. חגי וחבריו יכלו להשתחרר מצה"ל בדרכים אחרות, אבל בחרו ללכת עם הדרך שהם מאמינים בה. כולנו יודעים שיש עוד רבים כמוהם, שאולי מעדיפים לקבל פטור מהשירות בדרכים קלות יותר".
בתום גזר הדין ציינו הסרבנים המורשעים כי גזר הדין שקיבלו לא ירתיע אחרים כמוהם. כבר בקרוב יצהירו עוד חמישה צעירים שאמורים להתגייס כי הם מסרבים לשרת בצה"ל מאותן סיבות. "עשו מאיתנו גיבורים וזה בדיוק ההיפך ממה שרצה הצבא", סיכם מתן קמינר.
הורשעו בסירוב פקודה
לפני כשלושה שבועות הורשעו החמישה בסירוב פקודה. בית המשפט קבע כי לא מדובר בסירוב מטעמי מצפון אלא ככזה הנועד להשפיע על דעת הקהל בארץ ועל מדיניות הממשלה.
לאחר סירובם להתגייס, נכלאו החמישה בכלא צבאי למשך כארבעה חודשים ואילו את עשרת החודשים האחרונים הם עושים במסגרת "מעצר פתוח" באחד מבסיסי צה"ל. העונש המקסימלי שיכול היה בית הדין הצבאי לגזור עליהם היה שלוש שנות מאסר.
בשלב הטיעונים לעונש אמר התובע, סרן ירון קוסטליץ, כי "אם לא ישרתו מאהבה, ישרתו מיראה". הוא הבהיר כי אין בדעת שלטונות הצבא לוותר על גיוסם של החמישה, וביקש שיוטל עליהם עונש חמור. הסניגור, עו"ד ד"ר דב חנין, פרש קשת רחבה של טיעונים המצביעים על ההכרח להטיל על החמישה עונש מינימלי, ולהפנותם ל"ועדת אי-התאמה" לשם שחרורם מהצבא.
בתוך כך, מתעכב מתן גזר דינו של הסרבן יוני בן ארצי, שהיה אמור להינתן כבר בשבוע שעבר. כמו כן טרם ניתנה תשובת שלטונות הצבא להמלצת בית הדין כי בן ארצי יזומן לדיון חוזר ב"ועדת המצפון" שדחתה בעבר את בקשתו להשתחרר.