מה מציעה מיקרוסופט למשרדי הממשלה?
מקור ממשלתי: מיקרוסופט פנתה למשרדי ממשלה והציעה להם לדווח על מספר רישיונות קטן ממספר המשתמשים ובכך להוזיל את מחירי התוכנה. מיקרוסופט: לא היו הדברים מעולם
התפתחות נוספת במאבק על התוכנה במגזר הממשלתי. לאחר שמשרד האוצר הודיע כי לא יחדש את הסכם המסגרת עם מיקרוסופט על שימוש בתוכנות החברה בכל משרדי הממשלה ב-2004 וכפה על אנשי החברה לנהל משא ומתן עם כל משרד בנפרד, נראה כי חברת התוכנה מאמצת טקטיקה חדשה בניסיון לעצור את הסחף.
הממשלה, כמו ארגונים גדולים אחרים, רוכשת ממיקרוסופט רישיונות, המאפשרים לה להתקין תוכנות שונות על מספר נתון של מחשבים, בהתאם למספר שנקבע בהסכם בין הצדדים. מדובר ברישיונות עבור Windows, אופיס, תוכנות שרת כמו SQL, אקסצ'יינג' ועוד. גורמים ממשלתיים טוענים, כי נציגי מיקרוסופט פנו בימים האחרונים למספר מנהלי מערכות מידע בממשלה וניסו לשכנע אותם למסור לחברה דיווח חסר על מספר רישיונות התוכנה אותם מבקשים משרדי הממשלה לרכוש, ובכך להוזיל את התשלום הכולל למיקרוסופט.
משמעות המלצה כזו היא כי מיקרוסופט מפחיתה את המחירים שהיא גובה ממשרדי הממשלה שלא באמצעות הורדת מחיר הרישיון לכל מחשב אלא על ידי הגשת דיווח מקל על כמות המחשבים בארגון. אנשי מיקרוסופט הסבירו למנהלי המערכות כי ביכולתם לדווח רק על "צרכני הידע" כדי לחייבם במחיר רישיונות מיקרוסופט, בעוד המשתמשים האחרים לא ישלמו. כך, יסבסדו המשתמשים בחינם את המשתמשים בתשלום.
תגובת מיקרוסופט ישראל
מחברת מיקרוסופט ישראל נמסר: " לא היו דברים מעולם. הטענה איננה נכונה ואין לה כל קשר למציאות". עם זאת, מקור ממשלתי שהעדיף לדבר בעילום שם, אישר את הדברים בראיון ל-ynet. "מיקרוסופט פנתה לאחרונה למשרד האוצר והציעה לאנשי מערכות המידע 'אל תדווחו על 2,000 עובדים אלא על 500 עובדים וכך תשלמו פחות'. פניות נוספות דומות, המבוססות על אמירת 'יהיה בסדר' תוך קריצת עין של החברה, התקבלו גם במשרדי ממשלה אחרים".
"המהלך האחרון של מיקרוסופט עשוי לתרום לכאורה לפיראטיות במשרדי הממשלה, בניגוד גמור למדיניות המסורתית של החברה נגד פיראטיות התוכנה", אמר עו"ד גידי פרישטיק, נציג ארגון "פורום החופש לבחור און ליין", שעומד מאחורי המהלכים הציבוריים האחרונים נגד המונופול של מיקרוסופט בישראל. עו"ד פרישטיק מתכוון לפנות לסגן החשב הכללי במשרד האוצר, איציק כהן, ולברר כיצד הוא מתכוון לפעול בעניין.
"החשב הכללי אסר להיענות להצעה"
הסכמים לרכישת תוכנה עבור משרדי הממשלה בעלות של יותר מ-400 אלף שקל חייבים באישור של כהן, מנהל מערכות המידע והמיחשוב במשרד האוצר, ולכאורה משרדים ממשלתיים הרוכשים תוכנה בהיקף קטן יותר יכולים לסכם עם מיקרוסופט בניגוד למדיניות משרד האוצר. עם זאת, כהן מציין כי "החשב הכללי במשרד האוצר, ירון זליכה, אסר על משרדי הממשלה להיענות להצעת מיקרוסופט מחשש לפיראטיות".
"דרך הפעולה הנכונה עבור מיקרוסופט היא באמצעות הורדת מחיר רישיונות התוכנה", הוא מציין. לדבריו, 50 אחוז ממשרדי הממשלה כבר החלו בתהליך רכישת התוכנות של מיקרוסופט עבור תשלום חד פעמי ויסיימו את ההתקשרות עם החברה (הליך שקרוי Buy and out, במסגרתו תוכנות מיקרוסופט הופכות לרכוש הממשלה, להבדיל משכירתן על פי הרישיון).
משרד האוצר הורה בחודש שעבר למשרדי הממשלה לחדול מרכישת מחשבים אישיים ביחד עם מערכת ההפעלה Windows החל מחודש ינואר. על פי משרד האוצר, ההחלטה התקבלה מאחר שהסכמי הרישוי (EA) של מיקרוסופט כבר כוללים את מחיר רישיונות ההפעלה. לכן, רכישת מחשבים ביחד עם רישיונות חדשים למערכת ההפעלה גורמת להוצאה כפולה, מאחר שניתן להשתמש בתוכנות בעלות רישיון שפעלו במחשבים שיצאו מכלל שימוש.