פרויקט חדש: "אומרים שלום לבוצה" של השפד"ן
איגוד ערים דן לביוב ואיכות הסביבה ועמותת "צלול" החליטו להפעיל את הפרויקט כך שעד 2006 תופסק הזרמת הבוצה מהשפד"ן לים, ותהפוך לדשן חקלאי
איגוד ערים דן לביוב ואיכות הסביבה הכריז על פרויקט "אומרים שלום לבוצה", שמטרתו להפסיק את הזרמת עודף הבוצה של השפד"ן לים עד שנת 2006. כך הוחלט בדיונים בין האיגוד לעמותת "צלול".
במסגרת הפרויקט יקים האיגוד, בהשקעה של 15 מיליון שקל, מפעל לטיפול בבוצת שפכי גוש דן והבוצה תשמש לדשן חקלאי (קומפוסטציה).
הבוצה היא תוצר הלוואי של תהליך הטיהור, הנוצר במהלך הטיפול בשפכים כתוצאה מפירוק החומרים השונים. כמות הבוצה מהווה רק 4.5% מכמות השפכים. כיום מוזרמת הבוצה מהשפד"ן לים, באמצעות מוצא ימי, למרחק של 5 ק"מ מחוף פלמחים. השפד"ן מייצר כ- 150 טונות בוצה ביממה, שיהפכו בעתיד, כאמור, לכ-150 טונות דשן חקלאי ביממה.
לאחרונה, אישר המשרד לאיכות הסביבה תוכנית של האיגוד לטיפול בבוצה על ידי שריפה. אולם דובר על תחילת הטיפול בשנת 2008.
בעמותת צלול ובאיגוד ערים דן החליטו לזרז את הטיפול בבעיה. אלכס מרגולין, מנכ"ל האיגוד: "המטרה שהציב לעצמו האיגוד היא להוציא את הבוצה מהים במהירות הרבה ביותר. לפיכך, בחר האיגוד בפתרון נוסף - פתרון ביניים של קומפוסטציה, ההופך את הבוצה לדשן חקלאי ומאפשר את הוצאת הבוצה מהים בלוחות הזמנים הקצרים ביותר. האיגוד מתחייב כי תוך פחות מ- 3 שנים לא תוזרם בוצה לים".
עו"ד יריב אברמוביץ, מנכ"ל "צלול": "תושבי ת"א הוכיחו שהם יודעים להילחם על איכות חייהם. נמשיך לעקוב אחר ביצוע התוכנית ונדאג שהתהליך יעמוד בסטנדרטים הגבוהים ביותר של שמירה על איכות חיים וסביבה".
הזרמת ביוב לים (צילום ארכיון)
צילום: שאול גולן
מומלצים