המשטרה: גורמים עברייניים ניסו לחדור לשורותינו
בדיון בוועדת הפנים בנושא הפשיעה המאורגנת, אמר ראש אגף מודיעין במשטרה: "זיהינו ניסיונות חדירה של גורמי הפשע, שניסו לשחד שוטרים, ובלמנו זאת". הוא הוסיף כי לא ידוע על "ניסיון להשתלט על מפלגות". המשטרה הציגה תוכנית למאבק בפשע המאורגן בעלות של חצי מיליארד דולר. הנשק העיקרי: הרשות להלבנת הון ועבירות המס
"לאחרונה ישנם ניסיונות של גורמים עבריינים לשחד שוטרים"- כך הודה היום (ג') ראש אגף מודיעין במשטרה, ניצב אילן פרנקו, בדיון בוועדת הפנים של הכנסת.
בדיון, שנערך ביוזמת חברי הכנסת אבשלום וילן ואיתן כבל, על התגברות הפשיעה המאורגנת בישראל, אמר פרנקו: "הפשע המאורגן מנסה בתקופה האחרונה להיכנס לעסקים חוקיים כמו נדל"ן ותחנות דלק כמכשיר להלבנת הון. המחולל המרכזי לסכסוכים האחרונים הוא בתחום ההימורים. שוק ההימורים במדינה, החוקיים והבלתי חוקיים, עומד על 14 מיליארד שקלים".
ח"כ יצחק הרצוג (עבודה) שאל האם המשטרה מזהה ניסיונות חדירה של גורמי הפשע למשטרה. בתשובה אמר פרנקו: "זיהינו מקרים שניסו לחדור ולשחד שוטרים ובלמנו זאת".
ניצב פרנקו סקר בפני הוועדה את מבנה ארגוני הפשיעה, הכולל "ראש ארגון, שני שותפים בכירים, חיילים בכירים וחיילים". לדבריו, "כל ארגון מונה עשרות אנשים. ארגון כזה מממן את עצמו בסכום של בין 400 ל-500 אלף שקל בחודש למימון של שכר, עורכי דין, מכוניות משוריינות וכו'". פרנקו הוסיף כי "הם מבצעים חלק מהפשיעה בחו"ל. אנו עוד נגיע לרבדים העליונים, הם יודעים זאת".
על דברי שרת החינוך לימור לבנת, לפיהם גורמים עבריינים מנסים להתשלט על מפלגת השלטון, אמר פרנקו, בתשובה לשאלתו של ח"כ איוב קרא (ליכוד) בנושא, כי "לא ידוע למשטרה על כך". ח"כ ניסן סלומיאנסקי (מפד"ל) שאל האם יש איומים על קצינים, והתשובה שקיבל היתה: "יש, והצמדנו לשוטרים רבים אבטחה".
המפכ"ל: הבנק למסחר היה הצינור המרכזי
מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב שלמה אהרונישקי, אמר בדיון בכנסת כי "הבנק למסחר היה צינור חמצן מרכזי לארגוני הפשיעה ותקצב במיליארדים את רוב הפעילות. החשיפה של מה שהתרחש בבנק וסגירתו גרמה לסכסוכים רבים, שחלקם קשורים לניסיונות ההתנקשויות האחרונים".
אהרונישקי הוסיף כי פשיעה וטרור הולכים יחד. "המשטרה לא פועלת בחלל ריק אלא בזירת עבודה. הפשיעה היא פועל יוצא מהמצב הכלכלי, הפוליטי והחברתי. כמעט אין בעיה לעבריין להשיג אמצעי לחימה. יש זליגה גדולה של אמל"ח מצה"ל. הקשר בין הטרור והעבריינות הפלילית מוכר".
השר לביטחון פנים, צחי הנגבי, אמר: "בחודשים האחרונים קרה דבר חסר תקדים. לא היה אף פעם קטל כזה. תשעה הרוגים מאז יולי. המצב מחייב שידוד מערכות לאומיות. יש להעניק יכולות למערכת המשפט, לרשויות, לשב"ס. הממשלה הטילה עלי להביא בפני ראש הממשלה בתוך 30 יום שיתוף פעולה מערכתי מתואם עם האוצר כדי שנוכל להצליח במאבק נגד ההימורים, הסחר בנשים והלבנת ההון שחייבים לקבל מכה אנושה".
בדיון התברר כי בשלושת השבועות האחרונים פשטה המשטרה על 200 מכוני ליווי, עצרה 700 חשודים ופתחה 1,000 תיקי חקירה.
ח"כ איתן כבל (עבודה) אמר כי "המשטרה נכשלה בתפקידה המרכזי - הגנה על אזרחי מדינת ישראל. נכון שהיא נאלצת להתעסק בסיכון פעולות טרור ולכן נדרשת החלטה אסטרטגית של הממשלה שתוציא את המשטרה מהעיסוק בטרור ותפנה אותה להגן על אזרחי ישראל מפני הפשיעה הגוברת".
ארבל: נצמצם את הזמן בין העבירה להבאה לדין
פרקליטת המדינה עדנה ארבל, מפכ"ל המשטרה, צמרת המשטרה ומשרד המשפטים ערכו בצהרים דיון בנושא הלחימה בפשיעה המאורגנת בישראל. המשטרה הציגה תוכנית בעלות של חצי מיליארד שקלים: חצי מהסכום נדרש לתוספות כוח אדם ביחידות הלוחמות בפשיעה, וחציו השני לטכנולוגיה ומיכשור, שיאפשרו את פעולות היחידות. בדיון סוכם כי אהרונישקי וארבל יערכו מפגשים קבועים בנושא, וכן הוסכם על הקמת צוותי משימה משותפים למשטרה ולפרקליטות, שיעסקו במשפחות הפשע ובארגוני הפשע בישראל.
בפתח הדיון אמרה ארבל: "עומדת לפנינו משימה לא פשוטה להילחם בטרור מבית והאמצעים הם דלים. אנו נעשה זאת בכל דרך אפשרית, גם באמצעות חקיקה. המטרה תהיה לקצר את הזמן בין מועד ביצוע העבירה ועד להבאת העבריין לדין. נעשה הכל כדי להשיב את השקט כדי שאזרחים חפים מפשע לא ייפגעו במקום שבו הם זכאים לחיות ולהתהלך".
מנכ"ל משרד המשפטים, העומד בראש ועדה שהוקמה כדי להילחם בהלבנת הון, אמר: "אנחנו נטפח תוכנית ושיטות שיגרמו לכך שהפשיעה תהיה בלתי כדאית לפושעים. נגיע למשאבים הכלכליים שהם פירות הפשע". המפכ"ל אהרונישקי: "את הפשיעה לא ניתן לחסל, אך מטרתנו לצמצם אותה למינימום ולפרק את תשתיות הפשיעה האישיות והכלכליות".
ובאותו עניין, בעוד כחודשיים תוצג לפרקליטה ולמפכ"ל התוכנית להגנת עדים, המתגבשת בימים אלה, ואשר עלותה 100 מיליון שקלים. במסגרת התוכנית יישקל מתן מסתור בחו"ל לעדים חיוניים במשפטם של ראשי ארגוני ומשפחות הפשע. כן הוסכם כי הגשת כתבי האישום בנושאי הפשע ייעשו במועד קרוב יותר לביצוע העבירות, וכי ייעשה שימוש הולך וגובר בחוק להלבנת הון ובסעיפי ענישה חמורים לחוק ארגוני הפשיעה, שעד כה לא נעשה בו שימוש, ומאפשר הטלת כפל עונשים ממה שמאפשר החוק הרגיל.