בצה"ל ויתרו? בהאג יחקרו
הלילה החליטה ועדה פנימית לבדיקת התקרית בגדר ההפרדה שלא להסיק מסקנות נגד חיילים שירו על פעילי השמאל בגדר ההפרדה. אם צה"ל לא ישכנע שהוא חוקר באופן רציני התנהגות חריגה של חיילים, תחריף בעיית הלגיטימיות הבינלאומית של פעולות צה"ל בשטחים, הפרת זכויות אדם והירי הלא מבוקר. בדרך להאג?
צה"ל חקר את פרשת הירי בגדר ההפרדה כפי שהוא יודע לחקור. בראש הוועדה עמד קצין מוערך ואמין. הוא ידע גם שהרמטכ"ל כבר דיבר אישית הן עם הפצוע והן עם החיילים שירו. הוועדה הצבאית חקרה מה שוועדות כאלה חוקרות: נהלים, הוראות, ביצוע.
בצבא היו מודעים, עוד לפני הגשת המסקנות, לכך שמה שלא יהיה תישמע ביקורת: אם ייתפסו מסקנות הוועדה והמלצותיה כחמורות מדי, תעלה הטענה של חוסר גיבוי וגלגול האחריות כלפי מטה. אם ייראו קלות מדי, יגידו שהצבא מטייח. המצב הזה איננו חדש לצה"ל. אבל מעבר לסיפור הגדר עצמו, עלולות להיות לו בזמן הקרוב השלכות שטרם התמודדנו עימן.
החקירות הפנימיות של הצבא עלו לכותרות במהלך שנות ה-90'. הימים ימי לבנון, לחימה שבה היתה מעורבת קהילה קטנה יחסית והעניין הציבורי בה היה מועט יחסית להיום. דרכי החקירה של הצבא עמדו לדיון במקרים של תאונות אימונים או כשלים מבצעיים, והגורם המניע העיקרי בוויכוח הציבורי היה משפחות שכולות. חלק מהן טען שהצבא ממסמס את החקירה, והדברים הגיעו עד כדי דרישה שהבדיקה תוצא לגוף חיצוני, שכן הצבא אינו יכול לחקור את עצמו.
צה"ל הדף את הלחצים האלה בעזרת פתיחות תקשורתית גדולה יותר, ופיתח מנגנוני הידברות רגישים יותר עם המשפחות. סייעו לו גופים חיצוניים (פורום המג"דים במילואים היה מהראשונים שבהם) שטענו שלא יכול להיות שקצין יצטרך עורך דין צמוד. בשלוש השנים האחרונות, בהן עוסק הצבא בלחימה שיש סביבה קונצנזוס, הנושא נעלם כמעט לגמרי. עכשיו הוא עלול להופיע מכיוון אחר.
נושא הלגיטימיות הבינלאומית ומצבן המשפטי של פעולות ישראל בשטחים, שראשיתו בהעברת גדר ההפרדה לבית הדין הבינלאומי בהאג, לא ייעצר כאן. זה גם מה ששמע שר המשפטים מאנשיו, ומה שהביא אותו לאמירה שישראל תהפוך לדרום אפריקה. באורח בלתי נמנע, יעלו בעתיד הקרוב גם נושאים הקשורים לפעולות צה"ל בשטחים בכלל, להפרת זכויות אדם ולירי לא מבוקר.
בצה"ל יודעים היטב שאי אפשר יהיה לפטור את הכל בטענה שמדבר באנטישמיות.
חלק מטיעוני ההגנה של ישראל ומנסיונותיה למנוע חקירות חיצוניות מוטות, אמורים להישען על כך שצה"ל חוקר, מעניש ומיישם לקחים בכל מקרה של התנהגות חריגה. זה לא ידכא את הדחף הפוליטי של מי שיבקש להכניס את ישראל לפינה, אבל אמור להיות גורם הסברתי חשוב בהדיפת הלחץ הזה. העובדה שעד היום היה מספר קטן מאוד של חקירות של גורמי המשפט הצבאי לגבי הפעילות בשטחים - בצה"ל טוענים שחלק גדול מן המקרים החריגים טופלו במסגרת היחידה - רק תחזק את החשד שאכן יש כאן מה להסתיר.
טענותיה של משפחת נעמתי מאתמול אולי אינן שייכות לנושא באופן ישיר. אבל אם לא ישכנע צה"ל שהוא אכן חוקר באופן אמין מספר מספיק של מקרים ראויים לחקירה, עלולה להחריף הבעייה של הלגיטימיות הבינלאומית. לפני עשור דיברו על עורך דין פלילי לכל קצין. בצה"ל חוששים, ומדברים בקול על אפשרות שהתמחותו של עורך הדין הזה תשונה למשפט בינלאומי.