ספקי האינטרנט יחויבו להזהיר מפני סכנות הרשת
משרד התקשורת פועל לשינוי הרשיונות של ספקי האינטרנט, כך שיחויבו ליידע את המנויים על תכנים בלתי הולמים לילדים ברשת
שר התעשייה, המסחר והתקשורת, אהוד אולמרט, הודיע היום (ג') על תמיכתו ברעיון של התיקון להצעת חוק הגנת הצרכן, לפיו ספקי האינטרנט יחויבו להזהיר מנויים מפני תכנים באינטרנט שאינם מתאימים לילדים ולבני נוער, ולספק להם מידע בדבר הדרכים שבהן ניתן לסנן תכנים ברשת.
על פי הצעת החוק הפרטית של חברי הכנסת של מפלגת "שינוי", ספקי האינטרנט יספקו למנויים עלון מידע, אשר יכלול אזהרה מפני תכנים שאינם מתאימים לילדים ולנוער, ויפרט מהן הדרכים לחסימת הגישה לתכנים כאלה. יוזמת החוק של שינוי נולדה בעקבות דיון בוועדת המדע של הכנסת בחודש יולי, 2003.
יחד עם זאת, השר אולמרט סבור כי המסגרת המתאימה להסדרת הנושא אינה באמצעות חקיקה אלא באמצעות קביעת הוראות מתאימות ברשיונותיהם של ספקי האינטרנט. הוא הנחה את הגורמים המתאימים במשרד התקשורת לפעול לתיקון הרשיונות המסדירים את פעילותם של ספקי הגישה לאינטרנט. במשרד מתכוונים לערוך בקרוב שימוע לספקי האינטרנט, לקראת שינוי הרשיונות.
"חשיבות המהלך היא בעיקר במישור ההצהרתי ומטרתו להגביר את המודעות הציבורית", אומר עו"ד יצחק קמחי, הממונה על הגנת הצרכן במשרד התעשייה והמסחר, "יש חשש אמיתי במשפחות רבות מפני הסכנות הטמונות באינטרנט לילדים ולבני נוער. הם צריכים לקבל את המידע הזה".
למה להטיל את מלאכת ההסברה דווקא על ספקי האינטרנט?
"אני מסכים שספקי האינטרנט אינם 'אחראים' לבעיה, אך אלה הגופים העיקריים עמם הגולשים מצויים בקשר. אתר משרד המסחר והתעשייה, למשל, כולל עצות לשימוש נבון ברשת, אבל רוב הגולשים לא מגיעים לאתר שלנו".
נשיא איגוד האינטרנט הישראלי, ד"ר אמיר עציוני, סבור כי התערבות ממשלתית בנוסח המוצע לא תועיל, במקרה הטוב ואף עלולה לגרום נזק לשוק. "צריך מאוד להיזהר עם מהלכי חקיקה כאלה", הוא אומר, "לא ברור למה חברה שמספקת שירותי גישה לאינטרנט נתפשת כאחראית על תכנים המתפרסמים באתרים אחרים. ספקי אינטרנט הם בסך הכל צינורות להעברת תכנים. אין הגיון ברעיון למנות אותם כאחראים על ההסברה, מה גם שהספקים "שקופים" כלפי מנויים רבים, שאינם מבקרים באתרי האינטרנט שלהם".
"אם ספקי האינטרנט יפרסמו אזהרה כזו או אחרת המצב לא ישתנה. במקום זאת, יש לפעול בכיוון של הגברת המודעות בקרב הורים ותלמידים ולהגיע להבנה עם אתרי התוכן הגדולים, שאינם כפופים לרשיונות של משרד התקשורת. אנחנו בעד קביעת נורמות ערכיות ולא בעד שינוי תקנות או חקיקה".
מהי הסדרה עצמית?
לאור הקושי לאכוף חוקים באינטרנט והחשש מפני פגיעה קשה בחופש הביטוי של הגולשים כתוצאה מאכיפה זו, נוטות יותר ויותר ממשלות להסכים כי חלק מהסוגיות באינטרנט אינן ניתנות לאכיפה באמצעות חקיקה אלא באמצעות הסדרה עצמית, הסכמה בין חברות אינטרנט וטכנולוגיה בשיתוף גופים קהילתיים וציבוריים, על כללים ועקרונות משותפים שיחולו בתוך הקהילה.
מנגנוני הסדרה במדינות שונות בעולם כוללים הפעלה של מוקדי פניות, שמאפשרים לגולשים שנפגעים מתוכנם של אתרים מסוים להתלונן, מוקדי הסברה וחינוך (באינטרנט ובטלפון) שמיועדים לקדם שימוש נכון ונבון ברשת ויישום פתרונות טכנולוגיים כמו שירותי סינון תכנים. גם ממשלת ישראל הביעה תמיכה ברעיון ההסדרה העצמית, בנייר עמדה שפירסם לפני כשלוש שנים מנכ"ל משרד התקשורת דאז, דני רוזן.
ועדה של איגוד האינטרנט דנה בשיטות ההסדרה העצמית הנהוגות במדינות שונות, ובניצני יוזמות הסדרה בישראל (למשל, שירותי סינון התכנים שמפעילים חלק מספקי האינטרנט), ועסקה בדרכים לשיתוף הפעולה בין חברות אינטרנט, בעלי אתרים וגופים ציבוריים בנוגע לאכיפה עצמית של כללים ועקרונות, במטרה למנוע התערבות חיצונית. הוועדה החליטה על הקמת קבוצת משימה שאמורה לפעול להגברת המודעות בציבור, אך פעילותה אינה מורגשת עד כה.
יש לציין, כי גם משרד התקשורת שבדק את הדרכים המאפשרות לצרכן לחסום גישה של ילדים ובני נוער לתכנים פוגעניים, מצא כי כל ספקי האינטרנט הגדולים מציעים שירות של חסימת גישה לאתרים וסינון אתרים בתשלום במסגרת סל השירותים שהם מספקים ללקוחות.
אם יממש אולמרט את כוונתו, עוד מסמך ארכני המפרט את "סכנות האינטרנט" ייכנס לסטטיסטיקה של הפרסומים המבהילים, אך כמה גולשים יקראו אותו, וחשוב מכך, כמה מהם ידעו להפיק ממנו מסקנות נבונות לגבי הרגלי הגלישה שלהם ושל ילדיהם? "אפשר להביא את הסוס למים אך אי אפשר להכריח אותו לשתות", אומר עו"ד קמחי, "אנחנו לא יכולים לוודא שהגולשים יקראו אבל נעשה את המרב כדי להביא את הנושא למודעות".
מ-012 קווי זהב נמסר, כי החברה מציעה ללקוחות שירות סינון תכנים, המאפשר גלישה בטוחה ברשת האינטרנט מבלי להיחשף לאתרים הכוללים תכנים לא רצויים כמו סקס, הימורים, סמים ועוד. "יחד עם זאת, האינטרנט הוא עולם המושתת על חופש ופתיחות. ספקי האינטרנט אינם יכולים לשמש כשומרי סף המגינים נפני תכנים המוצגים באתרי האינטרנט השונים", נמסר מהחברה. שאר ספקי האינטרנט הגדולים עדיין לא מסרו את תגובתם.